Κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έξω τα «βαρίδια» και οι πασοκογενείς

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέκυψε από τον ανασχηματισμό, επιβεβαιώνοντας την πολιτική και ιδεολογική συγχώνευση των δύο κομμάτων, αλλά και τον πλήρη έλεγχο του νέου σχήματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέκυψε από τον ανασχηματισμό, επιβεβαιώνοντας την πολιτική και ιδεολογική συγχώνευση των δύο κομμάτων, αλλά και τον πλήρη έλεγχο του νέου σχήματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το περιχαρακωμένο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διατάσσεται σε σχηματισμό διπλής υπερκέρασης, προκειμένου να ξεπεράσει την ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης στην κοινωνία αλλά και τη ραγδαία άνοδο της Νέας Δημοκρατίας που πιέζει για εκλογές, δεν χωρούσαν πασοκογενείς ούτε πρόσωπα όπως ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στον απολογισμό του ανασχηματισμού πρώτα στη λίστα των χαμένων καταγράφονται τα στελέχη που μεταπήδησαν από το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, και αμέσως μετά τα πρόσωπα που αποτέλεσαν «βαρίδια» για την κυβέρνηση, με συμβολικό πρόσωπο τον Νίκο Φίλη. Στους κερδισμένους βρίσκονται οι ΑΝΕΛ, που ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση καταλαμβάνοντας 7 πόστα (κατείχαν 5), και τα τρία πρόσωπα για τα οποία ο Πρωθυπουργός επεφύλαξε νέους ρόλους προκειμένου να αναδιαρθρώσει το Μέγαρο Μαξίμου: Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Δημήτρης Λιάκος. Αποχωρίστηκε τον Νίκο Παππά που μέχρι χθες ήταν η σκιά του, για να μη φορτωθεί απολύτως και ο ίδιος το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών.
Το ανακάτεμα της τράπουλας


Αναβάθμιση προέκυψε από το ανακάτεμα της τράπουλας για την Ολγα Γεροβασίλη, η οποία έδωσε μάχες ακόμη κι όταν διαφωνούσε με ορισμένες επιλογές του πρωθυπουργικού επιτελείου, η οποία από κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο Σταύρος Κοντονής μετακινήθηκε από το υφυπουργείο Αθλητισμού στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από όπου αποχώρησε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά τους ατυχέστατους χειρισμούς του στην υπόθεση Ντογιάκου και του εκβιασμού του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αμετακίνητος παρέμεινε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Κοντονής είχε να διαχειριστεί τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ισχυρών ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ Ευάγγελου Μαρινάκη, Γιάννη Αλαφούζου, Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιβάν Σαββίδη, ενώ με τις αποφάσεις του το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στο παραπέντε του Grexit από την UEFA. Στη θέση τοποθετήθηκε ο 38χρονος δικηγόρος Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι αναπληρωτής συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ του κόμματος και ήταν γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων με την οποία, όπως δήλωσε, θέλει να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας.
Ακόμα μικρότερη, 31 ετών, είναι η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Είναι νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο και ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εργασίας, ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο BardCollege στη Νέα Υόρκη. Είναι σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα ανεργίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Το Levy Institute είχε παρουσιάσει το 2013 στην Αθήνα την ιδέα για ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα χρησιμοποιούσε ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, διαρκή και μεταβιβάσιμα, το οποίο ονόμαζε Geuro, και όπως έλεγε θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήμα συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος. Με την ιδέα του παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα φλέρταρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο αναλαμβάνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας.
Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης και στη θέση του τοποθετείται η Κατερίνα Παπανάτσιου, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και στη συνέχεια ως λογίστρια – φοροτεχνικός. Ηταν μέλος του ΚΚΕ, εντάχθηκε στον Συνασπισμό με την ίδρυσή του και συνέχισε την πολιτική της δραστηριότητα μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συμβιβασμός με… Ζουράρι


Εντύπωση προκάλεσε η είσοδος στην κυβέρνηση του Κώστα Ζουράρι, από τα γνωστά πρόσωπα του νεορθόδοξου κινήματος. Η επιλογή αυτή δείχνει τον συμβιβασμό της κυβέρνησης με την Εκκλησία, παράλληλα με την εκπαραθύρωση από το υπουργείο Παιδείας του Νίκου Φίλη έπειτα από την προσωπική χροιά που έλαβε η αντιπαράθεσή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την απειλή του Πάνου Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση αν τα πράγματα έφταναν στα άκρα. Η ηχηρή στήριξη του κ. Φίλη από τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο συνέδριο δεν ήταν αρκετή για να τον κρατήσει στην κυβέρνηση. Στους χαμένους του ανασχηματισμού συγκαταλέγονται επίσης οι: Αριστείδης Μπαλτάς, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Μάρδας, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεοδόσης Πελεγρίνης και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση. Εκτός του νέου σχήματος βρέθηκαν και οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης. Διασώθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, και ο Χρήστος Σπίρτζης, με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες. Με ηχηρή αποδοκιμασία ισοδυναμεί η υποβίβαση του Γιώργου Κατρούγκαλου από υπουργού Εργασίας στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ο Πάνος Σκουρλέτης μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ξεμπλοκαριστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον αντικατέστησε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος χρεώθηκε τις καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ από τη νέα του θέση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα σύνθετα ενεργειακά ζητήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.