Η ομαδική φυγή των επενδυτών από τα hedge funds οδηγεί σε μαζικές περικοπές των αποδοχών των διαχειριστών κεφαλαίων. Αυτό δείχνει έρευνα που διενήργησε τον Σεπτέμβριο, μεταξύ 500 διαχειριστών των περίφημων αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, η εταιρεία συμβούλων Odyssey Search Partners.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η συνολική μείωση των μπόνους που θα λάβουν οι διαχειριστές κεφαλαίων στα hedge funds το 2016 συγκριτικά με τα περυσινά μπόνους μπορεί να φθάσει το 37%. Οι έχοντες επαγγελματική εμπειρία επτά ετών και άνω αντιμετωπίζουν, κατά την έρευνα, το ενδεχόμενο «κουρέματος» των συνολικών αποδοχών τους κατά 14%. Σημειωτέον ότι η απόσυρση επενδυτικών κεφαλαίων από τα hedge funds αποδίδεται από τους ειδικούς κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη στα ύψη των χρεώσεων διαχείρισης που επιβάλλουν τα funds. «Το 2016 θα αποδειχθεί ένα έτος σφιξίματος του ζωναριού. Η απαισιόδοξη αυτή προοπτική εξηγείται από τις πρωτοφανώς φτωχές επιδόσεις του κλάδου» αναφέρεται στην έκθεση της Odyssey Search Partners.
Υψηλές χρεώσεις, χαμηλότερες αποδόσεις


Οι χρεώσεις των hedge funds είναι οι υψηλότερες στον ευρύτερο κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων, ενώ οι αποδόσεις τους από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και εντεύθεν δεν είναι ανάλογες με εκείνες των χρηματιστηριακών αγορών, αναφέρει το Bloomberg. Αυτή, κατά το αμερικανικό πρακτορείο, είναι η βασική αιτία κριτικής που ασκούν οι πελάτες τους. Και η βασική αιτία απόσυρσης της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων των επενδυτών από αυτά, που τον περασμένο Ιούλιο έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ από τις αρχές του 2009, από την εποχή δηλαδή που η κατάσταση στις αγορές άρχισε να ομαλοποιείται μετά την κρίση του 2007-2008.
Συνολικά τα μπόνους που θα χορηγήσουν εφέτος στα στελέχη τους τα hedge funds υπολογίζεται ότι θα περιοριστούν στα 288.000 δολάρια κατά μέσον όρο, από τα 394.000 δολάρια που είχαν χορηγήσει πέρυσι. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα κουρέματα αφορούν τους έμπειρους fund managers! Οι νέοι, εκείνοι δηλαδή με εμπειρία μικρότερη των τριών ετών, θα απολαύσουν αύξηση των μπόνους κατά 10% και θα ενθυλακώσουν περί τα 321.000 δολάρια κατά μέσον όρο!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ