Πόσο ακριβής είναι σήμερα ο όρος «αυτόνομο αυτοκίνητο»;

Τ. Victor:
«Τα S90, V90 και XC90 ενσωματώνουν στοιχεία τεχνολογιών αυτονομίας όπου ο οδηγός παραμένει υπεύθυνος. Δείτε το Pilot Assist, το οποίο διαβάζοντας τις διαγραμμίσεις σάς κρατά στη λωρίδα σας κάνοντας μικρές διορθώσεις στο τιμόνι ενώ το αυτορυθμιζόμενο cruise control (ACC) σάς βοηθά να διατηρείτε την απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα».

Τι περισσότερο θα δούμε το 2017 από τη Volvo σε αυτόν τον τομέα;

M. Rothoff:
«Θα υλοποιήσουμε στους δρόμους του Gothenburg το πιλοτικό μας πρόγραμμα με 100 πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα. Αυτή θα είναι η πρώτη στον κόσμο δοκιμή ευρείας κλίμακας, ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον της αυτοκίνησης».

Θα μπορεί δηλαδή ο οδηγός να κοιμηθεί, να δει τηλεόραση ή να ασχοληθεί με τα mail του;

M. Rothoff:
«Το αυτοκίνητο θα συμπεριφέρεται με πραγματικά αξιόπιστο τρόπο, οπότε θα μπορείτε να διαθέσετε τον χρόνο σας όπως θέλετε. Θα έχετε ένα καλό κάθισμα για να κάθεστε χαλαρά, ένα εξαιρετικό σύστημα ψυχαγωγίας και πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε».
Πώς θα το κατορθώσει αυτό η τεχνολογία της Volvo;

T. Victor:
«Η τεχνολογία μας θα χρησιμοποιεί συνεχή έλεγχο και όχι ανταπόκριση σε συμβάντα. Συνεπώς, αντί για προειδοποιήσεις στις οποίες ο οδηγός θα πρέπει να ανταποκριθεί, η τεχνολογία θα λειτουργεί συνεχώς και θα αντιδρά αυτόματα και αμέσως στις απειλές».

Αρα θα λειτουργεί σχεδόν υποσυνείδητα; Θα κάνει την οδήγηση πιο φυσική;

T. Victor:
«Ακριβώς. Οπως η αναπνοή ή η έμφυτη αίσθηση της ισορροπίας, δεν θα χρειάζεται καν να το σκέφτεται κανείς. Η αντίληψη που έχει ο εγκέφαλος για τον χρόνο και τον χώρο δεν είναι ίδια με τη συνειδητή εμπειρία. Προκειμένου να κάνουμε έναν άμεσο ελιγμό αποφυγής, για παράδειγμα, εστιάζουμε στη δημιουργία ενστικτωδών αποκρίσεων, αντί να εμφανίζεται μια προειδοποίηση σε μια οθόνη».

Ενα αυτόνομο αυτοκίνητο δεν θα χρειάζεται τη συμμετοχή του οδηγού του;

Τ. Victor:
«Οταν το αυτοκίνητό σας βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία, ναι, έτσι θα είναι. Θα αναλαμβάνει αυτό όλες τις λειτουργίες της οδήγησης ώστε εσείς να χαλαρώσετε».

Μ. Rothoff:
«Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι το ίδιο επαναστατικά με τα κινητά τηλέφωνα. Θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη με πολλούς τρόπους, δίνοντας έμφαση στην άνεση. Θα μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα συστήματα ψυχαγωγίας, ενώ ακόμη και η τυπική μετάβαση στη δουλειά σας θα βελτιωθεί. Θα σας δώσουμε τον χρόνο σας πίσω».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ