Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται στο επίκεντρο του Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας.

Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε στη β’ αξιολόγηση και μετά θα μπορέσω να πω αν θα είμαστε έτοιμοι για τις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και στον καθορισμό της δημοσιονομικής τροχιάς, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι να πάει το ΔΝΤ στο Διοικητικό του Συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς.«Αυτός είναι ο στόχος μου».

Μας το έχουν υποσχεθεί τον Μάιο, όταν είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα στο θέμα του χρέους αν αυτό χρειάζεται, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρη η απόφαση του Eurogroup την άνοιξη. «Σίγουρα δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα», αρκέστηκε να συμπληρώσει.

Το τι χρειάζεται για το χρέος συναρτάται από πολλές παραμέτρους: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δεσμεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχουμε σήμερα ορατότητα για όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση θα τη συνεχίσουμε στις 5 Δεκεμβρίου, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα συζητηθούν νέα μέτρα για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ ο Βλ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σε καλή πορεία.

Ο στόχος είναι να φθάσουμε σε μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα έως το τέλος του έτους επανέλαβε ο Π.Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Ελλάδα πριν τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ανέφερε σήμερα, από το Eurogroup, ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει μόνο τις ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων, «τα οποία σήμερα είναι ήδη πολύ χαμηλά», όπως σχολίασε.

Ο κ. Νούναν πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις, η οικονομία της ανακάμπτει και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Παράλληλα, το Eurogroup θα ενημερωθεί από την Κομισιόν για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Εκτός της Ελλάδας, στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, καθώς και η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.