Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου για να ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 του μηνός, συμπίπτει με τα 40στά γενέθλια της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Με αυτή την αφορμή οι έλληνες κριτικοί ψήφισαν τις καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες, παραγωγής από το 1975 (χρονιά ιδρύσεώς της) ως το 2015. Από τα 10 καλύτερα ελληνικά και τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά φιλμ που πήραν τις περισσότερες ψήφους, το φεστιβάλ, τιμώντας την ΠΕΚΚ, θα προβάλει έξι ταινίες, τρεις ελληνικές και τρεις ξένες.
Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων
του Δήμου Αβδελιώδη
Οι τέσσερις εποχές του χρόνου, οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, τέσσερις αγροφύλακες και η νότια Χίος της δεκαετίας του 1960, είναι τα αγνά υλικά με τα οποία ο Δήμος Αβδελιώδης έπλασε την τρίτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία του. Ενας πραγματικός ύμνος για τη ζωή και τη φύση, με τους Αγγελική Μαλάντη, Αγγελο Παντελάρα.

ΠΡΟΒΟΛΗ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/11, 11.00, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Γλυκιά συμμορία
του Νίκου Νικολαΐδη
Στην πιο αγαπητή, ίσως, ταινία του Νικολαΐδη, μια παρέα νεαρών (Τάκης Μόσχος, Δέσποινα Τομαζάνη, Τάκης Σπυριδάκης, Δώρα Μασκλαβάνου) που περνά τις περισσότερες ώρες της στο «καταφύγιο» μιας προσεκτικά επιμελημένης μονοκατοικίας, δρώντας ταυτόχρονα στο περιθώριο του νόμου, καταδιώκεται από την «εξουσία», που εν τέλει την εξοντώνει. Απαισιόδοξη σε ύφος αλλά γοητευτικά φορμαλιστική, η «Γλυκιά συμμορία» μιλάει για τη δύναμη της απρόσωπης εξουσίας και την επανάσταση χωρίς ξεκάθαρες αιτίες.

ΠΡΟΒΟΛΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11, 11.00, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Ενας αμερικανός φίλος
του Βιμ Βέντερς
Το 1976 ο Γερμανός Βέντερς υπέγραψε μια ατμοσφαιρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το παιχνίδι του Ρίπλεϊ» δίνοντας στον Ντένις Χόπερ τον ρόλο του Τομ Ρίπλεϊ, αμερικανού τυχοδιώκτη στη Γερμανία όπου μεσολαβεί ώστε ένας καρκινοπαθής κορνιζοποιός (Μπρούνο Γκαντς) να αναλάβει μια δολοφονία. Ο Χόπερ έπλασε έναν εσωστρεφή, απόμακρο και μοναχικό Ρίπλεϊ, το δίχως άλλο απόμακρο προς το ύφος των μυθιστορημάτων της Χάισμιθ (ας σημειωθεί ότι η συγγραφέας δεν είχε συμφωνήσει καθόλου με την ταινία του γερμανού σκηνοθέτη, παρά το γεγονός ότι το κοινό την αγκάλιασε).

ΠΡΟΒΟΛΗ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/11, 10.30, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Οι απέναντι
του Γιώργου Πανουσόπουλου
Ενας νεαρός (Αρης Ρέτσος) παρακολουθεί με το τηλεσκόπιό του μια παντρεμένη (Μπέτυ Λιβανού) που ζει στην απέναντι πολυκατοικία. Δειλά, θα προσπαθήσει να την πλησιάσει και όταν το καταφέρνει ξεσπά ανάμεσά τους ένα σύντομο, μα έντονο, σαρκικό πάθος. Μια από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1980, ερωτική όσο χρειάζεται, με αναγνωρίσιμους ήρωες, ρεαλιστική πλοκή, ακόμη και σινεφιλία (πλανάται η σκιά του Αλφρεντ Χίτσκοκ και ο «Σιωπηλός μάρτυρας»).

ΠΡΟΒΟΛΗ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11, 11.00, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Κρυμμένος
του Μίκαελ Χάνεκε
Στο επίκεντρο της ιστορίας ο οικοδεσπότης ενός φιλολογικού talk show της γαλλικής τηλεόρασης (Ντανιέλ Οτέιγ), του οποίου η ζωή χάνει την ισορροπία της εξαιτίας μιας βιντεοκασέτας με «παγωμένα» κάδρα που αφορούν την ίδια οικογένεια. Κάποιος τον παρακολουθεί χωρίς να λέει τίποτε. Τι θέλει; Ποιος είναι; Με ελάχιστους διαλόγους και έξοχο χειρισμό των εσωτερικών ρυθμών, φτιάχνει μια αποστομωτική ατμόσφαιρα άγχους προμηνύοντας διαρκώς ότι κάτι πολύ άσχημο, κάτι πολύ εφιαλτικό πρόκειται οσονούπω να συμβεί. Συμπρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

ΠΡΟΒΟΛΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 10/11, 11.00, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Επάγγελμα ρεπόρτερ
του Μικελάντζελο Αντονιόνι
Ενώ βρίσκεται στο χάος της σιωπής κάποιου αφρικανικού κράτους για μια δημοσιογραφική αποστολή που δείχνει ότι δεν θα εκπληρωθεί ποτέ, ένας άγγλος ρεπόρτερ (Τζακ Νίκολσον) παγιδεύεται από μια ενδότερη επιθυμία του: την αλλαγή «ταυτότητας». Ο δρόμος της περιπέτειας θα ανοιχθεί μπροστά του, μόνο και μόνο για να τον επαναφέρει ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν πριν. Το φιλμ κυλάει σε αργούς ρυθμούς αλλά ο θεατής βυθίζεται στη μυστηριώδη περιπέτεια του ήρωα, στην ανεξήγητη υπαρξιακή αγωνία του, στους απόηχους μιας ζωής που έχει χάσει πια το νόημά της και στα στιγμιότυπα μιας λαβωμένης ελπίδας που θα προσπαθήσει να προσφέρει άκαρπα μια γυναίκα (Μαρία Σνάιντερ).

ΠΡΟΒΟΛΗ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/11, 10.30, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Τις ταινίες θα παρουσιάσουν στο κοινό του 57ου Φεστιβάλ τα μέλη της ΠΕΚΚ, ενώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν οι 10 καλύτερες ελληνικές και οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της Ενωσης. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 11.00, πάντα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «40 χρόνια ΠΕΚΚ – Μια συζήτηση για τον ρόλο της κριτικής στο σινεμά».
Η είσοδος στις προβολές θα είναι ελεύθερη, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.

HeliosPlus