Χαμόγελα, αγκαλιές και μπηχτές στην ορκωμοσία

Συμβαίνει κάθε φορά που ορκίζονται οι υπουργοί. Προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο χαρούμενοι, αστειευόμενοι μεταξύ τους, ωσάν να έχουν διαγράψει (ή θέλουν να διαγράψει) το παρελθόν τους στην πολιτική. Νομίζουν ότι κάνουν νέα αρχή και όταν έρθει η ώρα να φύγουν από την κυβέρνηση εμφανίζονται συνοφρυωμένοι, προβληματισμένοι, κουρασμένοι και κυρίως αγανακτισμένοι που έχασαν το υπουργικό θώκο και τα προνόμιά τους.

Συμβαίνει κάθε φορά που ορκίζονται οι υπουργοί. Προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο χαρούμενοι, αστειευόμενοι μεταξύ τους, ωσάν να έχουν διαγράψει (ή θέλουν να διαγράψει) το παρελθόν τους στην πολιτική. Νομίζουν ότι κάνουν νέα αρχή και όταν έρθει η ώρα να φύγουν από την κυβέρνηση εμφανίζονται συνοφρυωμένοι, προβληματισμένοι, κουρασμένοι και κυρίως αγανακτισμένοι που έχασαν το υπουργικό θώκο και τα προνόμιά τους.

Ετσι συνέβη και στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα με ίσως πιο χαρούμενο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μοίραζε χαμόγελα, χειραψίες, αστειάκια, φιλικά χαστουκάκια (στους πλέον δικούς του) και βεβαίως χαμόγελα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οπως συμβαίνει και στις προηγούμενες ορκωμοσίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έτσι και σ΄αυτήν οι υπουργοί χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που θα ορκίζονταν με πολιτικό όρκο (και ήταν οι περισσότεροι) και αυτοί που θα ορκίζονταν με θρησκευτικό (δύο-τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι περισσότεροι των ΑΝΕΛ) ενώπιον του Μητροπολίτη Μεθώνης κ. Κλήμη.
Η χαρούμενη σχεδόν εορταστική ατμόσφαιρα δεν κράτησε και πολύ, γιατί οι υπουργοί είχαν ένα τρόπο να εκφράσουν την πικρία τους, καμιά φορά και ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Για παράδειγμα ο Γ. Κατρούγκαλος, στον οποίο μάλλον δεν άρεσε που η μέχρι πρότινος 31χρονη συνεργάτιδά του Εφη Αχτσιόγλου πήρε την θέση του στο υπουργείο Εργασίας και αυτός από κοτζάμ υπουργός (διαπραγματευτής με τους δανειστές) έγινε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών). Και το έδειξε. Είπε, για παράδειγμα, ότι στο υπουργείο Εργασίας είναι σαν να μην έχει φύγει, ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σαν να παρέμεινε ο ίδιος υπουργός Εργασίας, αλλά βεβαίως δεν ξεκόλλησε ούτε λεπτό από την κυρία Αχτσιόγλου, η οποία όπως ήταν φυσικό με την παρουσία της, το ντύσιμο, την ηλικία της και τα χαμόγελά της συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα στην ορκωμοσία.
Οπως επίσης και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί αποχώρησε από το υπουργείο ο Νίκος Φίλης, κατέστησε σαφές με το καλημέρα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει σε όλα υποχωρήσεις, αλλά θα ακούει την Εκκλησία στα ζητήματα που έχει λόγο. Και πέταξε και μια ατάκα: «Αλάργα, αλάργα το φιλί να έχει νοστιμάδα», ενώ κάποια άλλη στιγμή ακούστηκε να λέει «μακριά και αγαπημένοι με την Εκκλησία».
Ο πιο περιχαρής απ΄όλους ήταν ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος αφού αστειεύτηκε «με τους δημοσιογράφους του διεφθαρμένου Τύπου», όπως είπε, δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα τι είδους αρμοδιότητες θα του δώσουν, ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο και υπέγραψε όρθιος το πρωτόκολλο ορκωμοσίας, για να πάει σαν σφαίρα στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δεχτεί τα συγχαρητήριά τους (και ένα μικρό χαστουκάκι, συνοδευόμενο από φιλί και στα δύο μάγουλα από τον κ. Τσίπρα). Ο κ. Τσίπρας προφανώς θυμήθηκε εκείνη την υπέροχη βραδιά (για ένα ποτό στο Μαξίμου), την οποία ο κ. Ζουράρις γέμισε με μελωδίες πιάνου και αντάρτικα τραγούδια τραγουδώντας για χάρη της Ελενας Κουντουρά το «άσε με να φύγω».
Το παράξενο σ΄αυτήν την ορκωμοσία ήταν ότι προσήλθαν και υπουργοί που δεν είχαν λόγο να ορκιστούν, αφού παρέμειναν στη θέση τους. Ετσι έκαναν την εμφάνισή τους οι Δ. Παπαγγελόπουλος (που είχε πηγαδάκι με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή), ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Π. Πολάκης, ο Ευ. Τσακαλώτος, διευθυντές γραφείων υπουργών και βεβαίως οι συγγενείς τους. Παρούσα και η σύζυγος του Πάνου Καμμένου, Ελενα Τζούλη, μαζί με την κορούλα τους Πόλυ, την οποία ο πρωθυπουργός τη σήκωσε στην αγκαλιά του και την ρώτησε πότε θα έρθει σπίτι του για να παίξει με τα δικά του παιδιά.
Ήταν όλο καμάρι επειδή άλλαξε υπουργείο η Όλγα Γεροβασίλη, ντυμένη στα μαύρα με ένα μακρύ φόρεμα, κρατώντας το κινητό της ανά χείρας, ήταν η μόνη που πλησίασε τους δημοσιογράφους για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους. Έκανε βεβαίως τα παραπονάκια της, γιατί ως κυβερνητική εκπρόσωπος κουράστηκε πολύ, αλλά διαβεβαίωσε ότι το κινητό της τηλέφωνο θα είναι πάντα ανοικτό και δεν άλλαξε ποτέ το νούμερό του.
Ενα από τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού, ο Στ. Πιτσιόρλας (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) δήλωσε ότι είχε πάντα στο πλευρό του την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων: «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ», είπε. Ρωτήθηκε ωστόσο εάν έχουν μείνει μέτωπα ανοικτά με την αποχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ: «Προφανώς και υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα, τα οποία όμως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν κανονικά».

Μέσα σ΄όλους αυτούς τους υπουργούς που πόζαραν χαμογελαστοί ήταν βεβαίως και ο Νίκος Παππάς. Φρόντισε για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ να βρίσκεται συνεχώς κοντά στο πρόσωπο κλειδί της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου (μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ινστιτούτου LEVY). Η ικανοποίηση του κ. Παππά πηγάζει, όπως πολλοί παρατήρησαν, από το γεγονός ότι παρ΄ότι επί μήνες έκανε το Σύνταγμα άνω κάτω με την υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, κατάφερε να διατηρήσει όλες τις αρμοδιότητες που είχε ως υπουργός Επικρατείας, να του προστεθεί άλλη μία (αυτή των Δικτύων) και να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Και όχι μόνον. Να αποκτήσει και δεύτερο γραφείο στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, εκεί κοντά στον στενό του συνεργάτη και φίλο κ. Λ. Κρέτσο. Οπως το συνηθίζει, μοίραζε χαμόγελα και χειραψίες γενικώς.
Ο Πάνος Σκουρλέτης στήθηκε και αυτός στην πρώτη σειρά, έκλεινε το μάτι σε διαφόρους (και σε ορισμένους δημοσιογράφους), φαινόταν κι αυτός ικανοποιημένος, ξεχνώντας προφανώς ότι η μετακίνησή του στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν μια κίνηση του Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να «καλμάρει» τους δανειστές και να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις.
Την Κυριακή το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Η εισήγησή του θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Τη Δευτέρα θα γίνει η παράδοση-παραλαβή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.