Ο θείος από την Αμερική

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Από το σημείο όμως αυτό έως την εικόνα που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση (ότι δηλαδή με την επίσκεψη αυτή θα επισφραγισθεί η βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους) η απόσταση είναι μεγάλη. Μέσα στο γνωστό κλίμα έντονου λαϊκισμού, που επικρατεί για όλα, επιχειρείται έτσι (και δεν είναι η πρώτη φορά) να εμφανισθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν απέναντι στην Ελλάδα μια διαφορετική στάση από τους Ευρωπαίους, ενώ είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση αυτό που ζητούν όλοι, την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, διαφοροποιούμενοι απλώς ως προς την έκταση των μέτρων λιτότητας.
Την ίδια άλλωστε στάση τήρησε ο πρόεδρος Οµπάµα και απέναντι στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, µε ένα δωρεάν κήρυγµα κατά της λιτότητας. Υπάρχει όµως εδώ µια µικρή λεπτοµέρεια. Τα λεφτά στην Ελλάδα δεν τα δίνουν οι Αµερικανοί, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι µας, που είναι και οι δανειστές µας, και µε αυτούς είναι που έχουµε να διαπραγµατευτούµε, τηρώντας τις δεσµεύσεις που εµείς οι ίδιοι έχουµε αναλάβει. Η ιδέα λοιπόν ότι ο «θείος από την Αµερική» θα έλθει και θα καθαρίσει είναι εντελώς παραπλανητική και απλώς καλύπτει την ουσιαστική αδυναµία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσµευθεί µε την ίδια της την υπογραφή. Αλλωστε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο κ. Οµπάµα δεν προτίθεται να µεσολαβήσει µεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ και απλώς θα την ενθαρρύνει να συνεχίσει τον δρόµο των µεταρρυθµίσεων.
Ολα αυτά φυσικά δεν µειώνουν τη σηµασία της επίσκεψης του αµερικανού προέδρου, η οποία εκ των πραγµάτων θα λάβει έναν περισσότερο συµβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Με δεδοµένο ότι θα έχουν ήδη διεξαχθεί οι αµερικανικές προεδρικές εκλογές και ο κ. Οµπάµα θα βρίσκεται στην πορεία εξόδου από την εξουσία. Οι ίδιοι οι Αµερικανοί άλλωστε χαρακτηρίζουν τον απερχόµενο πρόεδρό τους την περίοδο αυτή (έως δηλαδή την 21η Ιανουαρίου, που αναλαµβάνει ο νέος πρόεδρος) ως «κουτσή πάπια» (lame duck). Πολλά είναι πάντως τα κρίσιµα ζητήµατα που θα τεθούν στο τραπέζι. Και ας ελπίσουµε ότι τη φορά αυτή δεν θα καεί η Αθήνα από τους γνωστούς αγνώστους, όπως είχε συµβεί µε την επίσκεψη Κλίντον το 1999. Εκείνος είχε έλθει δύο ηµέρες µετά την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ ο Οµπάµα θα έλθει δύο ηµέρες πριν από την ίδια επέτειο. Και ο νοών νοείτω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.