διασκευή
Μιχάλης Γκανάς
Ομήρου Οδύσσεια
Εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 272, τιμή 13,30 ευρώ

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από τον Μιχάλη Γκανά. Ο ποιητής μας ξαναλέει το έπος με τον δικό του τρόπο, ενσωματώνοντας στο κείμενό του στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση. Δημοτικά τραγούδια και ποίηση των Διονυσίου Σολωμού, Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Ελευθερίου –αλλά και στιχουργών και συνθετών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος –παρεμβάλλονται στην αφήγηση και συνθέτουν ένα ανάγνωσμα που αποτελεί και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Κάθε ραψωδία ανοίγει με μια σύντομη χαρακτηριστική εισαγωγή.

δοκίμιο
Τζέραλντ Αλλαν Κοέν
Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος;

Μετάφραση Μιχάλης Παπανικολάου, Αργύρης Παπασυριόπουλος.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016,
σελ. 344, τιμή 18 ευρώ

Πώς επιτυγχάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη; Θα επέλθει νομοτελειακά μέσα από την αυτοκατάργηση του καπιταλισμού, όπως υποστηρίζει ο μαρξισμός; Αρκούν για τη διασφάλισή της οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ισχυρίζεται ο πολιτικός φιλελευθερισμός; Ο διαπρεπέστερος εκπρόσωπος του αναλυτικού μαρξισμού ασκεί κριτική και στις δύο αντιλήψεις, κινούμενος ανάμεσα στην ιστορία των ιδεών και στην πολιτική φιλοσοφία. Ο Κοέν απορρίπτει τη μαρξιστική πίστη στο αναπόφευκτο της ισότητας αλλά και τον φιλελεύθερο ισχυρισμό ότι η δικαιοσύνη είναι τελικά νομικό ζήτημα. Μιλά για μια επανάσταση στο ήθος.

διαμάχες
Enzo Traverso
Η Ιστορία ως πεδίο μάχης –
Ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα

Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος.
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016,
σελ. 360, τιμή 19,08 ευρώ

Ο περασμένος αιώνας έκλεισε με την αιφνίδια καμπή του 1989. Η ιστοριογραφία υποχρεώθηκε να αμφισβητήσει τα καθιερωμένα της πρότυπα, τις μεθόδους και τις ερμηνευτικές τις κατηγορίες. Ξέσπασαν διαμάχες σχετικά με τους πολέμους, τις επαναστάσεις, τους φασισμούς και τις γενοκτονίες, οι οποίες συγκλόνισαν τις κοινωνικές επιστήμες, σκιαγραφώντας το περίγραμμα μιας νέας προσέγγισης του κόσμου που ξεπερνάει κατά πολύ τα σύνορα της ιστορικής έρευνας. Το βιβλίο αυτό είναι οικοδομημένο σαν κριτικός απολογισμός και προοπτική θεώρηση μερικών ιστοριογραφικών αντιδικιών που σημάδεψαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

μελέτη
Βαγγέλης Τζούκας
Το φάντασμα του ναζισμού –
Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από
την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας

Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 164, τιμή 14 ευρώ

Στο βιβλίο επιχειρείται η παρουσίαση ορισμένων όψεων του ναζισμού που σχετίζονται με τον εσωτερισμό, τον φυλετικό μυστικισμό, τον παγανιστικό χαρακτήρα των SS, την υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας και την απόπειρα να εμφανισθεί ως μια μορφή θρησκείας. Πρόκειται για μια νέα μυθολογία που καλλιεργήθηκε σταδιακά γύρω από το ναζιστικό φαινόμενο και διαδόθηκε ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη του Διαδικτύου και της ποπ κουλτούρας στις διάφορες εκδοχές της. Μια επιστημονική εργασία για ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε προνομιακό πεδίο ανάπτυξης ψευδοϊστορικών προσεγγίσεων.

επανέκδοση
Αλάα Αλ-Ασουάνι
Το Μέγαρο Γιακουμπιάν

Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 336, τιμή 15,40 ευρώ

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 στο Κάιρο, ζουν και εργάζονται άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών τάξεων που συνιστούν μια πιστή μικρογραφία της σύγχρονης αιγυπτιακής κοινωνίας. Ο συγγραφέας, συνεχίζοντας την παράδοση του Ναγκίμπ Μαχφούζ, παρατηρεί τους ήρωές του, τους ενοίκους της πολυκατοικίας, πλούσιους και φτωχούς, καλούς και κακούς, χωρίς να τους κρίνει, με τρυφερή και στοργική ματιά, με πόνο και κατανόηση. Ο Ασουάνι ακτινογραφεί μια κοινωνίας όπου, μεταξύ άλλων, η πολιτική διαφθορά συμμαχεί με τον αθέμιτο πλουτισμό, τη θρησκευτική υποκρισία και την άνοδο του ισλαμισμού.

δοκίμιο
Αλεξάνδρα Δεληγιώργη
Το κόκκινο της φωτιάς –
Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016,
σελ. 282, τιμή 16,96 ευρώ

Δομή, μορφή, νόημα, αισθητικά κριτήρια, αισθητική αγωγή, σχέση λογοτεχνίας – παραλογοτεχνίας, αυθεντικής και δήθεν λογοτεχνίας, ομορφιάς – βάθους, ιερού – βέβηλου, επαρχιωτισμού – κοσμοπολιτισμού, ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η συγγραφέας πραγματεύεται βασικά ζητήματα που επανέρχονται όταν μιλούμε για λογοτεχνία και συζητεί τη σχέση του έντεχνου πεζού λόγου με την Ιστορία και τη Φιλοσοφία, του πραγματικού με το κείμενο, της τέχνης με την τεχνική, της γραφής με τη συγγραφή σε ένα δοκίμιο που ανοίγεται από την Αισθητική της πρόσληψης σε μια Ποιητική της συγγραφής με ρίζες στην «Ποιητική» του Αριστοτέλη και στο «Περί ύψους» του Λογγίνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ