Η ψηφοφορία στις τροπολογίες Παππά έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην Κεντροαριστερά και έχει πυροδοτήσει ενδιαφέρουσες ζυμώσεις για το μέλλον του χώρου. Το μήνυμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα στελέχη της οποίας αντέδρασαν έντονα στον νόμο Παππά και έπειτα ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, ήταν θολό και ίσως αποδειχθεί δύσπεπτο για τη βάση του ΠαΣοΚ. Το Ποτάμι καταψήφισε την τροπολογία που έλεγε ότι «αναστέλλεται» και όχι «καταργείται» η επίμαχη διάταξη που μετέφερε, κατά παράβαση του Συντάγματος, τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας. Την Παρασκευή ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε έντονη δυσφορία για τον τρόπο που ψήφισε το κόμμα του, λέγοντας «εγώ θα ψήφιζα «όχι»» αλλά «κανένας δεν με ρώτησε, ενώ είχα ζητήσει να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Με αφορμή τον νόμο Παππά και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, βρίσκονται υπό διαμόρφωση δύο μέτωπα στον χώρο που καλύπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, τα οποία ενδεχομένως να μην αποδειχθούν συγκυριακά. Από τη μία πλευρά, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ υιοθέτησαν μια πιο ήπια γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα που δημιούργησε ο νόμος Παππά ήταν ένα προνομιακό πεδίο για να δείξουν ότι ακολουθούν μια αυτόνομη πορεία, και δεν σύρονται πίσω από τη ΝΔ ούτε στηρίζουν τον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ανάγκασαν τον Νίκο Παππά να αποσύρει όλες τις προβληματικές διατάξεις και ότι πρέπει επιτέλους να συγκροτηθεί το ΕΣΡ με πρόσωπα κύρους, όχι αυτά που πρότεινε ως τώρα ο Νίκος Βούτσης, ώστε να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής συζήτησης και να επιστρέψει στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, το Ποτάμι, αλλά κυρίως ο κ. Βενιζέλος παρέμειναν σε μια σκληρότερη θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επέμεινε ότι η κυβέρνηση όφειλε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να καταργήσει τις διατάξεις που είναι «κραυγαλέα αντισυνταγματικές», και όχι να τις αναστείλει προσχηματικά. Επίσης, εκτίμησε ότι «σύμφωνη γνώμη» του ΕΣΡ, την οποία επέβαλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να δεσμεύεται ο υπουργός από την άποψη της ανεξάρτητης αρχής, «είναι μια αρκετά ισχυρή παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν είναι όμως αποκλειστική η αρμοδιότητα όταν συμπράττει ο αρμόδιος υπουργός» και «όπως λέει το Σύνταγμα».
Ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν συγκλήθηκε η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να συζητηθεί η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία. Η Χαρ. Τρικούπη απάντησε ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της ΔΗΣΥ και ότι εκεί ελήφθησαν αποφάσεις με ομοφωνία, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω διαστάσεις στο ζήτημα.
Στην ατμόσφαιρα, όμως, υπήρχε αμφισημία από την προηγούμενη Δευτέρα. Σε μια άτυπη συνεδρίαση του συντονιστικού παρουσιάστηκαν τρεις απόψεις: Να συναινέσει η ΔΗΣΥ στη συγκρότηση του ΕΣΡ, να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και να ζητήσει την άμεση κατάργηση του νόμου και τη συγκρότηση ισχυρού ΕΣΡ. Την Τρίτη συνεδρίασε ξανά το συντονιστικό και εκεί άρχισε να διαμορφώνεται ένα συναινετικό κλίμα αλλά δεν υπήρξε απόφαση για το πώς θα κινηθεί η ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία. Αυτό αποφασίστηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο κ. Βενιζέλος, όταν αντιλήφθηκε ότι το κόμμα του κλίνει προς το «ναι», επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να εκφράσει τη διαφωνία του και, όπως λένε συνεργάτες του, έμεινε με την εντύπωση ότι η ΔΗΣΥ θα καταψήφιζε.
Στελέχη του Ποταμιού που βρίσκονται κοντά στον Σταύρο Θεοδωράκη μιλούν για πιέσεις που δέχθηκε το κόμμα τους από την πλευρά του ΠαΣοΚ τη Δευτέρα και την Πέμπτη, προκειμένου να αποδεχθούν την πρόταση Βούτση για το ΕΣΡ και για να τηρήσουν κοινή στάση στην ψηφοφορία για τις τροπολογίες Παππά. Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Θεοδωράκης συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν. Τρεις βουλευτές, οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Κατερίνα Μάρκου, πρότειναν να δηλώσει το Ποτάμι «παρών» στην τροπολογία για την αναστολή της διάταξης που αποψίλωνε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, αλλά όταν ο επικεφαλής του κόμματος επέμεινε στο «όχι» υποχώρησαν, θεωρώντας ότι το θέμα αυτό δεν έχει πολιτική αλλά συμβολική αξία.
Αύριο, Δευτέρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων, το Ποτάμι θα υποστηρίζει την πρότασή του να τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μεταδίδει ότι δεν έχει πρόβλημα ούτε με την πρόταση του Ποταμιού ούτε με της ΝΔ για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, επιθυμεί όμως ένα ισχυρό ΕΣΡ με πρόσωπα κύρους, όχι κομματικά. Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι θέτουν ως όρο για τη συναίνεσή τους να μην έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ.
Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να εξοπλιστεί με τις αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα, «έχοντας απέναντι έναν θεσμικά ύποπτο υπουργό και μια κυβέρνηση η οποία είναι έτοιμη να καταρρακώσει τις ανεξάρτητες αρχές». Επιπλέον, κράτησε αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ –«δεν θέλω να κερδίσει στις εκλογές ένα κόμμα που θέτει θέματα δημοκρατίας, που εκφράζει εθνικολαϊκιστικές απόψεις, που έχει βλάψει τη χώρα» –όσο και από τη ΝΔ –«δεν θέλω να είναι απόλυτος κυρίαρχος, χωρίς επίγνωση των δυσκολιών, ένα κόμμα συντηρητικό που έχει τις δικές του ευθύνες για την περίοδο 2004-2009, το οποίο με ευκολία έρχεται ξανά στα πρόθυρα της εξουσίας».

ΓΡΑΜΜΕΣ
Στον χώρο που καλύπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι βρίσκονται υπό διαμόρφωση δύο μέτωπα, τα οποία ενδεχομένως να μην αποδειχθούν συγκυριακά. Από τη μία πλευρά, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ υιοθέτησαν μια πιο ήπια γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, το Ποτάμι αλλά κυρίως ο κ. Βενιζέλος παρέμειναν σε μια σκληρότερη θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ