Ομάδες αντικαθεστωτικών που πολεμούν κάτω από τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ισλαμιστικές οργανώσεις και τζιχαντιστές του πρώην Μετώπου αλ-Νόσρα εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να σπάσουν την πολιορκία των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του στο ανατολικό Χαλέπι. Πηγή του συριακού στρατού λέει πως η αντεπίθεση έχει εξαπολυθεί σε συντονισμό με το Ισλαμικό Κράτος.
Τουλάχιστον 15 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 100 είναι οι τραυματίες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των ισλαμιστών ανταρτών στα δυτικά της μαρτυρικής πόλης, σύμφωνα με το εδρεύων στο Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Περισσότερες από 150 οβίδες και ρουκέτες έχουν πέσει σε πολλές συνοικίες στα δυτικά της πόλης, ενώ αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές έχουν χτυπήσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ-Ναγράμπ στα ανατολικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί, ενώ έχουν αναφερθεί και επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα.
Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας προ του εμφυλίου, έχει καταστεί το βασικό μέτωπο της σύγκρουσης μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Ρωσία και σιιτικές πολιτοφυλακές, και τους σουνίτες αντάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, τις μοναρχίες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πόλη είναι διαιρεμένη εδώ και τέσσερα χρόνια μεταξύ του ελεγχόμενου από το καθεστώς δυτικού τομέα και της ανατολικής πλευράς που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών και τελεί υπό πολιορκία από το καλοκαίρι με τις επιδρομές του στρατού Άσαντ και της Ρωσίας να έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.
Στο Χαλέπι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοφανές ανθρωπιστικό δράμα με περισσότερους από 270.000 ανθρώπους να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ανατολικά, περικυκλωμένοι από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.
Η αντεπίθεση επικεντρώνεται στο δυτικό άκρο της πόλης από αντάρτες που έχουν τη βάση τους έξω από το Χαλέπι. Φωτογραφίες δείχνουν αντάρτες να κινούνται προς το Χαλέπι με άρματα μάχης και μοτοσυκλέτες, εκσκαφείς, φορτηγά, καθώς και στήλες καπνού να υψώνονται έπειτα από εκρήξεις.
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς την κατάσταση επί του εδάφους στα περίχωρα του Χαλεπίου. Αντάρτες υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει πολλές θέσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις και το Παρατηρητήριο ανέφερε πως κατέλαβαν σημείο ελέγχου σε εργοστάσιο στα νοτιοανατολικά της πόλης και σε άλλα κοντινά σημεία.
Πηγή του συριακού στρατού υποστήριξε ωστόσο ότι ο στρατός και οι σύμμαχοί του απέκρουσαν «εκτεταμένη επίθεση» στο νότιο και δυτικό Χαλέπι. Η συριακή κρατική τηλεόραση έχει κάνει λόγο για πέντε νεκρούς αντίθετα με τις πληροφορίες του Παρατηρητήριου για τουλάχιστον 15 θύματα.
«Όλες οι ομάδες της Τζάις αλ Φάταχ [συμμαχία των κυριότερων τζιχαντιστικών και ισλαμιστικών οργανώσεων) ανακοίνωσαν την έναρξη της μάχης για να διασπαστεί η πολιορκία του Χαλεπίου» δήλωσε την Παρασκευή ο Αμπού Γιούσεφ αλ Μουζχαζίρ, πολέμαρχος και εκπρόσωπος της ισχυρής ισλαμιστικής οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο βαθμός συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ομάδων είναι ασυνήθιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο δυτικό άκρο της πόλης.
Στην αντεπίθεση συμμετέχουν οι τζιχαντιστές της Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ, πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα που μετονομάστηκε μετά τη «διάσπαση» από την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίθεση του Ιουλίου όταν οι αντάρτες έσπασαν για αρκετές εβδομάδες την πολιορκία του καθεστώτος Άσαντ στο Χαλέπι πριν επιβληθεί ξανά από το στρατό.
Ο ρόλος της Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ, που εντάσσεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει περιπλέξει την πολιτική της Δύσης ως προς την στήριξη των πολέμιων του καθεστώτος Άσαντ. Οι ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την προμήθεια των ανταρτών με πιο ισχυρά όπλα, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους, υπό το φόβο ότι μπορεί να καταλήξουν στα χέρια τζιχαντιστών.
Πηγή του συριακού στρατού ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως η αντεπίθεση έχει εξαπολυθεί σε συντονισμό με το Ισλαμικό Κράτος -εναντίον του οποίου έχουν πολεμήσει όλες οι υπόλοιπες ομάδες, περιλαμβανομένης της Φατάχ αλ-Σαμ.
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όντως συγκρούστηκαν με τον συριακό στρατό την Παρασκευή σε ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αεροπορική βάση σε απόσταση 37 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαλεπίου, δίπλα σε περιοχή που ελέγχει ήδη η τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.
«Υπάρχει γενικό κάλεσμα για όποιον μπορεί να κρατήσει όπλο» δήλωσε πηγή του Μετώπου Λεβάντε, οργάνωσης στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.