Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι δημοσιογράφοι έψαχναν να βρουν στοιχεία για μια μικρή επενδυτική εταιρεία με την επωνυμία Marfin (από το Maritime Finance) η οποία μέσω του Χρηματιστηρίου είχε αποκτήσει μειοψηφικά ποσοστά στον Παυλίδη και στην Εργάς.
Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ένας δικηγόρος με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά, ο οποίος εξηγούσε στους δημοσιογράφους πως απέκτησε τα ποσοστά αυτά για να ελέγχει τις διοικήσεις. «Εχουν και οι μικρομέτοχοι δικαιώματα» επισήμανε, εισάγοντας τότε στην Ελλάδα την έννοια του μετοχικού ακτιβισμού. Ο ίδιος ύστερα από μία δεκαετία θα γινόταν ο ιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα. Ο λόγος για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που πέθανε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος σημάδεψε τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια. Ηταν ο εμπνευστής της κολοσσιαίας αύξησης κεφαλαίου της Marfin Investment Group το 2006 ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Μέσω της αύξησης αυτής ο όμιλος αποκτά εμβληματικές εταιρείες της χώρας, όπως τη γαλακτοβιομηχανία Δέλτα και την Chipita, τη ναυτιλιακή Επιχειρήσεις Αττικής, τη Singular Logic και το Θεραπευτήριο Υγεία. Παράλληλα προχωρεί σε εξαγορές τουριστικών εταιρειών και εταιρειών ακινήτων σε Κροατία και Σερβία.
Τότε ο επιχειρηματίας πήγε να κάνει και το colpo grosso εξαγοράζοντας τον ΟΤΕ, αλλά το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Είχε προηγηθεί της σύστασης του ομίλου MIG η είσοδός του στον τραπεζικό τομέα το 2001. Tότε αποκτά την Prime Βank από τον Μιχάλη Σάλλα της Πειραιώς και λίγα χρόνια αργότερα θα εκδηλώσει επιθετική εξαγορά για να αποκτήσει την Τράπεζα Κύπρου αλλά και την… Τράπεζα Πειραιώς. Οι δύο άνδρες στο τέλος τα βρίσκουν, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τη MIG να εισέρχονται τελικά στην αγορά της Κύπρου ως ιδιοκτήτες –σε συνεργασία με τους άραβες συνεργάτες τους –της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.
Οι ζημιές από το PSΙ των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η Λαϊκή οδήγησε σε βίαιη κρατικοποίηση της τράπεζας, με τη MIG να έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία διεκδικώντας 800 εκατ. ευρώ. Οι Κύπριοι έχουν εγείρει αξιώσεις για κακοδιαχείριση, αλλά ο φάκελος Βγενόπουλου τέθηκε στο αρχείο από τις ελληνικές Αρχές. Πρόσφατα όμως ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις στους δικαστικούς λειτουργούς που έθεσαν τον φάκελο στο αρχείο.
Η κρίση που εκδηλώθηκε το 2010 επηρέασε τον όμιλο της MIG, η οποία εμφανίζει από τότε ζημιογόνα αποτελέσματα και σταδιακά προχωρεί σε αποεπενδύσεις για να μειώσει τον δανεισμό της. Η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής προκάλεσε και ενδοομιλικές κόντρες, καθώς πολλοί μέτοχοι της MIG -κυρίως εφοπλιστές –είχαν δανειστεί για να συμμετάσχουν στη γιγαντιαία αύξηση και έβλεπαν την περιουσία της να απαξιώνεται. Πρόσφατα μάλιστα μια εταιρεία, η Κούμπας, τέθηκε σε εκκαθάριση καθώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, ο κύριος όγκος των οποίων είχε αξιοποιηθεί για αγορές μετοχών της MIG.
O Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ο ιδρυτής της MIG αλλά ποτέ δεν ήταν βασικός μέτοχος. Σήμερα η πλειοψηφία των μετοχών του ομίλου ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει και τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος φεύγοντας από τη ζωή στα 63 του χρόνια αφήνει πίσω του έναν όμιλο με 22.000 εργαζομένους και με brands που όλοι οι Ελληνες βρίσκουν στην καθημερινότητά τους, όπως Δέλτα, Μπαρμπα-Στάθης, Goody’s, Everest, Flocafe, Superfast, Blue Star Ferries, το Θεραπευτήριο Υγεία κ.ά.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στη δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.


ΚΗΔΕΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ
Η ανακοίνωση της MIG

Με βαθιά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και Συνεργάτες». Από το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επενδυτικό και τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν διακεκριμένος αθλητής ξιφασκίας, πρωταθλητής Ελλάδος με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
Σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας η κηδεία θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
O Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ο ιδρυτής της MIG αλλά ποτέ δεν ήταν βασικός μέτοχος. Σήμερα η πλειοψηφία των μετοχών του ομίλου ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει και τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Στον όμιλο που απασχολεί 22.000 εργαζόμενους ανήκουν brands που όλοι οι Ελληνες τα βρίσκουν στην καθημερινότητά τους (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Goody΄s, Everset, Flocafe, Superfast, Blue StarrFerries, το Θεραπευτήριο Υγεία κ.α.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ