Η παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 μπήκε σε εφαρμογή και επίσημα την Παρασκευή, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, έτσι ώστε η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα να συγκρατηθεί «πολύ κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και αν είναι δυνατόν στους 1,5 βαθμμούς.
Θεωρείται η πιο περίπλοκη διεθνής συμφωνία μετά την εμπορική Συμφωνία του Μαρακές το 1994, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Εν αναμονή των νέων κανόνων
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει σύστημα ποινών και βασίζεται σε εθελοντικές δεσμεύσεις που θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως προειδοποίησε την Πέμπτη το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου.
«Η επιστήμη δείχνει ότι χρειάζεται να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε ο επικεφαλής του UNEP Έρικ Σόλχαϊμ.
«Είναι μια μέρα που πρέπει να γιορτάσουμε» είπε από την πλευρά της η επικεφαλής των προσπαθειών του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα. «Είναι όμως και μια μέρα που πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά με νηφάλιo βλέμμα και ανανεωμένη θέληση για ό,τι μας περιμένει» πρόσθεσε.
Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ήταν η επικύρωσή της από τουλάχιστον 55 χώρες, στις οποίες έπρεπε να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Το όριο ξεπεράστηκε τον Οκτώβριο, ανοίγοντας το δρόμο στην ενεργοποίηση του κειμένου έναν μήνα αργότερα.
Νέες διεθνείς συνομιλίες ξεκινούν τη Δευτέρα στο Μαρακές με την ελπίδα σύνταξης «βιβλίου κανόνων» και οδικού χάρτη για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι.
«Αν δεν αρχίσουμε τώρα να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, ξεκινώντας με την επερχόμενη συνάντηση στο Μαρακές, θα πρέπει θρηνήσουμε την αναπόφευκτη ανθρώπινη τραγωδία» προειδοποίησε ο Έρικ Σόλχαιμ του UNEP.
Newsroom ΔΟΛ