Η Volkswagen όρισε έναν ειδικό επιστήμονα προκειμένου να διερευνήσει αν και σε ποιο βαθμό η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε συνεργαστεί με την στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας. Ο Κρίστοφερ Κόπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, θα ερευνήσει συγκεκριμένα αν η VW είχε επιτρέψει τη σύλληψη και τον βασανισμό εργαζομένων στα εργοστάσιά της στη Βραζιλία από το 1964 έως το 1985, περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από στρατιωτικό καθεστώς.
Η έρευνα διεξάγεται έπειτα από δικαστική προσφυγή που είχε κάνει πέρυσι κατά της κορυφαίας σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης μια ομάδα πρώην εργαζομένων σε μονάδα παραγωγής της VW στη Βραζιλία. Κάποιοι από τους ενάγοντες, όπως ο Λούσιο Μπελεντάνι ισχυρίζονται ότι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν μέσα στον εργασιακό χώρο της VW.
«Ήμουν στο πόστο μου όταν δύο οπλισμένοι άνδρες ήρθαν προς εμένα, μου έδεσαν τα χέρια με χειροπέδες πίσω από την πλάτη, με οδήγησαν στο κέντρο ασφαλείας της Volkswagen και άρχισαν να με βασανίζουν. Με χτυπούσαν, με γρονθοκοπούσαν, με χαστούκιζαν», κατήγγειλε ο Μπελεντάνι.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ρόζα Καρντόζο, δώδεκα πρώην εργαζόμενοι στη μονάδα παραγωγής της VW στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, κοντά στο Σάο Πάολο, βασανίστηκαν την εποχή εκείνη, ενώ άλλοι απολύθηκαν από την εταιρεία και μπήκαν σε μαύρες λίστες του καθεστώτος.
Η Κριστίν Χόχμαν-Ντένχαρντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW και υπεύθυνη για την Ακεραιότητα και Νομικές Υποθέσεις της εταιρείας, δήλωσε ότι η ίδια η εταιρεία θα διαλευκάνει το ρόλο της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία «με την ίδια συνέπεια και επιμονή που είχε επιδείξει παλαιότερα σε περιπτώσεις που σχετίζονται με το Εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν και την καταναγκαστική εργασία».
Η κυρία Χόχμαν-Ντένχαρντ πρόσθεσε: «Θέλουμε να ρίξουμε φως στα σκοτεινά χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας και να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά των υπευθύνων την εποχή εκείνη στη Βραζιλία και, αν προκύψει από την έρευνα, στη Γερμανία».
Όπως γράφει το BBC, η VW είχε στο πρόσφατο παρελθόν ερευνήσει το ρόλο και τη συμπεριφορά της εταιρείας κατά τη ναζιστική Γερμανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρήση εργαζομένων-σκλάβων. «Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1937 από την Deutsche Arbeitsfront, τη συνδικαλιστική οργάνωση των Ναζί. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η VW κατασκεύασε οχήματα για το γερμανικό στρατό υποχρεώνοντας σε καταναγκαστική εργασία περισσότερους από 15.000 κρατουμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που βρίσκονταν κοντά στα εργοστάσιά της», σημειώνει ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης.
Το 1998 οι επιζήσαντες των ναζιστικών στρατοπέδων που είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν στη VW προσέφυγαν δικαστικά κατά της εταιρείας, η οποία δημιούργησε ένα Ταμείο Αποκαταστάσεων για την καταβολή αποζημιώσεων.