Τράμπ: Ένας επικίνδυνος δημαγωγός

Η προειδοποίηση του αμερικανού πρόεδρου στους συμπατριώτες του...

Η προειδοποίηση του αμερικανού πρόεδρου στους συμπατριώτες του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή εκλογή Τράμπ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα για τη τη διολίσθηση της δημοκρατίας στους επικίνδυνους ατραπούς του λαϊκισμού. Ο 69χρονος μεγιστάνας ενσαρκώνει στο πρόσωπο του μια νέα σκληρότητα και βιαιότητα, και μια ψυχική και συναισθηματική ωμότητα που δυστυχώς βρίσκει ανταπόκριση σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού.

Ένας κατεξοχήν εκπρόσωπος του κατεστημένου και της αδίστακτης πλουτοκρατίας,έχει καταφέρει να παριστάνει τον τιμητή και τον κήνσορα της δημοκρατίας και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της παγκοσμιοποίησης. Κι αυτό γίνεται στη χώρα που ευνοείται κυρίως από το άνοιγμα των αγορών και την ασύδοτη χρηματοπιστωτική φούσκα.

Ο Ντόναλτ Τράμπ μπορεί να ξεκίνησε ως ένας γραφικός υποψήφιος αλλά κατέληξε να αντιμετωπίζεται ως ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον πλανήτη ,καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί στο πιο ισχυρό αξίωμα του κόσμου.Όπως επισημαίνουν σε ανοικτή επιστολή τους 400 διαπρεπείς οικονομολόγοι είναι μία επικίνδυνη, καταστροφική επιλογή γιατί παραπληροφορεί το εκλογικό σώμα, υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς με θεωρίες συνωμοσίας και προωθεί την σκόπιμη αυταπάτη ενάντια στην πραγματικότητα.
Κατακεραυνώνει με όλους τους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον ως διεφθαρμένο, ζητάει την απομόνωση με τη μορφή προστατευτικών δασμών, θέλει τείχη και απαγορεύσεις στα σύνορα . Επιτίθεται στις μειονότητες και προσφέρει σε ανενημέρωτους πολίτες το αυταρχικό όραμα ενός ισχυρού ηγέτη που θα λύσει όλα τα προβλήματα γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων του δημοκρατικές κατακτήσεις και θεσμούς.
Βρήκε πρόσφορο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησε μια ανεξέλεγκτη οικονομία της αγοράς, που συμπιέζει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και διευρύνει το χάσμα μεταξύ της μειονότητας των υπερπλουσίων και της μεγάλης μάζας που αγωνίζεται να διατηρήσει τα κεκτημένα του παρελθόντος.Το βλέπουμε άλλωστε και στην Ευρώπη όπου διάφοροι λαϊκιστές δημαγωγοί επενδύουν στον εθνικισμό και την ξενοφοβία για να δελεάσουν ένα φοβισμένο εκλογικό σώμα.

Οι εκλογές της επόμενης Τρίτης δεν είναι ένα στοίχημα μόνο για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.Μια επικράτηση του Τράμπ, παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες της αμερικάνικης δημοκρατίας θα ανοίξει τον ασκό του Αίολου ,θα νομιμοποιήσει τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές ολόκληρου του πλανήτη και θα δρομολογήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις διεθνείς σχέσεις.

TO BHMA

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.