Επιλογή
  • Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία αλλαγής διοικήσεων σε Εθνική και Πειραιώς. Στην Εθνική το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο για την επιλογή προέδρου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλά η οριστικοποίηση της απόφασης και οι ανακοινώσεις αναμένονται την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.
  • Ως λόγος αναφέρεται το γεγονός ότι το ΤΧΣ, που θα εγκρίνει τον πρόταση του ΔΣ της Εθνικής, έχει ορίσει την Τρίτη τη γενική του συνέλευση η οποία θα εγκρίνει τον Ελληνοαμερικανό Βασίλη Κατσικιώτη που επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Γάλλο Ερίκ Τουρέ για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
  • Το ΤΧΣ επιθυμεί η νέα διοίκηση να εγκρίνει τον νέο πρόεδρο της Εθνικής. Πληροφορίες ήθελαν για τη θέση να συγκεντρώνουν ίδιες πιθανότητες ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ και πρόεδρος της Eurobank Τάκης Θωμόπουλος και ο αντιπρόεδρος του IFC της Παγκόσμίας Τράπεζας Δημήτρης Τσιτσιράγκος. Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν την τελική απόφαση ανάμεσα στους δύο να τη λάβει το ΤΧΣ.
Διαδικασίες
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να συνέλθει την 1η Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο και ένα ακόμη μέλος σε αντικατάσταση μέλους που αποχωρεί. Νέος πρόεδρος της Πειραιώς θα είναι ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο εξωτερικό και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
  • Οσον αφορά την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου, αυτή θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι εξελίξεις που «τρέχουν» αφορούν τα προσόντα του νέου επικεφαλής της τράπεζας, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί πρόσωπα και πράγματα. Αλλες πηγές σημειώνουν ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Ανάσα
  • Μικρή ανάσα θα αποτελέσει για τη ΔΕΗ η είσπραξη του τιμήματος 320 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2017 από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους της State Grid αλλά και από τα 100 εκατ. ευρώ που θα λάβει ως προκαταβολή από τη Μυτιληναίος μετά τη νέα συμφωνία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Εξού και η αφύπνιση της μετοχής στο ΧΑ.
  • Βεβαίως, οι πιο ψύχραιμοι επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα κεφάλαια που χρειάζεται η επιχείρηση για να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει τη λήξη ομολόγου το 2017 ύψους 200 εκατ. ευρώ και, κυρίως, για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για τη λειτουργία της μέσα σε ένα περιβάλλον απώλειας μεριδίων αγοράς και διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων προς αυτήν οφειλών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ