Κινήσεις στρατηγικής από τη Νέα Δημοκρατία στην υπόθεση συγκρότησης του ΕΣΡ

Η Ν.Δ. κατά την εκτίμηση της ηγεσίας της έχει κερδίσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη από την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών, αλλά το ερώτημα

Η Ν.Δ. κατά την εκτίμηση της ηγεσίας της έχει κερδίσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη από την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών, αλλά το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι εάν μπορεί να αποκομίσει και άλλα οφέλη στην παρούσα κατάσταση. Κατά καιρούς πολλοί έμπειροι πολιτικοί, κυρίως στο εξωτερικό, ανατρέχουν σε θεωρίες και αξιώματα θεωρητικών της στρατηγικής, όπως του Σουν Τζου.

Ο Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής πριν περίπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια, είχε σημειώσει ότι «όταν περικυκλώνεις τον εχθρό, άφηνέ του μια διέξοδο φυγής» και «φτιάξε μια χρυσή γέφυρα για να μπορέσει να περάσει ο εχθρός σου υποχωρώντας».

Αυτή τη στιγμή, με επίκεντρο την ιστορία της συγκρότησης του Ε.Σ.Ρ. η ηγεσία της Ν.Δ. ζητεί την ακύρωση όλων των διατάξεων του νόμου Παππά, προκειμένου να συγκροτηθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 4/5 για το ΕΣΡ στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ η «γέφυρα» που έφτιαξε για να περάσει η κυβέρνηση είναι η πρότασή της να είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, ένας έντιμος και αξιόλογος δικαστής, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος.

Στην σκιά των παροτρύνσεων από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως ο πρώην πρόεδρός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ουσιαστικά κινούνται στη γραμμή της επίτευξης συμφωνίας στα πλαίσια της θεσμικής συναίνεσης, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ως διέξοδο φυγής για τη κυβέρνηση την ακύρωση όλων των διατάξεων του νόμου Παππά και επί της ουσίας της υποδεικνύει τον τρόπο υποχώρησης.

«Ελπίζω μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε… Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό έδαφος» είπε νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης που επέμεινε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά και έχει σταθερή προσέγγιση. «Να εφαρμόσουμε ό,τι λέει το Σύνταγμα, τις προβλέψεις του άρθρου 15, και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ… Αυτός που κάνει ζιγκ – ζαγκ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Για να ξεκλειδώσει η συζήτηση για τη σύνθεση του Ε.Σ.Ρ. το κλειδί είναι «μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά» όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ενώ θεωρεί ότι η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ στέλνει μήνυμα συναίνεσης, είναι «ένας ακόμα χειρισμός, τακτικισμός, από πλευράς του κυρίου Παππά».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, μόνο το ξεκαθάρισμα της νομικής βάσης, με κεντρικό θεμέλιό της την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, η αξιοποίηση του συνόλου του ψηφιακού φάσματος και η διασφάλιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης, αχειραγώγητης ενημέρωσης των πολιτών δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε η Ν.Δ.να εισέλθει στη συζήτηση περί προσώπων.

Κατά το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μπει το κάρο πριν από το άλογο και ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν με έμφαση, τα πρόσωπα ακολουθούν τους θεσμούς, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν μερεμέτια, μικροδιορθώσεις, διότι το σύνολο του νομοθετήματος Παππά, το σύνολο των 15 άρθρων, έχει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και κυρίως μία συγκεκριμένη λογική, μια λογική που εκπέμπει αυταρχισμό και διάθεση ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά ότι κέρδισε πολλά από αυτή την ιστορία, όπως ότι η θέση της για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά επιβεβαιώθηκε, ότι το Μαξίμου υποχρεώθηκε, όπως λένε, σε άτακτη υποχώρηση με την άμεση απόσυρση της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Σε αυτό το κλίμα έχει τη δυναμική της στο εσωτερικό της Ν.Δ.για την τελική της στάση στο ζήτημα του Ε.Σ.Ρ. η διαρροή από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για άμεση συγκρότησης της ανεξάρτητης αρχής. Ο ίδιος, όπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του δεν διαφωνεί με τη γραμμή της ΝΔ, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, καθώς δεν είναι το μείζον θέμα που αφορά και τον ελληνικό λαό που έχει πολλαπλά προβλήματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.