Για περισσότερα από 50 χρόνια η οικογένεια Τσιακίρη ασχολείται με την παραγωγή μεταξιού στο Σουφλί του Εβρου. Η εταιρεία ξεκίνησε από έναν χειροποίητο αργαλειό και σήμερα η τρίτη γενιά συνεργάζεται με γνωστούς οίκους μόδας, έχει δημιουργήσει ένα μουσείο μεταξιού, σχεδιάζει και παράγει διάφορα μεταξωτά είδη, ενώ έχει και παρουσία στο εξωτερικό.
Η Μεταξουργία Τσιακίρη λειτούργησε με τη μορφή οικοτεχνίας το 1954 καθώς οι δύο αδελφοί Ευάγγελος και Ιωάννης Τσιακίρης στήνουν τη μικρή μονάδα τους στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου και αρχίζουν να παράγουν σε ξύλινους χειροκίνητους αργαλειούς τα ονομαστά σουφλιώτικα μεταξωτά. Στην ουσία είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την παραγωγή μεταξωτών νημάτων και υφασμάτων, αφού και πριν ήδη ασχολούνταν με την παραγωγή η μητέρα Παγώνα Τσιακίρη και η γιαγιά Βάγια.
Στην αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Γεώργιος Τσιακίρης, μεταξουργός σχεδιαστής κλωστοϋφαντουργός και ιδιοκτήτης της εταιρείας, «η παραγωγή ήταν μικρή, λίγα τα μέτρα, αλλά υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Ετσι η ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή ώθησε την οικογένεια να προμηθευτεί τον πρώτο της μηχανοκίνητο αργαλειό το 1964. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε κάθε χρόνο με νέες μηχανές και εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής μεταξωτών στην Ελλάδα».
Παράλληλα η εταιρεία άνοιξε καταστήματα λιανικής πώλησης σε Σουφλί και Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη κ.α., ενώ συμμετέχει σε εκθέσεις και επιδείξεις μόδας.
Καθετοποιημένη μονάδα με είδη ένδυσης και αξεσουάρ
Η εταιρεία αρχίζει να έχει και εξαγωγική δράση στέλνοντας κυρίως υφάσματα σε Τουρκία και Βουλγαρία. Σταθμός αποτελεί το 1988, όταν εξοπλίζεται και με σύγχρονο για την εποχή τμήμα μεταξοτυπίας και αρχίζει την παραγωγή και τυπωμένων αξεσουάρ, όπως μαντίλια, φουλάρια και γραβάτες, καθώς και τυπωμένων υφασμάτων για ένδυση.
Σήμερα η Μεταξουργία Τσιακίρης είναι πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, παράγει μεταξωτά υφάσματα ένδυσης, αξεσουάρ και συνεργάζεται με έλληνες σχεδιαστές μόδας όπως ο Γιάννης Τσεκλένης, οι Νίκος – Τάκης κ.ά. Επίσης παράγει και προμηθεύει ειδικά μεταξωτά υφάσματα για βιοτεχνίες κεντημάτων με ετήσια παραγωγή τα 160.000 μέτρα. Απασχολεί περίπου 30 άτομα προσωπικό «σε τρεις βάρδιες εργασίας ασταμάτητα όλον τον χρόνο», όπως πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.
Μουσείο Μεταξιού και εκτροφές μεταξοσκώληκα


Το 2006 η εταιρεία αποφασίζει τη λειτουργία Μουσείου Μεταξιού και αποκτά ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, όπου στα μέσα του 2008 αρχίζει να λειτουργεί με την επωνυμία Μουσείο Τέχνης Μεταξιού.
Τα επόμενα χρόνια προσανατολίστηκε στην παραγωγή ψηφιακών εκτυπώσεων αποκλειστικά και μόνο σε μεταξωτά υφάσματα. Το 2015 μετά την έγκριση του προγράμματος Leader η εταιρεία προμηθεύεται τα σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης και ξεκινάει την παραγωγή υφασμάτων για ρούχα υψηλής ραπτικής και αξεσουάρ ανδρικά και γυναικεία, όπως γραβάτες, εσάρπες, φουλάρια, μαντίλια, πασμίνες κ.ά. Παράλληλα τα τελευταία τρία χρόνια στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης γίνονται και εκτροφές μεταξοσκώληκα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απόδοση.
Οι αγορές όπου προωθούνται κυρίως τα προϊόντα της εταιρείας είναι η ελληνική και η ευρωπαϊκή αγορά, στόχος της εταιρείας όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Γ. Τσιακίρης, «είναι να διευρύνουμε τις πωλήσεις μας στο εξωτερικό, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες με πλούσια δράση στην υψηλή ραπτική». Η κρίση επηρέασε την τοπική παραγωγή μεταξωτών ειδών στο Σουφλί, γι’ αυτό σήμερα λειτουργούν μόλις δύο βιοτεχνίες και 2-3 οικοτεχνίες, οι οποίες παράγουν κυρίως προϊόντα χειροτεχνίας και είδη ένδυσης σπιτιού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ