Αποκλειστικά για πληρωμή φόρων και οφειλών κάθε είδους χρησιμοποιήθηκαν οι καταθέσεις που από το… στρώμα και αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι τράπεζες, το πρώτο εννεάμηνο της εφετινής χρονιάς ιδιώτες πελάτες τους επανέφεραν στους λογαριασμούς τους συνολικά 6,7 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό τα 5 δισ. ευρώ αφορούσαν αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα και τα 1,7 δισ. ευρώ χρήματα που προήλθαν από τη ρευστοποίηση επενδυτικών τίτλων ξένων οίκων, τα οποία είχαν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015. Ηταν η περίοδος που τα υπόλοιπα των καταθέσεων υποχωρούσαν κατά 7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο, μετά την πολιτική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015 και τη ραγδαία πτώση της εμπιστοσύνης που ακολούθησε.
Πήγαν σε φόρους
Παρά τις εισροές αυτές, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στους τέσσερις συστημικούς ομίλους το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με διευθυντή λιανικής τραπεζικής, το «κενό» μεταξύ των δύο μεγεθών είναι απόρροια των αυξημένων πληρωμών φόρων και άλλων τακτικών υποχρεώσεων.
Οπως εξηγεί ο ίδιος, τα νοικοκυριά, ευρισκόμενα σε αδυναμία να καλύψουν με τα εισοδήματά τους τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα να είναι φορολογικά ενήμερα, υπό την απειλή των πλειστηριασμών από το Δημόσιο, προσέφυγαν στις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάλουν πέρα.
Από το συνολικό ποσό των 6,7 δισ. ευρώ που εισέρρευσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς, περί τα 4 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Εφορία και τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση άλλου είδους χρεών. Η αρνητική επίδραση των φόρων στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι πληρωμές προς το Δημόσιο που έγιναν την ίδια περίοδο με πιστωτικές κάρτες, η χρήση των οποίων για τον σκοπό αυτόν υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ