57ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Σηκώθηκε η αυλαία

Με την προβολή της ταινίας «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους, άνοιξε βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους, η 57η διοργάνωση του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με την προβολή της ταινίας «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους, άνοιξε βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους, η 57η διοργάνωση του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία που αντλεί χιούμορ μέσα από τις μικρές, καθημερινές καταστάσεις που ζει ένας ποιητής – οδηγός λεωφορείου ονόματι Πάτερσον (Ανταμ Ντράιβερ) στην πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρζεϊ, εμπνέει χαρά και αισιοδοξία, κάτι που αναμένεται και από το ίδιο το φεστιβάλ_ κρίνοντας τουλάχιστον από το περιεχόμενο αρκετών ταινιών οποίες κλείνουν το μάτι στο θεατή και του χαμογελούν.
Την κήρυξη έναρξης του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 13:00, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του σταθμού Μετρό «Αγίας Σοφίας». Εν συνεχεία, στις 21:30 θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Αποθήκη Β1 (Λιμάνι). Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Το σίγουρο πάντως με την συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ότι πολλά μάτια θα είναι στραμμένα προς την από εφέτος νέα διεύθυνση (Ελίζ Ζαλαντό γενική διευθύντρια, Ορέστης Ανδρεαδάκης καλλιτεχνικός διευθυντής) και τις αλλαγές που έχει προτείνει, μία από τις οποίες είναι η ανάδειξη του ελληνικού προγράμματος. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από εφέτος διοργανώνεται το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών, το οποίο αν και δεν θα είναι διαγωνιστικό θα φιλοξενήσει πέντε ανεξάρτητα βραβεία, ανάμεσα στα οποία το βραβείο κοινού FISCHER και το βραβείο των ελλήνων κριτικών ΠΕΚΚ).
Εκτός από το Ολύμπιον (και την δεύτερη αίθουσα που στεγάζεται σε αυτό, την Παύλος Ζάνας, η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, Τζον Κασαβέτις, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Η τελετή λήξης θα γίνει και πάλι στο Ολύμπιον και η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.