Σχέδια εκλογών με επίθεση στα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Στο «war room», στην «αίθουσα πολέμου» των γραφείων της ΝΔ επί της οδού Πειραιώς, η ατμόσφαιρα είναι εκλογική.

Στο «war room», στην «αίθουσα πολέμου» των γραφείων της ΝΔ επί της οδού Πειραιώς, η ατμόσφαιρα είναι εκλογική. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαράζει πλέον τη στρατηγική της με το βλέμμα στραμμένο στην κινητικότητα που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, στις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από ένα σημαντικό τμήμα της ΝΔ, αλλά και με την εκτίμηση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι εκλογικό.
Βλέπουν κάλπες τον Μάρτιο


Ως εκ τούτου όλες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που εξετάζονται, πολλές φορές υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνονται με φόντο τις κάλπες, οι οποίες αναμένεται κατά την ηγεσία της ΝΔ να στηθούν σύντομα. Το χρονικό σημείο ουδείς μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια, αν και στην ηγετική ομάδα θέτουν ως ορόσημο τον προσεχή Μάρτιο.
Η προοπτική ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί βεβαιότητες στην Κεντροδεξιά και αλλάζει συσχετισμούς και δεδομένα. Κυρίως όμως οδηγεί τις όποιες εσωκομματικές διαφορές… κάτω από το χαλί, ώστε να εκπέμπεται ένα μήνυμα ενότητας. Ετσι το τελευταίο διάστημα οι ιστορικές οικογένειες της Κεντροδεξιάς, τα «τζάκια», οι «βαρόνοι» και τα κορυφαία στελέχη, «καπνίζουν την πίπα της ειρήνης».
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές κινήσεις το προηγούμενο διάστημα, ώστε να κλείσει το όποιο ανοιχτό μέτωπο, με πιο χαρακτηριστική τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πριν από περίπου δέκα ημέρες στο γραφείο του. Με τον Κώστα Καραμανλή (είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα εθνικά θέματα) και τον Αντώνη Σαμαρά υπάρχει καλή επικοινωνία, ενώ ειδικά με τον πρώτο γίνεται πιο συστηματική προσπάθεια να αποκτήσουν, μέσω των επαφών τους, «καλύτερη χημεία».
Οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη προς τους τρεις πρώην προέδρους εντάσσονται στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης της ενότητας, αλλά και για να εξουδετερωθεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να δημιουργηθεί εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ με συχνή επίκληση είτε για τις απόψεις των «καραμανλικών», είτε τη στάση του κ. Μεϊμαράκη, είτε με προβολή σεναρίων για το πολιτικό μέλλον του κ. Σαμαρά που επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «δικαιώνεται πολιτικά».
Παράλληλα και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πέρα από την κίνησή του να αναδείξει το αίτημα των εκλογών και τον «θεσμικό κατήφορο», στόχευε στο να εξαλειφθεί, όσο είναι εφικτό αυτό, η θεωρία περί της παρασκηνιακής στήριξης του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Εκτός από το κλείσιμο των εσωκομματικών μετώπων, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει ξανά» και ότι «ο λόγος πρέπει να δοθεί στους πολίτες με εκλογές», επιχειρεί να θέσει τις δικές του συντεταγμένες στον νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στη χώρα. Οπως είναι φυσικό, το επίκεντρο είναι η ΝΔ, ως μια ανανεωμένη όμως παράταξη που θα εκφράσει και θα συσπειρώσει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις και εκτός των τειχών της παραδοσιακής.
Γι’ αυτό και τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν αφήνουν αδιάφορο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει την επερχόμενη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ως την καλύτερη ευκαιρία για τον ίδιο. Το στρατηγικό του σχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί κυρίως με τον σύμβουλο στρατηγικής του Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει στον πυρήνα του τη συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ προσώπων και δυνάμεων που έχουν μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό στίγμα.
Ειδικά οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ μετά την επιλογή της ηγεσίας του να παράσχει συναίνεση, έστω και υπό όρους, στη νέα τροπολογία του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες (η ΝΔ δεν θα συναινέσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ούτε αύριο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ) και η διαφοροποίηση του κ. Βενιζέλου παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από την ηγεσία της ΝΔ.
Την ίδια στιγμή προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διεύρυνση του κόμματος προς το Κέντρο, ένα σχέδιο που στηρίζεται από κεντρικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. Για τα τείχη από τα δεξιά της ΝΔ φροντίζει κυρίως ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει την αποτροπή των φυγόκεντρων δυνάμεων προς δεξιά κόμματα, όπου ενδιαφέρουσα κινητικότητα επιδεικνύει η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη.
Το κεντρικό όμως στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι να συσπειρωθούν γύρω από τον ίδιο ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, ώστε η «νέα ΝΔ» να εκφράσει ευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και ανανεωμένη να ηγηθεί της προσπάθειας για την κατάληψη των… «κάστρων των βολεμένων», σύμφωνα με μια προ ημερών φράση του.
Η «μάχη της Κρήτης»


Η διαμόρφωση των νέων όρων στο πολιτικό παιχνίδι και η εδραίωση της θεωρίας ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα όχι τις παραδοσιακές παραταξιακές νόρμες αλλά το ποιος πολιτικός ηγέτης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση ενισχύουν την πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι με τη ΝΔ θα συμπορευθούν ευρύτερες δυνάμεις. Παράλληλα η ανατροπή των συσχετισμών δεκαετιών ευνοεί, όπως λένε στη ΝΔ, στην πολιτική «κατάληψη» αλλοτινών «κάστρων» της Κεντροαριστεράς, και συγκεκριμένα του ΠαΣοΚ, τα οποία στη συνέχεια, στις δύο τελευταίες εκλογές, κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό «κάστρο» που θέλει να καταλάβει είναι η Κρήτη, πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, όπου η ΝΔ ουδέποτε κατέκτησε την πρώτη θέση και ήταν προπύργιο του ΠαΣοΚ και το 2015 του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιτευχθεί ο στόχος της κατάληψης της Κρήτης, όπου θα βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα μεταδοθεί, όπως λένε από την Πειραιώς, μήνυμα σε όλη την επικράτεια, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για τη στάση των κεντρώων. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη εντάσσεται στη στρατηγική και της συντήρησης του κλίματος των εκλογών, ένα αίτημα που ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει με κάθε ευκαιρία.
Την ίδια στιγμή η ΝΔ θέλει την ανακατάληψη και άλλων «κάστρων» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όπως π.χ. τη Β’ Αθηνών, την Περιφέρεια Αττικής, τη Β’ Πειραιώς κ.ά. «Υπάρχει ρεύμα μεγάλης ανατροπής» μεταδίδουν από την Πειραιώς και μιλάνε για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αυτοδυναμία στις εκλογές, τις οποίες ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηρίζει «λυτρωτικές».

Μονόδρομος η ανανέωση
Πρόβλημα για τον Μητσοτάκη το «τοξικό κόμμα»

Ενα από τα προβλήματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η μεγάλη διαφορά που χωρίζει πλέον τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στη φθορά της κυβερνητικής παράταξης και ελάχιστα στις πρωτοβουλίες και στην πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Το «δυνατό χαρτί της ΝΔ είναι ο κ. Μητσοτάκης (προηγείται με διπλάσια διαφορά σε δημοφιλία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), αλλά το κόμμα παραμένει «τοξικό», καθώς ακόμη απωθούν το κυβερνητικό παρελθόν της και η εικόνα που εκπέμπεται από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Αρα η περαιτέρω ανανέωση την οποία ήδη επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης είναι μονόδρομος ώστε και το κόμμα να αλλάξει αλλά και να υπάρξει μια διαφορετική ΚΟ την επόμενη μέρα. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία μέτρηση της Public Issue, η οποία εμφάνιζε τη ΝΔ να προηγείται (με βάση την εκλογική επιρροή) με 24,5% και για την οποία πανηγύριζαν στην Πειραιώς, μόλις το 21% δήλωσε ευχαριστημένο από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης, ενώ το 79% επισημαίνει ότι είναι δυσαρεστημένο.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Το τελευταίο διάστημα οι ιστορικές οικογένειες της Κεντροδεξιάς, τα «τζάκια», οι «βαρόνοι» και τα κορυφαία στελέχη, «καπνίζουν την πίπα της ειρήνης».

Οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ μετά την επιλογή της ηγεσίας του να παράσχει συναίνεση, έστω και υπό όρους, στη νέα τροπολογία Παππά και η διαφοροποίηση Βενιζέλου παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από την ηγεσία της ΝΔ.

Το στρατηγικό σχέδιο Μητσοτάκη έχει στον πυρήνα του τη συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ προσώπων και δυνάμεων που έχουν μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό στίγμα.

Το βασικό «κάστρο» που θέλει να καταλάβει είναι η Κρήτη, πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, όπου η ΝΔ ουδέποτε κατέκτησε την πρώτη θέση και ήταν προπύργιο του ΠαΣοΚ και το 2015 του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.