$14,7 δισ. θα πληρώσει η Volkswagen για το σκάνδαλο των ρυπογόνων οχημάτων

Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη τον συμβιβασμό ρεκόρ στον οποίο συμφώνησε ο όμιλος Volkswagen

Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη τον συμβιβασμό ρεκόρ στον οποίο συμφώνησε ο όμιλος Volkswagen με τις αμερικανικές εποπτικές αρχές, να αποζημιώσει δηλαδή με 14,7 δισ. ευρώ τους ιδιοκτήτες 475.000 ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων της γερμανικής εταιρείας που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Η VW ανακοίνωσε επίσης ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναγοράς των αυτοκινήτων από τους εξαπατηθέντες ιδιοκτήτες τους.

«Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη του σκανδάλου που δεν έπαψε να συγκλονίζει τη VW από τη στιγμή που παραδέχθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι εφοδίαζε με ένα μυστικό λογισμικό τα ντιζελοκίνητα οχήματά της προκειμένου να παραπλανά τους διενεργούντες ελέγχους καυσαερίων και να εμφανίζονται έτσι τα αυτοκίνητά της ενώπιον καθαρότερα από όσο πράγματι είναι»
σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ρυπογόνα οχήματα εκπέμπουν ρύπους ως και 40 φορές υψηλότερους από τους επιτρεπόμενους.
Βάσει της αρχικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, η Volkswagen θα δαπανήσει 10,033 δισ. δολάρια για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και να πάρει πίσω τα ρυπογόνα αυτοκίνητα. Θα δαπανήσει επίσης 4,7 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση των υποδομών και των προγραμμάτων κατασκευής «καθαρών» οχημάτων. Πάντως, συνολικά, η εταιρεία υπολογίζει ότι θα καταβάλει 16,5 δισ. δολάρια.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται αποζημιώσεις σε αντιπροσώπους, σε κράτη και σε δικηγόρους εναγόντων καταναλωτών.
Επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς έχει να διευθετήσει τα κόστη περίπου 85.000 ρυπογόνων οχημάτων με κινητήρες 3 λίτρων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, καθώς και πρόστιμα που της έχει επιβάλει ή αναμένεται να της επιβάλει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για παραβιάσεις των νόμων περί ρύπανσης, ενώ αντιμετωπίζει επίσης αγωγές αποζημίωσης από πελάτες της σε τουλάχιστον 16 αμερικανικές Πολιτείες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.