Κάθε λέξη της δήλωσης που έκανε η Ολγα Γεροβασίλη μετά την απόφαση του ΣτΕ ήταν και μια πέτρα στη βιτρίνα της δήθεν υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταγματικούς κανόνες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία δυσκολευόταν ακόμα και να ανασάνει όσο διάβαζε το παραλήρημα κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόδωσε την ένταση, τη σύγχυση και τον πανικό που επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε σαν να μη συνέβαινε τίποτα, παρότι η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτησή του. Θα καταθέσει επειγόντως, είπε, τη Δευτέρα τον νόμο-γέφυρα για την προσωρινή ενοικίαση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και έπειτα το νέο ΕΣΡ θα διεξαγάγει από την αρχή τον διαγωνισμό για τις άδειες. Η μάχη κατά της ανομίας, δήλωσε ο υπουργός του οποίου το μέγα νομοθέτημα κηρύχθηκε τελεσίδικα άνομο, ασφαλώς, συνεχίζεται. Αυτή δεν ήταν μόνο μια γραμμή άμυνας. Είναι η αποκάλυψη της νοοτροπίας που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιμετωπίζει τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα ως βαρίδια που εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει όπως θέλει.
Τώρα θέλουν ομαλότητα


Μέσα σε κλίμα έντασης θα επιδιώξει η κυβέρνηση τη Δευτέρα συναίνεση και επιστροφή στην ομαλότητα. Την Πέμπτη δεν πρόλαβαν να μεταδοθούν οι σχεδιασμοί Παππά, ο οποίος δέχεται τα πυρά πολλών υπουργών που δεν μιλούν δημοσίως αλλά εκτιμούν ότι έχει παρασύρει τον κ. Τσίπρα σε ολισθηρά μονοπάτια, και ο Πρωθυπουργός άλλαξε άποψη. Συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Παπαγγελόπουλος, καθώς και ο Ν. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη μαζί με συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκειμένου να εξετάσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία που είχε ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ, πριν από την κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η διάσκεψη θα γίνει τελικά το απόγευμα της Δευτέρας.
Τα αδιέξοδα της μεγάλης ήττας είναι δυσκολοχώνευτα, και η κυβέρνηση επιχειρεί ξανά να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Από τη μία καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθούν «στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων» και από την άλλη τα απειλεί ότι αν συνεχίσουν «την υπονόμευση του ΕΣΡ» «δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία». Πριν λίγες ημέρες, όταν εκδηλώθηκε η πρώτη απόπειρα Βούτση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έθεσαν ως προϋπόθεση για τη συναίνεσή τους την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα στο ΕΣΡ.
Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να περάσει η θεσμική παρεκτροπή προκαλώντας το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλόπιασε τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, εκβίασε τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, κατηγόρησε τους καναλάρχες και τα συμφέροντα για πιέσεις στη Δικαιοσύνη. Οταν όλα έπεσαν στο κενό, η κυρία Γεροβασίλη επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατηγορώντας το για την αποδοχή των μνημονίων, για το PSI και για τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να κάνουν τη μόνη λογική κίνηση, να αλλάξουν τον νόμο Παππά και να τον εναρμονίσουν με το Σύνταγμα. Αλλά δεν νοιάστηκαν να αποδοκιμάσουν τις ακραίες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη («Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα», «Εχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει»), ενώ ο αναπληρωτής γραμματέας των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Μπέλτσος απεπέμφθη επειδή είπε ότι «αντισυνταγματικό είναι το ΣτΕ. Πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρε Πάνο Καμμένε, τσακίστε τους». Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για «θεσμική πληγή» που άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία «ακυρώνει τη δυνατότητα του κράτους να ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο», «ενσωματώνοντας ένα πολιτικό επιχείρημα».
Επίθεση από την αντιπολίτευση


Η αντιπολίτευση σήκωσε εξίσου τους τόνους και κατήγγειλε εκτροπή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη και ζήτησε εκλογές. «Μελανό σημείο» για την κοινοβουλευτική δημοκρατία χαρακτήρισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη τις δηλώσεις Γεροβασίλη και η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την άμεση παραίτηση του Νίκου Παππά και τη συγκρότηση ΕΣΡ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε ότι η συναίνεση για το ΕΣΡ «δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά», ο οποίος επί έναν χρόνο «έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς» και «συμβουλευόμενος συνηγόρους παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα, προκειμένου να εγκαταστήσει στημένα ΜΜΕ». «Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί» ανακοίνωσε το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε στην πρότασή του: «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και κυρίως συνταγματική νομιμότητα».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι «η δήλωση που με επαναστατικό οίστρο διάβασε η κυβερνητική εκπρόσωπος συνιστά επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος» και επισήμανε ότι «από χθες το βράδυ η κυβέρνηση παραληρεί θεσμικά. Διατυπώνει ένα λόγο χυδαίο, αυταρχικό και πολιτικά αυτοκτονικό». Ο κ. Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2016 ότι «η διαδικασία αυτή των δήθεν αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωσή της αυτό θα είναι το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο και τελικά ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ