θέατρο



Βόρεια και Νότια Κορέα


Το σπονδυλωτό έργο του Ζοέλ Πομερά «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Μαζί του, ανανεωμένη, η ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας «Τα παιδιά του ήλιου» που αποτελείται από τους Κλέωνα Γρηγοριάδη, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρη Πασσά, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρη Φραγκούλη.
Ο Καταλειφός και ο Μίλερ


Tο έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» παρουσιάζει ο Δημήτρης Καταλειφός στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Μόσχου. Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου. Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα. Μουσική – Ηχοι: Αγγελος Τριανταφύλλου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Βουρδαμής, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστας Βασαρδάνης, κ.ά. Παραστάσεις από Τετάρτη ως Κυριακή.
Ο «Αμλετ» στον Πειραιά


Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον «Αμλετ» του Σαίξπηρ με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον ομώνυμο ρόλο. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Παίζουν: Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χρήστος Σαπουντζής, Ελενα Τοπαλίδου κ.ά. Πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή (20.30), Σάββατο (18.00 και 21.00), Κυριακή (19.00). Ως τις 22.1.2017.
«Διάφορες Επιλογές Πέτρος»


Ενας μονόλογος για δύο αδέλφια και μία κασέτα είναι το κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου «Διάφορες Επιλογές Πέτρος» που σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν της οδού Φρυνίχου. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει ένα διήγημα με 13 ελληνικά λαϊκά και άλλα τραγούδια, γραμμένα σε κασέτα. Με τον Χρήστο Στέργιογλου. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, στις 21.15. (Αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους.)
Μονόπρακτα στο Δώμα


Στο Δώμα του Από Μηχανής Θεάτρου παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (στις 22.00) το «No man’s land» που περιλαμβάνει τα μονόπρακτα «Aller-retour» και «Varοsia, 13 Juillet» της Αλεξάνδρας Μπαντέα σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα. Μετάφραση: Βένια Σταματιάδη. Παίζουν: Αρτεμις Γρύμπλα, Ηλίας Λάτσης, Βένια Σταματιάδη.
Η Φλόρενς στο Θησείο


Η Ναταλία Τσαλίκη υποδύεται τη Φλόρενς στην παράσταση «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς – Ενθύμιο» που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας σε μετάφραση την οποία συνυπογράφει με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ο οποίος και παίζει. Σκηνικά – κοστούμια: Λουκία Χουλιαρά. Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Φωνητική διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη. Από Παρασκευή ως και Κυριακή (21.00). Ως τις 29.1.2017.
«Αστροφεγγιά» στο Χώρα


Θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου από τον Πέτρο Ζούλια που σκηνοθετεί και την παράσταση στο θέατρο Χώρα. Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο. Παίζουν: Γιούλικα Σκαφιδά, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιωάννης Παπαζήσης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σταύρος Σβήγκος, Χάρης Τζωρτζάκης κ.ά. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου και ο Δάνης Κατρανίδης. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή (20.00), Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (21.00).
μουσική
Από τη Ρωσία με αγάπη


Η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Απόστολος Παληός συναντιούνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε ένα πρόγραμμα που διατρέχει μουσικά αιώνες ρωσικής παράδοσης, από την περίοδο του Ρομαντισμού ως τη Σοβιετική Εποχή. Συγκεκριμένα, στη συναυλία θα ακουστούν έργα των Σνίτκε, Γκλίνκα, Στραβίνσκι, Χατσατουριάν, Ραχμάνινοφ, Τσαϊκόφσκι, Προκόφιεφ. Στις 7/11, στις 20.30.
Κορκολής στον Ιανό


Tην Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου ο Στέφανος Κορκολής τραγουδά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα τηλ. 210 3217.810).
θέαμα

Γκζελ από τη Μόσχα


Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Χοροθέατρο της Μόσχας Γκζελ έρχεται και πάλι στην Αθήνα ύστερα από τέσσερα χρόνια για να παρουσιάσει μια νέα παραγωγή, βασισμένη στην ιστορία των λαών της Ρωσίας. Εξήντα χορευτές με περίπου 800 αυθεντικά κοστούμια ζωντανεύουν θησαυρούς της ρωσικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης. Στις 12/11, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στις 16.00 και στις 20.00).
εκδήλωση

Βραδιά ποίησης


Βραδιά ποίησης προς τιμήν του καταξιωμένου δανού ποιητή Χένρικ Νόρντμπραντ διοργανώνουν το Ινστιτούτο της Δανίας και οι εκδόσεις Μανδραγόρας την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Ινστιτούτο της Δανίας (Χαιρεφώντος 14, Πλάκα). Ποιήματα θα διαβάσουν ο ποιητής και ο σκηνοθέτης Γιώργος Γιανναράκος. Το έργο του θα παρουσιάσει η φιλόλογος Χριστίνα Λιναρδάκη, ενώ ο τιμώμενος θα μιλήσει για τη μακρόχρονη σχέση του με την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ