–Πού ζει το Πεντάποδο;

–Τι τρώει το Πάφσκιν;

–Γιατί δεν είναι σοφό να αφήνουμε γάλα στη βεράντα για το Ναρλ;

–Θα μπορέσουν οι Μαγκλ να δώσουν την απάντηση;
Από ό,τι φαίνεται ο διασημότερος μάγος του θεάματος, ουδείς άλλος από τον Χάρι Πότερ, δεν πρόκειται να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα. Με τον δικό του τρόπο, ο χαρακτήρας που έπλασε η συγγραφέας Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ για να γίνει δισεκατομμυριούχος μέσα από μια σειρά μυθιστορημάτων και ταινιών είναι παρών και στην ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» («Fantastic beasts and where to find them») που σύντομα θα κυριαρχεί σε πολλές αίθουσες της χώρας μας. Χρησιμοποιώντας ως όχημα ένα εργαλείο που μάθαμε από τον «Χάρι Πότερ» η Ρόουλινγκ κάνει μια καινούργια βουτιά στον κόσμο των μάγων. Πρόκειται για το σημειωματάριο που χρησιμοποιούσε ο Πότερ στη Σχολή των Μάγων.
Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται», αποφασίστηκε μετά την επιτυχία των ταινιών «Χάρι Πότερ» και την ιδέα της γνωριμίας του κοινού με μια νέα εποχή του Κόσμου των Μάγων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, που δραματουργικά τοποθετείται αρκετές δεκαετίες πριν από τις ταινίες «Χάρι Πότερ». Πριν από λίγο καιρό συναντήσαμε στο Λονδίνο δύο από τους ηθοποιούς της νέας αυτής «μαγικής» ταινίας. Ο Νταν Φόγκλερ και η Αλισον Σάντολ κρατούν χαρακτηριστικούς ρόλους στο εντυπωσιακό παραμύθι που σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Γέιτς, δημιουργός με πείρα από το σύμπαν του «Χάρι Πότερ», καθότι έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες: «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα», «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ» και «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1ο και 2ο» (έχει επίσης υπάρξει παραγωγός τους).
Ο Νταν Φόγκλερ έχει στο αίμα του το χιούμορ. Ανήκει στους ανθρώπους που δεν μπορούν παρά να κάνουν πλάκα με το οτιδήποτε και αυτό ακριβώς κάνει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Claridge’s κουβαλώντας με χάρη τα περίσσια κιλά του. «Συχνά φαντάζομαι ότι ο δεύτερος εαυτός μου είναι ένας εξαιρετικά αραχτός χρυσός δράκος, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να λιάζεται και να τρομάζει τους περαστικούς». Εξαφνα o Φόγκλερ αρχίζει και ουρλιάζει «Γκαααα!!!! Γκρρρρρρ!!!!». Η αίθουσα γεμίζει γέλια.
Στα «Φανταστικά ζώα» ο 40χρονος μπρουκλινέζος κωμικός υποδύεται τον Τζέικομπ Κοβάλσκι, «έναν κλασικό… φούρναρη παρμένο από παραμύθι», ο οποίος έχει μόλις επιστρέψει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα ‘λεγες πως είναι ο τελευταίος που επέστρεψε, κανείς δεν τον ενημέρωσε ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει!» λέει ο Φόγκλερ γελώντας. «Και το μόνο που θέλει είναι να χαλαρώσει, να κάνει οικογένεια και να ανοίξει έναν φούρνο. Και ξαφνικά μπλέκει με κάτι μάγους… Τρέχα γύρευε!».
Μιλάμε για το 1926, όταν σύμφωνα με το μυθιστόρημα της Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ ο κίνδυνος παραμονεύει στον κόσμο των μάγων της Νέας Υόρκης και κάτι μυστηριώδες αφήνει ένα μονοπάτι καταστροφής στους δρόμους της πόλης.
Αυτό το αδιάκριτο μυστήριο απειλεί να ξεσκεπάσει την κοινότητα των μάγων στους Δεύτερους Σαλεμαίους, μια φανατική φατρία Αμαγων (οι Μαγκλ για τους Αμερικανούς), αποφασισμένων να τους εξολοθρεύσουν. Την ίδια στιγμή ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, αφού έχει σπείρει το χάος στην Ευρώπη, έχει ξαφνικά χαθεί… από προσώπου γης. Τη λύση για το πρόβλημα φαίνεται να έχει ο Νιουτ Σκαμάντερ (Εντι Ρεντμέιν), ο οποίος καταφθάνει στην πόλη στα τέλη ενός ταξιδιού σε όλον τον κόσμο, για την έρευνα και διάσωση μαγικών πλασμάτων, μερικά από τα οποία φυλάσσονται με ασφάλεια στην απαρατήρητη μαγική δερμάτινη βαλίτσα του, που όμως κρύβει απεριόριστο χώρο και διαστάσεις.
Και ποιος λέτε ότι θα κάνει το λάθος να τα απελευθερώσει; Ο Τζέικομπ Κοβάλσκι.

«Ο Τζέικομπ είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που θα βρεθεί σε ασυνήθιστες καταστάσεις από τη στιγμή που θα προσπαθήσει να επανορθώσει με το να γίνει το βοηθητικό χέρι του Νιουτ. Οπως ο Δρ Γουότσον βοηθά τον Σέρλοκ Χολμς με μια έννοια»
επανέρχεται ο Φόγκλερ. «Στην πραγματικότητα, ο Τζέικομπ είναι ο κρίκος που συνδέει την ταινία με το κοινό, αφού εκπλήσσεται με την ίδια γνησιότητα κάθε έκπληκτου θεατή. Ολο αυτό το ταξίδι όμως τον αναμορφώνει, βγάζει στην επιφάνεια αυτό το οποίο ενδεχομένως θέλει να είναι στην πραγματικότητα. Ενας άνθρωπος της περιπέτειας και όχι απλώς ένας φούρναρης».
Ενα άλλο πρόσωπο αυτού του νέου κόσμου της Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ το οποίο επίσης έχει ενδιαφέρον είναι η Κουίνι Γκόλντστιν, η ζωηρή και ελαφρώς ιδιόρρυθμη νεαρή αδελφή της Τίνα, της έξυπνης και αποφασιστικής μάγισσας που ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται για το Κογκρέσο Μαγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (MACUSA). Η Κουίνι είναι Διεισδύτρια, μπορεί δηλαδή να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων. «Ο χαρακτήρας της έχει μια παιδική αθωότητα που μου άρεσε πολύ» μας είπε η 32χρονη ηθοποιός Αλισον Σάντολ που υποδύεται την Κουίνι στην πρώτη επαφή της με μια παραγωγή τέτοιου μεγέθους από το Χόλιγουντ. Ο τρελός ενθουσιασμός ήταν απολύτως δικαιολογημένος. «Ταινίες όπως τα «Φανταστικά ζώα» δεν εμφανίζονται έτσι εύκολα μπροστά σου, τελεία και παύλα» είπε. Ηταν τέτοια η αγωνία της να πάρει τον ρόλο που η αναμονή μετά την πρώτη οντισιόν της υπήρξε πολύ βασανιστική. «Ημουν ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι μου και παρακαλούσα τον Θεό να μη χάσω αυτόν τον ρόλο». Η Σάντολ ολίγον τι αφελώς αναφέρεται επίσης στη μεγάλη ευθύνη που είχε απέναντι στην ηρωίδα της, την Κουίνι, αφού «θα μπορούσε να γίνει πρότυπο σε μικρά κορίτσια».
Και οι δύο ηθοποιοί αναφέρθηκαν εκτενώς στα καταπληκτικά σκηνικά των «Φανταστικών τεράτων», καθώς επίσης στις μαριονέτες με τις οποίες συχνά ήταν αναγκασμένοι να παίζουν. Οι μαριονέτες αντικαθιστούσαν τα τέρατα και βρίσκονταν στο σκηνικό μονάχα για την εξυπηρέτηση των ηθοποιών –δεν θα εμφανίζονταν στην ταινία. Υπήρχε καθοδήγηση από ειδικούς χειριστές, «καλλιτέχνες από μόνοι τους», όπως είπε η Σάντολ.

πότε & πού:

Η ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» είναι προγραμματισμένη για διανομή στην Ελλάδα την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου από την εταιρεία Tanweer.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ