Πλούτος $1 τρισ. βρίσκεται στα χέρια 25 ανθρώπων

Ενώ οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από την αρχή του έτους και ως τον Οκτώβριο του 2016 κατά 5,9%, ξεπερνώντας το 1 τρισ. δολάρια,

Ενώ οι 25 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από την αρχή του έτους και ως τον Οκτώβριο του 2016 κατά 5,9%, ξεπερνώντας το 1 τρισ. δολάρια, ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων κινείται σε ιστορικό υψηλό, ενώ, όπως αναμένεται, οσονούπω θα ξεπεράσει το όριο των 2.500 ατόμων. Η έκρηξη πλούτου των υπερπλουσίων δεικνύει τις δραματικές ανισότητες και τις στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια οικονομία, αναφέρουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας πως παρά το γεγονός ότι στο κλειστό αυτό κλαμπ συμμετέχει σήμερα μόλις ένας στους 2.950.000 ανθρώπους του πλανήτη ο αντίκτυπος, η ισχύς του και ο ρόλος των δισεκατομμυριούχων στην παγκόσμια οικονομία παραμένει σημαντικός.
Σύμφωνα π.χ. με τα στοιχεία της Wealth-Χ για την περίοδο 2015-2016, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ανήλθαν σε 2.473 (+6,4%), ενώ η συνολική περιουσία τους διαμορφώθηκε σε 7,68 τρισ. δολάρια (+5,4%), τη στιγμή που με βάση την πυραμίδα του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού μοιράζονται μικρότερο ποσό (7,4 τρισ. δολάρια).
Ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε μάλιστα κατά 81% από το 2009, δηλαδή έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς ανερχόταν τότε σε μόλις 1.360 άτομα, ενώ η περιουσία τους, από τα 3,1 τρισ. δολάρια, υπερδιπλασιάστηκε το ίδιο διάστημα.
Αυτοδημιούργητοι


Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παραμένει ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος είναι ο συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ η κυρία Λιλιάν Μπετενκούρ, κληρονόμος της L’Oreal, είναι η γηραιότερη δισεκατομμυριούχος. Από τις αρχές του 2016 τη μεγαλύτερη αύξηση στην περιουσία τους στη λίστα των 25 πλουσιοτέρων ανθρώπων σημείωσαν η Σέλντον Αντελσον (+28,4%) της Las Vegas Sands από τον κλάδο των Καζίνων, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (+25,6), ο Τζακ Μα (+20,9%) της Alibaba, της τέταρτης πια σε τζίρο εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από τις Apple, Google και Microsoft, και ο Τζεφ Μπέζος (+18,8%) από τον κλάδο της Τεχνολογίας, η Μπερνάρ Αρνό (+13,2%) της Groupe Arnault από τον κλάδο των Πολυτελών Αγαθών, κ.τ.λ.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κροίσων είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ για κάθε μία γυναίκα δισεκατομμυριούχο αντιστοιχούν 8,4 άνδρες.
Με τη συγκέντρωση του πλούτου και της ισχύος σε ελάχιστα χέρια, οι ανισότητες αυτού του κόσμου πάντως μάλλον θα συνεχιστούν, καθώς σύμφωνα με στοιχεία των Wealth-X και UBS από τα 232 τρισ. δολάρια που εκτιμάται σήμερα η συνολική αξία του ιδιωτικού πλούτου, τα 77 τρισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ, ελέγχονται από 16,6 εκατομμύρια κατοίκους που αντιστοιχούν στο 0,334% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού των 4,89 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Στις σχετικές λίστες των Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται και 576 Ελληνες (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) που διαθέτουν συνολική περιουσία 88 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και 11 δισεκατομμυριούχοι.

Η λίστα
Ποιοι είναι οι μεγα-δισεκατομμυριούχοι

Με βάση τα στοιχεία των Wealth-X και του Bloomberg στις 21 Οκτωβρίου η αποκαλούμενη και μεγα-δισεκατομμυριούχοι, δηλαδή οι υπερπλούσιοι με περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων, από πέντε που καταγράφονταν κατά βάση στις σχετικές λίστες ανήλθαν σε οκτώ.
Τις «βαθύτερες τσέπες» διαθέτει ο William Henry «Bill» Gates III (Μπιλ Γκέιτς), η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 88,9 δισ. δολάρια. Αρχισε σπουδές στο Χάρβαρντ το 1973 αλλά τις σταμάτησε ύστερα από δύο χρόνια, λέγοντας στους καθηγητές του ότι θα γινόταν εκατομμυριούχος ώσπου να κλείσει τα 30. Τελικά έγινε δισεκατομμυριούχος στα 31.
Ακολουθεί με περιουσία 76,3 δισ. δολαρίων ο Αμάνσιο Ορτέγκα, ο οποίος λέγεται ότι τρώει το μεσημεριανό γεύμα του με τους υπαλλήλους στην καφετέρια της εταιρείας του, της Industria de Diseno Textil (Inditex), η οποία διαθέτει αλυσίδες ενδυμάτων, με πιο γνωστή αυτή με την επωνυμία Zara. Ακολουθεί ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κέρδισε την περιουσία του των 70,9 δισ. δολαρίων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, ιδρύοντας στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σιάτλ την Amazon.com.
«Ο μάγος της Ομάχα»

Ο 85χρονος μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, γνωστός και ως «Ο μάγος της Ομάχα», έχει δημιουργήσει περιουσία 64,7 δισ. δολαρίων κυρίως μέσω της εταιρείας Berkshire Hathaway, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος το 2004 σε ηλικία 19 ετών ως δευτεροετής φοιτητής στο Χάρβαρντ ξεκίνησε το TheFacebook.com, μια στοιχειώδη έκδοση του πασίγνωστου σήμερα Facebook, κέρδισε θέσεις στη λίστα και στις 21 Οκτωβρίου αναρριχήθηκε με περιουσία 57,5 δισ. δολαρίων στην πέμπτη θέση των υπερπλουσίων.
Ακολουθεί ο Κάρλος Σλιμ, ο αυτοδημιούργητος γιος λιβανέζου πρόσφυγα στο Μεξικό, με περιουσία 51,3 δισ. δολαρίων. Ο 67χρονος μεγιστάνας ελέγχει περισσότερες από 200 εταιρείες. Η λίστα των κροίσων με περιουσία τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με τους Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ, με την Koch Industries, η οποία διαθέτει ετήσιο τζίρο 115 δισ. δολαρίων, να πουλά σχεδόν τα πάντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.