Η τέχνη των τατουάζ

Είναι τέχνη το τατουάζ; Ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ίσως να μην υπάρχει - για άλλους είναι, για άλλους όχι. Αν

Είναι τέχνη το τατουάζ; Ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ίσως να μην υπάρχει –για άλλους είναι, για άλλους όχι. Αν κάτι σίγουρα μπορεί να κάνει το τατουάζ, είναι να προκαλέσει διάλογο, όπως φαίνεται και στην κουβέντα που κάναμε με την Ινώ Μέη, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Heartbeatink που είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο που πραγματεύεται το τατουάζ. Η κυρία Μέη μίλησε στο «Βήμα» για το έργο του Heartbeatink, για τα τατουάζ γενικότερα αλλά και για την «Dia de los Muertos» (Ημέρα των Νεκρών), την πρώτη εικαστική έκθεση στην Ελλάδα με την αποκλειστική συμμετοχή καλλιτεχνών του τατουάζ. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το περασμένο Σάββατο 29 Οκτωβρίου στην γκαλερί των Heartbeatink Headquarters στην Καλλιθέα.
Για ποιον λόγο τα τατουάζ έχουν γίνει τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια;
«Το κομμάτι της τέχνης, της δεξιοτεχνίας και της επιδεξιότητας έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα εξελίχθηκαν και τα μέσα (μοτεράκια, μελάνια κ.λπ.) και έγιναν προσβάσιμα σε όλους, ενώ στο παρελθόν το tattooing ήταν ένα κλειστό επάγγελμα, με τους δικούς του αυστηρούς κανόνες. Οι αναφορές είναι πλέον περισσότερες, η επαφή με τη γνώση πιο άμεση, τα φεστιβάλ tattoo πολυάριθμα ανά την υφήλιο και ο αριθμός των tattooers συνεχώς αυξάνεται. Το tattooing πλέον αποτελεί επιλογή καριέρας. Η συσχέτιση του tattoo που υπήρχε στο παρελθόν όσον αφορά την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό έχει κατά ένα σημαντικό ποσοστό, ευτυχώς, εκλείψει. Τεράστιο ρόλο στην προβολή του tattoo στο mainstream κοινό έπαιξαν τα media, και ειδικά η τηλεόραση, όπου άρχισαν να προβάλλουν –αν και στερεοτυπικά –άτομα με tattoos. Παράλληλα, τα social media παρέχουν μια τεράστια πλατφόρμα, δωρεάν και μη, προβολής του tattoo και των tattooers. Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας του μιμητισμού, που είναι στη φύση του ανθρώπου».
Γιατί επιλέξατε την Ημέρα των Νεκρών ως πηγή έμπνευσης για την πρώτη σας έκθεση; Υπάρχει κάποιο ελληνικό θέμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αντίστοιχο τρόπο στο μέλλον;
«Επιλέξαμε τη μεξικανική γιορτή Dia de los Muertos λόγω της έντονης επιρροής που έχει ασκήσει στην κουλτούρα και στην τέχνη του tattoo με τη θεματολογία, τη σημειολογία και τα έντονα χρώματά της, καθώς και λόγω της σημασίας της ως αρχαίας παράδοσης. Επιπλέον, μας αρέσει πολύ η θετικότητα που αποπνέει αυτή η γιορτή και ο «φωτεινός» τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται, ενώ έχει να κάνει με τον θάνατο. Σύμφωνα με την πίστη και τις παραδόσεις είναι η μέρα εκείνη που οι νεκροί επιστρέφουν στη γη για να γιορτάσουν με τους αγαπημένους τους. Την ίδια στιγμή που για τους περισσότερους δυτικούς πολιτισμούς ένας σκελετός υποδηλώνει φόβο για τον θάνατο και θεωρείται «μακάβριο» ως θέαμα, για τους Μεξικανούς και για άλλους Λατινοαμερικανούς κουβαλά ένα πολύ πιο βαθύ νόημα, αφού είναι ένας τρόπος αναπαράστασης των ενδότερων του ανθρώπου, του άβατου της ψυχής του, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη μετά θάνατον ευτυχία. Η ύπαρξη του tattoo στην Ελλάδα υπάρχει σίγουρα από την αρχαιότητα. Ως Heartbeatink σαφώς και μας ενδιαφέρουν οι ρίζες του tattoo γενικά, καθώς και στη χώρα μας ειδικά. Εδώ και καιρό διεξάγουμε έρευνα όσον αφορά αυτό το κομμάτι».
Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να κάνει το πρώτο του τατουάζ;
«Σίγουρα να μη βιαστεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να «κατεβάσεις» μανίκι στα δεκαοκτώ σου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα γούστα σου θα έχουν αλλάξει σε πέντε χρόνια. Τα tattoos είναι μόνιμα –παρ’ όλη την ύπαρξη των lasers αφαίρεσης -, και αυτό είναι και μέρος της γοητείας τους. Το ότι γερνάς με τα tattoos σου. Το ότι κάτι σήμαινε για σένα εκείνη η περίοδος που το έκανες, πέρα από τη συνολική σημειολογία του tattoo σου, εφόσον αυτή υπάρχει. Είναι κομμάτι του σώματος και κατά προέκταση του εαυτού σου. Δε νοείται να πας να κάνεις tattoo σκεπτόμενος «άμα το βαρεθώ σε λίγα χρόνια το βγάζω». Είναι εντελώς λάθος. Τα tattoos δεν είναι μόδα! Επίσης, πριν κάποιος πάει για tattoo, οφείλει να έχει κάνει την έρευνά του. Να έρθει σε επαφή με τα διάφορα στυλ tattoo, να σκεφτεί καλά τι είναι αυτό που του αρέσει και γιατί του αρέσει. Στη συνέχεια να βρει ποιοι tattooists επιδίδονται σε αυτό το στυλ και να έρθει σε επαφή μαζί τους πριν καταλήξει στον tattooer που θα του το «χτυπήσει». Τέλος, θα χρειαστεί να έχει υπομονή. Υπάρχουν tattoo artists που μπορεί να περιμένεις αρκετούς μήνες μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού σου».
Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό τατουάζ που έχετε δει ποτέ;
«Είχα την τύχη να δω πολυάριθμα εντυπωσιακά tattoos είτε από κοντά είτε από τις φωτογραφίες με tattoos που μας στέλνουν tattoo artists απ’ όλον τον κόσμο. Θα αναφέρω ενδεικτικά τη Montgolfier Brothers Balloon πλάτη που έκανε το 1977 ο ζωντανός θρύλος του tattoo Don Ed Hardy. Είχα την τιμή να του πάρω συνέντευξη πέρυσι στο Παρίσι και αυτό το κομμάτι ήταν ανάμεσα στις φωτογραφίες που μου έστειλε ο γιος τού Doug υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στη συγκλονιστική πλάτη της Kazz διά χειρός Xed Le Head, «πατέρα» του γεωμετρικού modern dotwork tattoo. H Kazz περιφερόταν με την πλάτη ακάλυπτη στο επετειακό 10ο London International Tattoo Convention το 2014. Τη σταμάτησα για να θαυμάσω και να φωτογραφίσω ένα από τα πιο όμορφα blackwork backpieces που έχω δει. Oσα tattoos του Filip Leu και του Horiyoshi III κι αν έχω συναντήσει, όλα τους έχουν τη μαγεία αυτής της τέχνης».
Είστε ευχαριστημένη από την ως τώρα πορεία του Heartbeatink;
«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένη που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε το μοναδικό ελληνικό μέσο που πραγματεύεται το tattoo: ένα δωρεάν, διαδικτυακό, δίγλωσσο, εξειδικευμένο περιοδικό με δικές του παραγωγές, αποκλειστικές συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις και θέματα, καθώς και αποστολές στο εξωτερικό. Ο,τι κάνουμε, γίνεται με σοβαρότητα και με γνώμονα την ποιότητα και την αγάπη μας για το tattoo. Σε μια εποχή τόσο δύσκολη και χωρίς καμία εξωγενή υποστήριξη, το Heartbeatink εξελίχθηκε, δημιουργώντας brand με ρούχα –το Heartbeatink Apparel –που φτιάχνονται στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την εγχώρια πολύπαθη παραγωγή ιματισμού, τις δικές του εκδόσεις και τον δικό του πολυχώρο, τα Heartbeatink Headquarters, όπου στεγάζονται πλέον τα γραφεία του περιοδικού, showroom και shop, φωτογραφικό στούντιο και art space. Αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε είναι το όραμά μας και ο στόχος μας να προαγάγουμε το καλό tattoo, την κουλτούρα και την τέχνη του στο σύνολό της και να εξηγήσουμε στον πολύ κόσμο, που δεν έχει ιδέα ή είναι παραπληροφορημένος σχετικά με το τι είναι το tattoo, τις ρίζες και τις εφαρμογές του, καθώς και την παράλληλη (συν)ύπαρξή του με τον άνθρωπο από την αρχαιότητα ως σήμερα. Πολύ σημαντική για εμάς είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός σημαντικών ανθρώπων και επιφανών καλλιτεχνών της international tattoo community, καθώς και η αγάπη του φανατικού κοινού μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είμαι χαρούμενη που το Heartbeatink μεγαλώνει όμορφα και εξελίσσει μια κουλτούρα δική του».
Heartbeatink headquarters, Δεληγιάννη 11 & Φραγκούδη, Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο). Επιμέλεια: Ino Mei & Pan Zigkiris, διάρκεια: Σάββατο 29 Οκτωβρίου – Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, ωράριο: Τρίτη – Παρασκευή 17.00-20.00 & Σάββατο 14.00-17.00.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.