Χάσμα για απολύσεις, συμβάσεις και μισθούς

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Οι δύο πρώτες συναντήσεις του υπουργού Εργασίας

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Οι δύο πρώτες συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών αναλώθηκαν σε θέματα στα οποία οι αποστάσεις των απόψεων των δύο μερών είναι μικρότερες, ενώ ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις μετατίθενται για τις 14 Νοεμβρίου όταν επανέλθουν οι θεσμοί στη χώρα μας. Βεβαίως στο μεσοδιάστημα θα υπάρχουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο, όπως και τηλεδιασκέψεις για την προετοιμασία του επόμενου γύρου των συνομιλιών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα σημεία των προτάσεων που έχουν σχέση με την αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων –όπως το μειωμένο ωράριο –για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων, αλλά και η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων (όχι για το θέμα των απεργιών που ξεσηκώνει αντιδράσεις).
Επίσης ετέθησαν τα θέματα που έχουν προκαλέσει αντίθετες δικαστικές αποφάσεις, όπως είναι η κατάργηση μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ και η εφαρμογή «υποκατώτατου μισθού» για τους νέους κάτω των 25 ετών. Τα θέματα αυτά θα επανέλθουν αφού προηγουμένως οι θεσμοί συμβουλευθούν τις νομικές υπηρεσίες τους.
«Σκληρή στάση»


Πρέπει να σημειωθεί ότι στις πρώτες συναντήσεις έγινε σαφές ότι το σύνολο των θεσμών (Ευρωπαίοι και ΔΝΤ) κρατά «σκληρή στάση» και επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και στην υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιδιώκει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων (επεκτασιμότητα, μετενέργεια, διαμόρφωση κατώτατου μισθού).
Ωστόσο και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο αποδέχεται και προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, περιέχει επώδυνα μέτρα για την αγορά εργασίας.
Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις για:
Χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό. Μειωμένο ωράριο εργασίας για την αποτροπή ομαδικών απολύσεων. Διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπειρογνωμόνων για τον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων με αμοιβές «προσωρινά χαμηλότερες» του εθνικού μισθού. Επαναφορά της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Διατήρηση των διαδικασιών κήρυξης της απεργίας, αλλά ταυτοχρόνως διατήρηση του εργοδοτικού δικαιώματος να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζομένους όταν δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας απεργίας στον χώρο εργασίας.
Η βάση συζήτησης


Η σημαντικότερη πρόταση του πορίσματος αφορά την πρόβλεψη για μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο μισθό –τόσο για τους νέους όσο και για εργαζομένους σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα που θα συνάψουν αντίστοιχες συμβάσεις. Το πόρισμα μπορεί «να είναι η βάση συζήτησης», κατά τον υπουργό Εργασίας, ωστόσο παραδέχεται ότι δεν είναι δεσμευτικό για κανέναν. Ο ίδιος λαμβάνει αποστάσεις από κάποιες θέσεις της Επιτροπής –όπως είναι οι μειωμένες αποδοχές για νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.
Η κήρυξη απεργιών


Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες στη διαδικασία κήρυξης των απεργιών. Επίσης πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος άρσης της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lock out). Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων το πόρισμα σημειώνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Lafarge – ΑΓΕΤ Ηρακλής και να προσαρμοστεί η χώρα μας αναλόγως με το περιεχόμενο της απόφασης.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης ως εναλλακτική λύση στις απολύσεις τη διεύρυνση των μορφών ελαστικής εργασίας. Δηλαδή σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις.
Τέλος, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την επαναφορά των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, όπως και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.