Καταλύτη εξελίξεων θεωρούν στη ΝΔ την απόφαση του ΣτΕ

«Ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα» είναι η κυρίαρχη θεωρία στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα,

«Ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα» είναι η κυρίαρχη θεωρία στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό των πρόωρων εκλογών, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.
Η πόλωση που επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «οδηγός», όπως λένε στην Πειραιώς, των μελλοντικών κινήσεων της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν ΣΥΡΙΖΑ που αναζητεί πολιτικό σωσίβιο στην οξύτητα και στον διχασμό.

«Το ζητούμενο όμως είναι εμείς να μην πέσουμε στην »παγίδα» του Τσίπρα»
υπογραμμίζει ανώτερο κομματικό στέλεχος μιλώντας στο «Βήμα» και σημειώνει ότι η ΝΔ από εδώ και πέρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στη στείρα αντιπολίτευση αλλά να προχωρήσει με ένταση στην προώθηση του δικού της θετικού προγραμματικού λόγου.
Οχι στη «λασπομαχία»


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη «λασπομαχία» και, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η αντιπαράθεση πρέπει να γίνει με όρους μέλλοντος και μακριά από τον διχασμό του παρελθόντος».
Η απόφαση του ΣτΕ δύναται, κατά τη ΝΔ, να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις και ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να επιβάλει, όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του, η επόμενη αντιπαράθεση να αφορά την αποτίμηση της πορείας της κυβέρνησης και το ποιος μπορεί να δώσει προοπτική για την επόμενη μέρα.
Η άκρως επιθετική ρητορική της κυβέρνησης ακόμα και κατά των δικαστών εκλαμβάνεται από τη ΝΔ ως μια ακραία μορφή αντιθεσμικής και αντισυνταγματικής παρέμβασης που ενισχύει το «γαλάζιο» επιχείρημα ότι «είμαστε στα όρια εκτροπής».

«Λειτουργεί πολωτικά και διχαστικά, με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις κατά των αντιπάλων του ο κ. Τσίπρας»
υπογραμμίζουν από τη ΝΔ και σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να οδηγήσει την πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα. Γιατί το κάνει αυτό; «Πιστεύουμε ότι έτσι θα συσπειρώσει την εναπομείνασα βάση του και θα πλήξει και τη ΝΔ ρίχνοντάς την και αυτή στη λάσπη, ώστε να μην μπορεί να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της» υποστηρίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας με θέση-«κλειδί» στη «γαλάζια» ιεραρχία.
«Στρατηγική ήττα»


Η αξιωματική αντιπολίτευση, εστιάζοντας στην απόφαση του ΣτΕ, μιλάει για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που θα επηρεάσει από εδώ και πέρα καθοριστικά την πορεία της, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τη σύγκρουση των θεσμών, μετά και τις δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, όπως της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη και του Παύλου Πολάκη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Μητσοτάκης για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών κάλεσε τους πολίτες σε «δημοκρατική εγρήγορση» και κατέθεσε εκ νέου το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο και θα εκθέσει τις ανησυχίες της ΝΔ. Η αναφορά του για «κρίση δημοκρατίας» μόνο τυχαία δεν ήταν, ενώ, όπως λέει, χρέος του ιδίου και της παράταξής του είναι να αποκαταστήσει την πολιτική ομαλότητα.

«Η αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένες»
τονίζουν στην Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει μια ακόμα ευκαιρία να αναδείξει τη ΝΔ ως τη μεγάλη παράταξη ευθύνης, όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία ενώνει όλους τους πολίτες που δεν ανέχονται την υπονόμευση του κράτους δικαίου.
Η ΝΔ αισθάνεται δικαιωμένη διότι, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στον χώρο των ΜΜΕ.
«Μόνη αξιόπιστη δύναμη»


Υπ’ αυτές τις συνθήκες πόλωσης, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, όπως λέει σε συνομιλητές του, σταθερός στη στρατηγική του να αναδείξει ότι η ΝΔ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να ενώσει πολύ ευρύτερες δυνάμεις και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Κάθε μέρα που περνάει γίνεται σαφές ότι ο κ. Τσίπρας είναι εδώ και καιρό το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος της χώρας» λέει.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει σπαταλήσει πλέον το πολιτικό του κεφάλαιο. «Η εικόνα του στα μάτια της πλειονότητας των πρώην ψηφοφόρων του έχει καταρρεύσει οριστικά και οι επιλογές του αρχίζουν να αμφισβητούνται και εντός ΣΥΡΙΖΑ, κάτι αδιανόητο πριν από λίγο καιρό» υπογραμμίζουν ηγετικά στελέχη της ΝΔ και συμπληρώνουν ότι «ένας πρωθυπουργός χωρίς πολιτικό κεφάλαιο και αξιοπιστία δεν μπορεί να ηγηθεί μιας δύσκολης εθνικής προσπάθειας».
Στις τάξεις της ΝΔ επικρατεί ανησυχία για τα μελλούμενα και διατυπώνονται φόβοι ότι λόγω του γεγονότος πως ο κ. Τσίπρας δεν εκπέμπει σταθερότητα δίνει συνεχώς την αίσθηση ότι μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να επαναφέρει στη χώρα τις συνθήκες του 2015 που γύρισαν πίσω την οικονομία.
Πρόταση για τα κανάλια


Το ζήτημα όμως για την ηγεσία της ΝΔ δεν είναι να περάσει μόνο στην κοινή γνώμη η αποτροπή του κυβερνητικού πραξικοπήματος και της αποκατάστασης της συνταγματικής νομιμότητας, αλλά και να εδραιωθεί η άποψη πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κινείται μόνο καταγγελτικά και καταθέτει και προτάσεις.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει, πιθανότατα τη Δευτέρα, τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμπεριέχει ως βασική αρχή τη συνταγματική διάταξη για το ΕΣΡ που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό με ελεύθερο αριθμό αδειών και ενιαίο τίμημα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από τη στιγμή που η κυβέρνηση, όπως λένε, αντιληφθεί ότι ο νόμος Παππά δεν υφίσταται.
Με την πρόταση της ΝΔ θα επανέλθουν στο ΕΣΡ (σε συνδυασμό με τη συμμετοχή σε αυτό προσώπων αναμφισβήτητου κύρους) οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και θα καταργηθεί ο περιορισμός του αριθμού των καναλιών.

«Η υιοθέτηση της πρότασής μας θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δικές τους ευθύνες»
είπε στην προχθεσινή δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης με διάθεση αυτοκριτικής και για τη ΝΔ.
Επίσης, στη «γαλάζια» πρόταση νόμου θα υπογραμμίζεται ότι η διάχυση της πληροφορίας συνιστά ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας και θα διευκρινίζεται πως η χρήση φάσματος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος ως δημόσιου αγαθού δεν πρέπει να υπόκειται σε τέτοιους περιορισμούς ώστε να καθίσταται εξαιρετικά περιοριστική η πρόσβαση.
Υπ’ αυτή την έννοια, η ΝΔ θα προτείνει τη χορήγηση των αδειών έναντι ενός γνήσια ανταποδοτικού –υψηλού αλλά όχι απαγορευτικού –τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους, σε συνδυασμό με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, με την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων και με τη φερεγγυότητα και βιωσιμότητα των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, υπό τον εποπτικό έλεγχο του ΕΣΡ.
Οι δηλώσεις Γεωργιάδη


Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει ο κ. Μητσοτάκης ότι «φθάνουν πια τα εσωκομματικά» και πρέπει όλοι να ευθυγραμμιστούν στην κεντρική γραμμή. Ο ίδιος έσπευσε προ ημερών να πει από την Ελευσίνα ότι έπεσαν οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, όπως Δεξιά, Αριστερά και Κέντρο, και ότι στόχος του ιδίου είναι να ενώσει.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει από εδώ και πέρα, αφού «έκλεισε» το εσωκομματικό ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις για την Αριστερά και τους κομμουνιστές του Αδ. Γεωργιάδη (απηχεί ένα σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης), να διευρύνει περαιτέρω την πολιτική απήχηση της ΝΔ.
Οι δηλώσεις Γεωργιάδη δημιούργησαν πρόβλημα στη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου, ενώ οι «καραμανλικοί» βρήκαν την ευκαιρία να του επιτεθούν, ζητώντας ακόμα και την παραίτησή του από το αξίωμα του αντιπροέδρου.
Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας δώσει σαφή εντολή προς όλους τους βουλευτές να αποφεύγουν την οξύτητα και δηλώσεις που μπορεί να ξύσουν πληγές του παρελθόντος, θα εστιάζει ολοένα και περισσότερο στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών .
Παράλληλα, ξεδιπλώνεται σταδιακά το πρόγραμμα της ΝΔ (μεσοβδόμαδα παρουσιάστηκαν οι θέσεις για τα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία νομοσχεδίων.
Στοίχημα η ανανέωση


Ενα κρίσιμο στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η ανανέωση της ΚΟ της ΝΔ και όπως έχει πει και ο ίδιος θέλει «η επόμενη ΚΟ να είναι ηλικιακά η πιο νέα στην ιστορία του κόμματος». Αυτή τη φράση την εννοεί και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του θα υπάρξει μέσω του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών (εγγράφησαν ήδη 800 άτομα) γενναία ανανέωση στα ψηφοδέλτια, όχι μόνο ηλικιακή, αλλά και με πρόσωπα από τον κεντρώο χώρο. Η πλειονότητα των πολιτευτών του 2015 δεν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια, ενώ υπάρχει εισήγηση να «κοπούν» ή να αποχωρήσουν 10-15 νυν βουλευτές. Την ανανέωση την πέτυχε και με τη διαδικασία επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ (νέος πρόεδρος ο Κώστας Δέρβος), όπου τα 83 από τα 100 μέλη της ΚΕ εξελέγησαν για πρώτη φορά και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 έτη, ενώ στις διαδικασίες ένας στους τρεις συμμετείχε για πρώτη φορά και το 56% ήταν κάτω από 23 ετών.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ
«Η αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένες» τονίζουν στην Πειραιώς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και για τη συγκρότηση του ΕΣΡ από τη στιγμή που η κυβέρνηση, όπως λένε, αντιληφθεί ότι ο νόμος Παππά δεν υφίσταται.

Η ΝΔ θα προτείνει τη χορήγηση των αδειών έναντι ενός γνήσια ανταποδοτικού – υψηλού αλλά όχι απαγορευτικού – τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους, σε συνδυασμό με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη δημιούργησαν πρόβλημα στη στρατηγική Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου, ενώ οι «καραμανλικοί» βρήκαν την ευκαιρία να του επιτεθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.