«Εικόνα οικονομικής κατάρρευσης και αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας» παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή ενός μέρους των ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016).
Η εκτίμηση προέρχεται από τους κατ’ εξοχήν αρμοδίους που παρακολουθούν την εξέλιξη των δεικτών της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή του εργαζομένους στο ΙΚΑ, το οποίο από τις αρχές του 2017 θα συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα ταμεία και θα μετατραπεί σε «Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».
Η εκτίμηση για τις εξελίξεις στην ασφάλιση που ακούστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. «Το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα θολό σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας και ακόμη χαμηλότερων παροχών». Οι μειώσεις από 30% ως 50% στις νέες συντάξεις με τον νέο υπολογισμό. Η καταβαράθρωση των συντάξεων χηρείας που θα φθάσουν ακόμη και τα 150 ευρώ. Η καθυστέρηση 122.147 αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ. Η κατάρρευση των εσόδων και η διαμόρφωση του τελικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2016 στα 800 εκατ. ευρώ. Και τα οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα με τα οποία ξεκινά τον βίο του ο νέος ενοποιημένος ασφαλιστικό οργανισμός ΕΦΚΑ (την 1.1.2017), περιγράφουν –εν πολλοίς –την εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
«Αγριες περικοπές»


Ο νέος ασφαλιστικός νόμος φέρνει «άγριες περικοπές στις νέες συντάξεις», σύμφωνα με τον κ. Γ. Κυριακόπουλο, πρόεδρο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκες η συνδικαλιστική οργάνωση, με αποδοχές 1.500 ευρώ, στα30 χρόνια ασφάλισης, προκύπτει σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο υπολογισμό θα ήταν870 ευρώ. Στα 35 χρόνια η νέα σύνταξη θα είναι 895 ευρώαντί 1.070 ευρώκαι για 40 χρόνια θα είναι 1.026 ευρώαντί 1.260 ευρώ. Επίσης οι νέεςσυντάξειςχηρείας, όταν δοθούν, θα είναι ακόμη χαμηλότερες, αφού αντί τουκατώτατου ορίουπου ήταν430 ευρώ, το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ. Από αυτές οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις γήρατος φθάνουν τις 41.340, αναπηρίας 10.130 και χηρείας 9.023, ενώ 61.654 αιτήσεις αφορούν επικουρικές συντάξεις.Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πολλές αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδίδονται ακόμη και σήμερα με χειρόγραφο τρόπο, εξαιτίας συνεχών τροποποιήσεων ασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος για υπολογισμό συντάξεων με τον νέο νόμο 4387/2016, με αποτέλεσμα πολλές από τις 9.990 αιτήσεις κύριας σύνταξης, γήρατος και αναπηρίας που υποβλήθηκαν μέσα στο 2016, να μην μπορούν να εκδοθούν. Ειδικότερα, οι 6.401 συντάξεις λόγω χηρείας παραμένουν σε εκκρεμότητα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και στους δικαιούχους.
Οι οφειλές


Οι συνολικές οφειλές προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 28 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΙΚΑ από συνεισπραττόμενες εισφορές που πρέπει να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ και στονΟΑΕΔ φθάνουν τα1,1 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ χαρακτηρίζει «θνησιγενές εγχείρημα» την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα –αντί των τριών που πρότειναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- και υπογραμμίζει πως «τα δομικά, οργανωτικά, λειτουργικά, οικονομικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης δεν λύνονται με την ενοποίηση των Ταμείων. Η προϊστορία έδειξε ότι Ταμεία που ενοποιήθηκαν, όπως τα τρία Ταμεία στον ΟΑΕΕ ή ΔΕΗ και ΟΤΕ στο ΙΚΑ, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν και λειτουργούν ως αυτόνομοι φορείς ή συνεχίζουν να εκδίδουν διαφορετικές συντάξεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ