Λαβρόφ για Κυπριακό: Όχι σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα και έξωθεν πιέσεις

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου τόσο σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και σε σχέση με το Κυπριακό έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου τόσο σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και σε σχέση με το Κυπριακό έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απέρριψε την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και έξωθεν παραμέτρων στο Κυπριακό –δήλωση που προφανώς ικανοποιεί την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης όλα τα θέματα της «καυτής περιφέρειας», όπως οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ, στη Βόρεια Αφρική (με έμφαση στη σταθεροποίηση της Λιβύης) κ.ά.
Ο κ. Λαβρόφ, εκ των εμπειρότερων διπλωματών στον κόσμο, τόνισε, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης, ότι σε όλα τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις. Ο δε κ. Κοτζιάς, ζητώντας τον λόγο, δήλωσε με νόημα ότι «η ιστορία της καρδιάς μας φθάνει μέχρι την Ινδία», αλλά «ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός».
Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και στο Κυπριακό υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ. Ωστόσο, υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στα λόγια του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, ενώ έκανε δύο φορές λόγο σε «τουρκοκυπριακό λαό» – στοιχείο που δεν πέρασε απαρατήρητο.
Επανέλαβε όμως ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνουν σεβαστά, ενώ σε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, πρόσθεσε ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν επίσης ρόλο. Απέρριψε δε πιέσεις για τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιβολή έξωθεν παραμέτρων στη διαδικασία.
Οι κκ. Κοτζιάς και Λαβρόφ αντήλλαξαν θερμά λόγια τις ελληνορωσικές σχέσεις και δεσμεύθηκαν να προωθήσουν τόσο τον πολιτικό διάλογο (κάτι που θα διευκολυνθεί με την εφαρμογή του Προγράμματος Πολιτικών Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2017 –2019) όσο και με την προώθηση στενότερων οικονομικών σχέσεων που έχουν δυναμικό (σε τομείς όπως η ενέργεια όπου υπάρχουν και οι σχεδιασμοί για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream) όπως ο ίδιος ο κ. Λαβρόφ σημείωσε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δηλώσεις των δύο υπουργών σε σχέση με τις σχέσεις Δύσης –Ρωσίας με αφορμή τόσο το Ουκρανικό όσο και το Συριακό. Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη θέση της Αθήνας αναφορικά με τις ευρωρωσικές και ρωσονατοϊκές σχέσεις. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ορθώς επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, παραδεχόμενος παράλληλα ότι εντός της Συμμαχίας υπάρχουν χώρες πιο σκληρές έναντι της Μόσχας λόγω «διαφορετικών ιστορικών αναμνήσεων και ερμηνείας αυτών» και χώρες που πιστεύουν ότι χρειάζεται «συνεννόηση και πραγματισμός» έναντι της Ρωσίας. Στις τελευταίες κατέταξε, πέραν της Ελλάδος, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρίφ σημείωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον ξεκίνησαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν ότι μπορούν και πρέπει να επιβάλλουν τους όρους τους διεθνώς και η Μόσχα δεν συμφώνησε με αυτό. «Δεν μπορούμε όλοι να παίζουμε με τους όρους των ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε κοινό τόπο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.