Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που για 57η χρονιά ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, η Τρίτη 8 του μηνός θα είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο που πέθανε στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς.

Η ταινία που επιλέχθηκε να προβληθεί προς τιμήν του είναι το «Αυτή η νύχτα μένει», μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του, μια ματιά του στον κόσμο των νυχτερικών κέντρων της επαρχίας. Ενας νεαρός ψιλικατζής (Νίκος ) αναζητεί την αγαπημένη του (Αθηνά Μαξίμου) στα νυχτερινά κέντρα της Βορείου Ελλάδας, όπου εκείνη αναζητεί καριέρα τραγουδίστριας.
Δυο αθώα παιδιά παίζουν το παιχνίδι της ζωής και της επιβίωσης μέσα στην σύγχρονη Ελλάδα των σκυλάδικων, των λαθρομεταναστών και των κλειστών οριζόντων, αλλά προσγειώνονται απότομα στην σκληρή πραγματικότητα. Ο Παναγιωτόπουλος περιγράφει με συνέπεια την ιστορία τους, με «εγχειρίδιο» το εμπειρικό μυθιστόρημα του Θάνου Αλεξανδρή Πρώτη
Ενα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της προβολής στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι ο χώρος που θα την φιλοξενήσει δεν θα είναι μια παραδοσιακή κινηματογραφική αίθουσα, αλλά ένα νυχτερινό κέντρο, το «Barbarella Live» παρόμοιο με αυτά που βλέπουμε στο φιλμ.
«Είναι η μόνη ταινία που έχω κάνει που δεν φοβάμαι να μπω στην αίθουσα μετά την προβολή» είχε γράψει για το Αυτή η νύχτα μένει ο Παναγιωτόπουλος στο βιβλίο του «Από το καλάθι των αχρήστων» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010). «Οι θεατές είναι σε κατάσταση ευφορίας, και πρέπει να ομολογήσω ότι όχι μόνον δεν μου είναι δυσάρεστο, αλλά αισθάνομαι και φοβερά κολακευμένος, παρ’ όλες τις γνωστές θέσεις μου για το «κοινό», για την «κοινή γνώμη», την «κοινή λογική» και την «κοινή ηθική»…»
Αμέσως μετά την προβολή στο Barbarella Live (Βασιλέως Ηρακλείου 43, Θεσσαλονίκη), ο Σταμάτης Κραουνάκης σε μια συναυλία-έκπληξη, θα ταξιδέψει το κοινό στις αξέχαστες μουσικές της ταινίας, που ως γνωστόν υπέγραψε ο ίδιος.