Με ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι Opera Chaotique έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια να προκαλέσουν αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον. Το ιδιαίτερο αυτό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την Ποπ, δημιουργήθηκε το 2011 από τον Tenorman (φωνή, αφήγηση και πιάνο) και τον Voodoo Drummer (ντραμς) και ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και την σαρωτική σκηνική παρουσία τους.

Οι Opera Chaotique εμφανίζονται στις 6,13,20 και 27 Νοεμβρίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα με νέα κείεμνα, καινούργιες διασκευές και επιλογές από τα… χειρότερά τους τραγούδια. Μια παράσταση αφιερωμένη στις αποτυχίες (σ.σ. για αυτό ονομάζεται και «Πέντε χρόνια ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ») τόσο των ιδίων όσο και των καλλιτεχνών που τους εμπνέουν.

Το δισκογραφικό ντεμπούτο των Opera Chaotique έγινε το 2012 με το άλμπουμ Death of the Phantom of the Opera, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό: «Ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια τη εποχής μας» έγραψε το γερμανικό Gothic Magazine για το Love Song, ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισαν αμέσως από την πρώτη τους αυτή δισκογραφική δουλειά ενώ τα περιοδικα Orkus και Jazz&Τζαζ το συμπεριέλαβαν στα CD τους.

Πολύ γρήγορα κατάφεραν να διασχίσουν τα στενά μουσικά σύνορα της χώρας τους και να εμφανιστούν σε 12 μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, και σε 2 στην Ασία. Το πρόγραμμα των συναυλιών τους έχει πλέον σταθερές εμφανίσεις
σε ιστορικά θέατρα, club και φεστιβάλ όπως το White Trash και Lido του Βερολίνου, το Theaterhaus της Στουτγκάρδης, το Harlem Jazz Club της Βαρκελώνης, το Backstage Club του Λένινγκραντ και το Secret Garden Party της Μ. Βρετανίας αλλά και περιοδείες σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Το 2014 κυκλοφορεί το album με τίτλο BUKOWSKI: Poems of a Dirty Old Man. Το άλμπουμ αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα του Charles Bukowski και έχει τημουσική συμβολή του θρύλου των μπλουζ Louisiana Red και του εκκεντρικού frontman των Tiger Lillies, Martyn Jacques. Φέτος θα ηχογραφήσουν το νέο τους album Muses of the Damned Artists.

Μέσα σε όλα αυτά και με τις ετοιμασίες για τις σερί εμφανίσεις τους, το vima.gr τους εντόπισε για την συνέντευξη που ακολουθεί:

Πόσο opera και πόσο chaotique είστε;

Εξαρτάται από το πόσο καοτικ ή όπερα είναι αυτοί που εκλαμβάνουν τις ενέργειες μας και το πάθος μας για τη σκηνή. Αρκετά καοτίκ πάντως και λιγότερο όπερα πια.

Τι θα δούμε και ακούσουμε αυτές τις 4 βραδιές; Δλδ πώς θα είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμά σας;

Θα ακούσετε νέα κείμενα εμπνευσμένα από τις αποτυχίες, νέα κομμάτια και διασκευές από διάφορα είδη και από τη μέταλ και ροκ σκηνή, κάτι που δεν είχαμε κάνει ως τώρα και θέλαμε πολύ να το τολμήσουμε. Θα έχουμε καλεσμένους κάθε φορά και έτσι θα είναι διαφορετικό κάθε Κυριακή. Πολύ γέλιο και εκπλήξεις όπως πάντα, η περιγραφή δε μπορεί να αγγίξει την ενέργεια της βραδυάς, εσείς αγαπητοί αναγνώστες που μας γνωρίζετε ξέρετε καλά τι σας περιμένει.

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; Εννοώ γενικότερα

Εκτός από τις ωραίες γυναίκες και οι λιγότερο ωραίες. Ίσως και αυτές που οι άλλοι βρίσκουν άσχημες !!! Οι γυναίκες γενικότερα, καταλάβατε, εκεί εστιάζουμε άλλωστε και στο νέο μας άλμπουμ.

Αξίζει τον κόπο να ασχολείται κάποιος σήμερα με την Τέχνη; Οποια μορφή και αν έχει αυτή; (σ.σ. αναφέρομαι στην περίοδο της κρίσης που ζούμε όλοι μας)

Ε φυσικά και αξίζει τον κόπο, ρωτάτε εμάς που ασχολούμαστε ουσιαστικά μόνο με αυτό. Σαφώς είναι δύσκολο όμως η αλήθεια είναι πως για την τέχνη οι εποχές πάντα δύσκολες ήταν, απλά σήμερα οι πιθανότητες να βγάζεις χρήματα είναι λιγότερες ίσως.

Αλήθεια, πόσο πολύ ή λίγο σας έχει πάει η κρίση;

Είμασταν εξίσου αποτυχημένοι προ κρίσης, δεν έχει αλλάξει τίποτα, χοχοχο.

Πώς κρίνετε την διαδρομή σας στο εξωτερικό;

Έχουμε κάνει μια αρχή παίζοντας σε 14 χώρες ως στιγμής. Σε άλλες 1-2 φορές ενώ σε άλλες συχνότερα και σε άλλες μικρές ή μεγάλες περιοδείες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Ηχογράφηση του τρίτου μας άλμπουμ που είναι αφιερωμένο στις Μουσες των Καταραμένων Καλλιτεχνών όπως είναι και ο τίτλος του. Φυσικά συνεχίζουμε τις εμφανίσεις σε επαρχία και εξωτερικό, ενώ θα είμαστε τις κυριακές του Νοεμβρίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Γιώργος Τζιουβάρας (Tenorman): Φωνή, Αφήγηση, Πιάνο
Χρήστος Κουτσογιάννης (Voodoo Drummer): Ντραμς
Μαζί τους ο τσελίστας Σταύρος Παργινός, η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη
και κάθε φορά διαφορετικοί καλεσμένοι έκπληξη!

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfiggamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί