«Δεν βρίσκομαι εδώ για να κόβω κορδέλες αλλά για να υπενθυμίζω ότι 1.490 ασυνόδευτα ανήλικα παραμένουν εκτός δομών στην Ελλάδα σήμερα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας στα εγκαίνια δομής για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στον Άλιμο την Πέμπτη. «Τρέχουμε με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε. Θέλω όμως να τονίσω την υποκρισία της Ευρώπης: έχουμε 400 ασυνόδευτα έτοιμα προς μετεγκατάσταση και έχουν γίνει δεκτά μόνο τα 96. Ταυτόχρονα κυλούν ποταμοί δακρύων για τα ασυνόδευτα στην Ευρώπη και εξαπολύονται κατηγορίες από ανθρωπιστικές και θεσμικές οργανώσεις».

Κληθείς από δημοσιογράφους να εξηγήσει τους λόγους της ολιγωρίας αυτής των Ευρωπαίων, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι «δεν υπάρχουν επίσημες δικαιολογίες αλλά καθυστερήσεις στην μετεγκατάσταση -για παράδειγμα, καταθέτουμε το αίτημα και δεν απαντάνε- και μια υστερόβουλη στάση η οποία φανερώνει έλλειψη διάθεσης». Εξέφρασε την ανησυχία ότι πολλοί εταίροι υιοθετούν σιωπηρά την πρόταση των κρατών του Βίζεγκραντ –«Εσείς κρατάτε τους πρόσφυγες κι εμείς σας στέλνουμε κουβέρτες».
Ο κ. Μουζάλας έφερε ως θετικό παράδειγμα τους Ολλανδούς οι οποίοι πέρασαν από την ολλανδική Βουλή ότι θα μετεγκασταθούν στη χώρα 700 ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς και τους Γερμανούς.
«Ζητούμε την ευρωπαϊκή υποστήριξη ώστε ο αριθμός των ασυνόδευτων εκτός δομών να διεκπεραιωθεί γρήγορα, όμως παράλληλα πρέπει να εφεύρουμε νέα εργαλεία. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οι δομές για τη φιλοξενία των ανηλίκων είναι μικρές, των 20-30 ατόμων, αλλά εμείς σε συνεργασία με την ECHO (σ.σ. του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας κ. Χρήστου Στυλιανίδη) προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο μοντέλο μεγαλύτερων δομών».
Το μοντέλο των μικρών δομών θα αργήσει να διεκπεραιώσει τα 1.490 ανήλικα που βρίσκονται στο «τοξικό περιβάλλον των δομών φιλοξενίας και των hot spot» -τα 22 από αυτά είναι υπό «προστατευτική κράτηση» σε αστυνομικά τμήματα- γι’ αυτό αναζητούνται εγκαταλελειμμένα σχολεία ή ορφανοτροφεία κ.λπ. για να φιλοξενήσουν 80-100 ανήλικα «και ας γίνουν ορισμένες εκπτώσεις στις προδιαγραφές».
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κυρία Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι «1.100 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήδη φιλοξενούνται σε δομές» οι οποίες αυξήθηκαν «από 17 σε 44 σε όλη την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι η δομή φιλοξενίας ανηλίκων του Αλίμου είναι η πρώτη όπου θα αναπτυχθεί πρόγραμμα αναδοχής. «Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουμε αναμορφώσει τον θεσμό αναδοχής και υιοθεσίας και για τα ελληνόπουλα» είπε.
Η δομή του Αλίμου φιλοξενεί σήμερα 10 ανήλικους πρόσφυγες με στόχο να φθάσει στα 32 αγόρια 10-18 ετών. Λειτουργεί με τη βοήθεια της οργάνωσης Save the Children και προβλέπει 11 θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι, διερμηνείς κ.λπ.).