Κλείνει το μάτι στην αξιολόγηση, υποκλίνεται στον Ιερώνυμο…

Νυν υπέρ πάντων ο αγών... για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα πολύωρων παρασκηνιακών αντιπαραθέσεων και προσπάθειας διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών… για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα πολύωρων παρασκηνιακών αντιπαραθέσεων και προσπάθειας διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών.
Οι καραμπόλες ήταν πολλές και σύμφωνα με πληροφορίες έντονες, με επίκεντρο τον Ν. Φίλη και την απομάκρυνσή του όχι μόνο από το υπουργείο Παιδείας αλλά και από την κυβέρνηση γενικότερα.
Τεχνοκρατική στροφή και εκλογικά σχέδια


Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου και η ανάθεση κομβικών υπουργείων για την πορεία της διαπραγμάτευσης σε πρόσωπα που είτε έχουν τεχνοκρατικό προφίλ είτε έχουν μία ήδη καλή σχέση και επικοινωνία με την τρόικα, ή είναι εκ προοιμίου πρόθυμοι να «τρέξουν» τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Σε δεύτερο επίπεδο, καθοριστικό στοιχείο του ανασχηματισμού είναι αφενός η απομάκρυνση του Ν. Παππά από το Μέγαρο Μαξίμου, με το χρυσωμένο χάπι του νέου χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αλλά και η πλήρης κομματικοποίηση του σχήματος με απομάκρυνση σχεδόν όλων των μη προερχομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στελεχών.
Κατά μία έννοια δε, το νέο σχήμα που διαμορφώθηκε έπειτα από τις πολύωρες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει και έναν σχεδιασμό εκλογών, ο οποίος φανερώνεται σε κάποια στοιχεία: στην ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών στον Π. Σκουρλέτη, στην απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος προφανώς ανέλαβε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου για τις φοροκαταιγίδες των τελευταίων μηνών, αλλά και στη μη είσοδο του Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων.
Διαπραγμάτευση και ρεαλισμός


Το πνεύμα της νέας κυβέρνησης –ή τουλάχιστον αυτό που επιχειρεί να μεταδώσει ο κ. Τσίπρας –αντικατοπτρίζεται στα κρίσιμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης υπουργεία: στο Οικονομίας και Ανάπτυξης και στο Εργασίας.
Στο μεν πρώτο υπουργός αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Levy Institute, καθηγητής Οικονομικών στο Bard College της Νέας Υόρκης Δ. Παπαδημητρίου. Είναι ένα από τα πρόσωπα που είχαν παίξει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός δικτύου διεθνών επαφών του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του ήδη πριν από τις εκλογές του 2015, κατά κύριο λόγο δε στις ΗΠΑ.
Οι συνομιλητές της τρόικας


Στο ίδιο υπουργείο αναβαθμίστηκε σε θέση αναπληρωτή ο Αλ. Χαρίτσης, μέχρι πρότινος γ.γ. αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, και τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, όλοι τους άνθρωποι με καλό επίπεδο συνεννόησης με την τρόικα.
Στο επίσης κομβικό υπουργείο Εργασίας, θέση υπουργού αναλαμβάνει η Εφη Αχτσιόγλου, μία τεχνοκράτισσα, μέχρι πρότινος δεξί χέρι του Γ. Κατρούγκαλου από τη θέση της διευθύντριας του πολιτικού του γραφείου. Κατ’ αυτήν την έννοια έχει συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση και έχει ήδη επαφή με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Στο τρίτο υπουργείο που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας φάσης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το Ενέργειας, μετακινήθηκε ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του Π. Σκουρλέτη και δεν αναμένεται να υπονομεύσει την πορεία των ούτως ή άλλως ήδη αποφασισμένων και ψηφισμένων αποκρατικοποιήσεων.
Το τρίτο επίπεδο αλλαγών της κυβέρνησης σχετίζεται με τις ανακατατάξεις στο στενό περιβάλλον του ιδίου του κ. Τσίπρα. Ο Ν. Παππάς απομακρύνεται για πρώτη φορά από το Μέγαρο Μαξίμου, επωμιζόμενος το βάρος του φιάσκου με τις τηλεοπτικές άδειες, και από το πλευρό του κ. Τσίπρα και θέση νέων «σωματοφυλάκων» αναλαμβάνουν οι Δ. Λιάκος από τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, ο Χρ. Βερναρδάκης σε ρόλο υπουργού Επικρατείας και ο Δ. Τζανακόπουλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα, ο ανασχηματισμός και η πολύωρη δυστοκία μέχρις ότου ανακοινωθεί έχει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν και καθοριστικής σημασίας στην πορεία.
Η καρατόμηση Φίλη και οι ΑΝΕΛ


Το πρώτο είναι η άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα έπειτα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και η καρατόμηση του Ν. Φίλη. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση της παρουσίας των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Πέραν του Π. Καμμένου το συγκυβερνών κόμμα έχει έξι ακόμη υπουργούς και υφυπουργούς, με τον Κ. Ζουράρι να είναι μία από τις θεαματικές νέες παρουσίες στην κυβέρνηση.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου και η ανάθεση κομβικών υπουργείων για την πορεία της διαπραγμάτευσης σε πρόσωπα που είτε έχουν τεχνοκρατικό προφίλ είτε έχουν μια ήδη καλή σχέση και επικοινωνία με την τρόικα.

Το νέο σχήμα που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει και έναν σχεδιασμό εκλογών, ο οποίος φανερώνεται από την ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών στον Π. Σκουρλέτη, την απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος προφανώς ανέλαβε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου για τις φοροκαταιγίδες των τελευταίων μηνών, αλλά και τη μη είσοδο του Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.