Επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ο Μπερτράν Μπουβιέ

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναγορεύεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μπερτράν Μπουβιέ για την πολύχρονη και ακάματη προσφορά του στις νεοελληνικές σπουδές, τη λαογραφία και τη μετάφραση.

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναγορεύεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μπερτράν Μπουβιέ για την πολύχρονη και ακάματη προσφορά του στις νεοελληνικές σπουδές, τη λαογραφία και τη μετάφραση.
Σε μια εποχή υποχρεωτικής εσωστρέφειας για τα ελληνικά πανεπιστήμια και σε μια στιγμή που η ίδια η ύπαρξη πολλών εδρών Νεοελληνικών Σπουδών τελεί υπό διακινδύνευση, το Τμήμα Φιλολογίας έκρινε σκόπιμο να τιμήσει ένα διαπρεπή λόγιο του 20ού αιώνα που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη χαμηλόφωνη όσο και παραγωγική μελέτη του νέου ελληνισμού, πιστεύοντας παράλληλα πως η αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής θα αποτελέσει μια εξαιρετική χειρονομία αναγνώρισης όσων προσέφερε μια ολόκληρη γενιά σπουδαίων νεοελληνιστών του εξωτερικού.
Ο Μπερτράν Μπουβιέ γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1929 σε μία οικογένεια λογίων. Το 1952 έλαβε το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και το 1974 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Μαθητής του μουσικολόγου και λαογράφου Σαμουέλ Μπο-Μποβί, λαμπρός μελετητής και ο ίδιος των δημοτικών τραγουδιών, συστηματικός αναγνώστης του Κάλβου και του Καβάφη ο Μπερτράν Μπουβιέ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης για πολλά χρόνια μέχρι το 1995 και δοκιμάστηκε σε όλο το εύρος του φιλολογικού πεδίου, από την παλαιογραφία έως τη μετάφραση.
Εκτός από τη διατριβή του που εκδόθηκε το 1976 στη Ρώμη στη σειρά Biblioteca Helvetica Romana και συνοδευόταν από μια μουσικολογική μελέτη από τον Σαμουέλ Μπο-Μποβί, από το πολύτιμο έργο του αξίζει να αναφερθούν η μονογραφία που συνέταξε με τον δάσκαλό του Μανούσο Μανούσακα για την Εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων κατά την Αναγέννηση. Από την Ιταλία στη Γενεύη, 15ος-16ος αιώνας (1988), η μελέτη και η έκδοση της απόκρυφης χριστιανικής λογοτεχνίας σε συνεργασία με τον Φρανσουά Μποβόν ή η πρόσφατη έκδοση και μετάφραση της ανέκδοτης Τούρκικης Χάρτας του Φαναριώτη Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού σε συνεργασία με την Α-Δ. Λαζαρίδου, ανεκτίμητη προσφορά στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μετά την προσφώνηση από την αντιπρύτανη του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μάρθα Βασιλειάδη.
Μετά την επίδοση του ψηφίσματος ο Μπερτράν Μπουβιέ θα μιλήσει με θέμα τους «Πέντε ασώτους», ενώ στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής βιολοντσέλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιάννης Τουλής θα ερμηνεύσει σε δική του διασκευή πέντε ελληνικές μινιατούρες για σόλο τσέλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.