Η επόμενη ημέρα των εκλογών του αιώνα στις ΗΠΑ

Με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές του αιώνα - όπως χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους - της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ βρίσκονται οι αγορές,

Με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές του αιώνα –όπως χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους –της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ βρίσκονται οι αγορές, προσπαθώντας να αξιολογήσουν την επόμενη ημέρα και τα όσα αυτή κομίζει για τις επενδύσεις, την οικονομία και τις παγκόσμιες ισορροπίες, αφού για ορισμένους, καθώς η διεθνής τάξη όπως δημιουργήθηκε πριν από 70 χρόνια δείχνει να κλονίζεται, το διακύβευμα τούτων των εκλογών μοιάζει να κορυφώνεται.
Για τη Citi, η «έκπληξη του Οκτωβρίου», όπως αποκαλεί τη «βόμβα» του FBI σχετικά με τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον, θα μπορούσε ως ένας «Μαύρος Κύκνος» να εκτροχιάσει την εκλογική κούρσα. Ηδη για τις αγορές οι πιθανότητες νίκης της Κλίντον περιορίστηκαν κάτω του 70% έναντι 83% το προηγούμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιήσει η RealClearPolitics η διαφορά κυμαίνεται στα όρια του στατιστικού λάθους, στο 1,7%.
Στο πλαίσιο αυτό η αντίδραση των επενδυτών ήταν να αναζητήσουν άμεσα διέξοδο στα αποκαλούμενα «ασφαλή καταφύγια». Ο χρυσός, το ασήμι, το γεν, το ελβετικό φράγκο και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν, ενώ οι μετοχές από τη Λατινική Αμερική ως τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν. Το δολάριο έχασε επίσης έδαφος έναντι του γεν και του ευρώ, ενώ το μεξικανικό πέσο, το οποίο είναι περισσότερο ευάλωτο σε ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε μεγάλες απώλειες.
Για τις αγορές το καλύτερο σενάριο πάντως είναι να κερδίσει η Κλίντον την προεδρία και οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα πιέσει βραχυπρόθεσμα τις μετοχές, εκτιμούν αναλυτές της Saxo Bank, ενώ αν κερδίσει η Κλίντον, μεσοπρόθεσμα, δεν θα υπάρξει πραγματική επίδραση.
Οποιος και αν κερδίσει τις εκλογές, ο τρέχων πολιτικός κύκλος έδειξε ότι κανένα κόμμα και κανένας υποψήφιος δεν θα χαίρει ισχυρής αποδοχής. Αυτό συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο διατήρησης της επενδυτικής αβεβαιότητας.
Το δίλημμα


Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 επικρατεί, σύμφωνα με αναλυτές, το δίλημμα της τοποθέτησης υπέρ και κατά του κατεστημένου, που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην απόφαση να ρισκάρουν τη βουτιά στην άβυσσο που εκπροσωπεί ο Τραμπ, λόγω της απέχθειάς τους για το status quo.
Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί τελικά, η Κλίντον πλήττεται τόσο πολύ από τους δεσμούς της με το κατεστημένο που αναπόφευκτα θα αποτελέσει πρόεδρο μιας μόνο θητείας και θα αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο υποψήφιο τύπου Τραμπ στις εκλογές του 2020.
Για κάποιους αναλυτές, αν κερδίσει η Κλίντον, η πιθανότητα μιας ύφεσης αυξάνεται κατακόρυφα και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε ένα καθεστώς λειτουργίας τύπου ’70, υπό τη διακυβέρνηση ενός Λευκού Οίκου που θα θυμίζει απολυταρχικό Πολιτικό Γραφείο.
Αν κερδίσει ο Τραμπ, θα μπούμε σε άμεση τροχιά μαζικής πολιτικής αναταραχής, με το τέλος του μονοπωλίου Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών στην πολιτική σκηνή να δίνει τη θέση του σε μια κοινωνική ατζέντα η οποία θα στρέφεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στην ανοιχτή διάθεση και στο εμπόριο.
Fed
Το αποτέλεσμα και τα επιτόκια
Πιθανότητες 70% δίνει πλέον η αγορά σε μια αύξηση (μόλις τη δεύτερη στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών) των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, στις 14 Δεκεμβρίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.
Αν και η Fed αναγνώρισε ότι οι οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν κάτι τέτοιο, εντούτοις το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως θα είναι πιθανότατα η βασική μεταβλητή για τις προσδοκίες της αγοράς.
Για τους αναλυτές, μια ενδεχόμενη νίκη της Κλίντον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Ομως μια νίκη του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά και ως εκ τούτου να καθυστερήσει μια αύξηση των επιτοκίων.
Αναλυτές
Ποιοι κλάδοι ευνοούνται
Σε περίπτωση επικράτησης της Κλίντον, προτείνονται τοποθετήσεις στους κλάδους των κατασκευών, των νοσοκομείων, των ιατρικών μηχανημάτων, των βασικών υλικών, τη μηχανολογία και την εναλλακτική ενέργεια. Αντίθετα, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και επικράτησής του στο Κογκρέσο, προτείνονται τοποθετήσεις στους κλάδους των εστιατορίων, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, της βιοτεχνολογίας, της άμυνας, των μεγάλων τραπεζών και των ασφαλειών. Οι στρατιωτικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν και με τους δύο υποψηφίους, γεγονός που θα ενισχύσει τις μετοχές του κλάδου της άμυνας. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν επίσης οι μεγάλες τράπεζες θα ευνοηθούν με νίκη του Τραμπ, καθώς επιθυμεί να καταργήσει τον νόμο για τη συγκράτηση και τον «έλεγχο» των μεγάλων τραπεζών που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα μετά την οικονομική κρίση και ο οποίος φαίνεται πως επηρεάζει τα κέρδη τους.
Ισοτιμίες
Ο πόλεμος των νομισμάτων
Οι προσδοκίες ότι θα κερδίσει η Κλίντον ενθάρρυνε ένα νέο κύμα carry trade (τοποθετήσεις επιτοκιακού πλεονεκτήματος), καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις στο ευρώ, στο γεν αλλά και στο δολάριο, υπέρ νομισμάτων με μεγαλύτερες αποδόσεις, όπως το αυστραλέζικό δολάριο, αλλά και σε εμπορευματικά νομίσματα, όπως το ρεάλ Βραζιλίας, το ραντ Νοτίου Αφρικής και το ρωσικό ρούβλι.
Επιβεβαίωση του σεναρίου μιας οριακής νίκης της Κλίντον θα προκαλούσε μικρή αύξηση αυτών των συναλλαγών, αλλά και άνοδο του μεξικανικού πέσο.
Αν ο Τραμπ δεν θα κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα, θα ευνοηθούν το ευρώ, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Οριακή ή καθαρή νίκη του Τραμπ, θα ευνοήσει επίσης αυτά τα νομίσματα και θα πιέσει το καναδικό δολάριο και το μεξικανικό πέσο, λόγω των φόβων του προστατευτισμού.
Ασφαλή καταφύγια
Στο επίκεντρο ο χρυσός
Αγορές στον χρυσό συστήνει η HSBC, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αν ο Τραμπ αναδειχθεί νικητής των εκλογών, ο χρυσός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ με νίκη της Κλίντον η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα ενισχυθεί ως τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά.
Αν οι Δημοκρατικοί κυριαρχήσουν στο Κογκρέσο, η ζήτηση θα αυξηθεί, όπως επίσης και αν αυξηθούν ο προστατευτισμός στο παγκόσμιο εμπόριο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο πόλεμος νομισμάτων μέσω ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. Για την Goldman Sachs κάτω από τα 1.250 δολ. / ουγκιά ο χρυσός αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, θεωρώντας πως η ισχυρή φυσική ζήτηση για τον χρυσό ως μια στρατηγική hedging ισορροπεί τις πιέσεις από την αύξηση επιτοκίων.

Τα σενάρια και οι επιπτώσεις
Το ισχυρό προβάδισμα οποιουδήποτε υποψηφίου υποδηλώνει μεγαλύτερα περιθώρια για δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης

Ισχυρή νίκη Κλίντον, ισχυρή νίκη Τραμπ, νίκη Κλίντον με διαιρεμένο Κογκρέσο και νίκη Τραμπ με διαιρεμένο Κογκρέσο αποτελούν τα σενάρια των εκλογών στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Σε περίπτωση ισχυρής επικράτησης των Δημοκρατικών αναμένονται υψηλότερη φορολογία και αυστηρότερες ρυθμίσεις, ενώ σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών δεν αποκλείονται εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και υψηλότερο έλλειμμα. Το ισχυρό προβάδισμα οποιουδήποτε υποψηφίου υποδηλώνει μεγαλύτερα περιθώρια για δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, τα οποία θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη και άρα σε υψηλότερα επιτόκια με επίπτωση στις μετοχές.
Εάν εκλεγεί η Κλίντον και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγξουν τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου, δηλαδή εάν υπάρξει διαιρεμένο Κογκρέσο, αυτό θα οδηγήσει την Κλίντον να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, ενώ αναμένεται να περάσει ο νόμος για τον περιορισμό των τιμών των φαρμάκων. Επίσης, σε ένα τέτοιο σενάριο, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που θα ωφελήσει τις μετοχές με υψηλά μερίσματα.
Μετανάστευση

Εάν εκλεγεί ο Tραμπ και οι Δημοκρατικοί ελέγξουν τουλάχιστον το ένα σώμα του Κογκρέσου, θα υπάρξουν περιορισμοί στη μετανάστευση, αλλά δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής για το μεταναστευτικό. Επίσης, μια φορολογική μείωση στους πλούσιους θα ήταν λιγότερο πιθανή, ενώ οι αλλαγές στον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ θα είναι μικρές. Σύμφωνα με τη UBS, το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές είναι να κερδίσει η Κλίντον την προεδρία και οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Για την NN Investment Partners, η Κλίντον είναι ξεκάθαρα «συστημική» υποψήφια. Αν εκλεγεί, πιθανώς να αντιμετωπίσει ένα διχασμένο ή ακόμη και πλήρως Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι απίθανο να περάσει στα χέρια Δημοκρατικών, ενώ η Γερουσία θα μπορούσε να ακολουθήσει οποιαδήποτε πλευρά.
Συνέχιση της πορείας

Και ενώ κάποιες συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματός της θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένους τομείς (όπως της Υγείας), τα σχέδια που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αποτελούν στην ουσία μια συνέχεια της ήδη υπάρχουσας πορείας.
Για τον Τραμπ, η ισορροπία είναι πολύ διαφορετική. Είναι πιθανό να βρεθεί και αυτός αντιμέτωπος με ένα διχασμένο Κογκρέσο, αλλά θα έχει μια ευκαιρία να είναι όντως σε θέση να ασχοληθεί με ένα πλήρως Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Αυτό θα του επιτρέψει να εφαρμόσει ένα μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ατζέντας σε σχέση με την Κλίντον.
Θα μπορούσε να αποτελείται από ριζικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική (προστατευτισμός), στην εξωτερική πολιτική (λιγότερες διεθνείς συνεργασίες) και στην πολιτική για την αγορά εργασίας (λιγότερη μετανάστευση, απέλαση των εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά).
Μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει σημαντικά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ. Τέλος, η ιδιορρυθμία του Τραμπ να αλλάζει απόψεις και η έλλειψη πολιτικής προϋπηρεσίας καθιστούν ακόμη λιγότερο ευκρινές το τι θα μπορούσε πράγματι να συμβεί υπό την προεδρία του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.