Audi A3 Sportback 1.6 TDI: Φυσική συνέχεια

Μετρώντας ήδη τρεις γενιές και 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας σε μια κατηγορία που το ίδιο επί της ουσίας ίδρυσε, το Audi A3

Μετρώντας ήδη τρεις γενιές και 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας σε μια κατηγορία που το ίδιο επί της ουσίας ίδρυσε, το Audi A3 δικαίως αποτελεί το μέτρο σύγκρισης όλων εκείνων των μικρομεσαίων hatchbacks που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θέλησαν να οικειοποιηθούν τον τίτλο του premium.
Αν και στην πρόσφατα ανανεωμένη εκδοχή της η γερμανική πρόταση δεν παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές, ο ανασχεδιασμός των προφυλακτήρων, της κεντρικής εισαγωγής αέρα και των φωτιστικών σωμάτων τής επιτρέπει να εξωτερικεύει με μεγαλύτερη ευκολία την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα όλων, ανεξαιρέτως, των χαρακτηριστικών της. Μάλιστα, στην έκδοση Style τα διακριτικά μεν, καίρια τοποθετημένα δε στοιχεία χρωμίου καθιστούν την παραπάνω δήλωση ακόμη πιο ξεκάθαρη.
Στο εσωτερικό τον ίδιο ακριβώς ρόλο διαδραματίζουν οι συνθετικές επιφάνειες, καθώς τόσο το φινίρισμα όσο και η συναρμογή τους καθιστούν το Α3 Sportback αντάξιο των κορυφαίων μοντέλων της Audi. Ακόμη και ο μικρότερος διακόπτης της κεντρικής κονσόλα πείθει για την ποιότητα και την αντοχή του στον χρόνο.
Μιλώντας, πάντως, για τους διακόπτες που συναντά κανείς στο cockpit του ανανεωμένου A3, το βελτιωμένο σύστημα MMI Radio με το περιστροφικό πολυχειριστήριο και την αναδυόμενη έγχρωμη οθόνη των 7 ιντσών αποτελούν πλέον μέρος του βασικού εξοπλισμού.
Αντιθέτως, προαιρετικά προσφέρεται ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, γνωστός και ως virtual cockpit, o οποίος αποτελείται από μια υψηλής ανάλυσης οθόνη μεγέθους 12,3 ιντσών.
Στο περιθώριο όλων εκείνων των νέων εφαρμογών άνεσης και ασφάλειας που προστέθηκαν στον κατάλογο του προαιρετικού εξοπλισμού με αφορμή την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του, το A3 Sportback εξακολουθεί να προσφέρει τη χρηστικότητα που περιμένεις να συναντήσεις σε ένα πεντάθυρο hatchback. Τα 380 λίτρα του χώρου αποσκευών παραμένουν άλλωστε μία από τις κορυφαίες επιδόσεις της κατηγορίας και ένα απτό δείγμα των μεταφορικών δυνατοτήτων του.
Με το οικογενειακό… κλίμα στο εσωτερικό του A3 Sportback συντάσσεται και ο γνώριμος από το παρελθόν TDI κινητήρας των 1.598 κ.εκ. Αν και η μέγιστη ονομαστική τιμή της ισχύος του φτάνει πλέον στους 110 ίππους, η ροπή των 250 Nm ροπής είναι εκείνη που σου επιτρέπει να μιλάς για αξιοπρεπείς επιδόσεις.
Οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του. Πολιτισμένος και πρόθυμος «χαμηλά», χωρίς ωστόσο τις αντοχές για να υποστηρίξει έναν δυναμικότερο τρόπο κίνησης και να αξιοποιήσει πλήρως τις σχεδόν ανεξάντλητες δυνατότητες του πλαισίου. Βέβαια, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη έκδοση, στόχο αποτελεί ο περιορισμός της κατανάλωσης καυσίμου, κάτι που επιτυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία με τη συμβολή και του ταχύτατου συστήματος start&stop.
Βάζοντας στην εξίσωση την απόλυτα ισορροπημένη οδική συμπεριφορά, τη σιγουριά και την ασφάλεια που εμπνέει κάθε κίνησή του στην άσφαλτο, καταλήγεις στο συμπέρασμα πως το A3 Sportback συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Από την κορυφή της κατηγορίας των μικρομεσαίων διαστάσεων hatchbacks.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.