Η τηλεόραση γιορτάζει το Halloween

Ενα τυχερό(;) ζευγάρι θα περάσει τη νύχτα της ερχόμενης Δευτέρας μέσα σε φέρετρα, επενδυμένα με βελούδο, στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα, στα Καρπάθια.

Ενα τυχερό(;) ζευγάρι θα περάσει τη νύχτα της ερχόμενης Δευτέρας μέσα σε φέρετρα, επενδυμένα με βελούδο, στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα, στα Καρπάθια. Πρόκειται για το έπαθλο διαγωνισμού που οργάνωσε για διαφημιστικούς λόγους μεσιτική εταιρεία, με αφορμή το Χαλογουίν. Το πάρτι των φαντασμάτων, αυτό το απολαυστικά μακάβριο αλλά και ξεκαρδιστικά αστείο bal masqué, που γιορτάζεται κυρίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, κάθε χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου, πλησιάζει. Με τους καρναβαλιστές να ετοιμάζονται να βγουν για άλλη μία χρονιά μεταμφιεσμένοι στις γειτονιές για να τρομάξουν (και να διασκεδάσουν) τον κόσμο. Αλλά και με τα τηλεοπτικά δίκτυα να παρουσιάζουν τα νέα, έξτρα τρομακτικά, ειδικά γυρισμένα για την περίσταση, επεισόδια των δημοφιλών σίριάλ τους.
Η μικρή οθόνη θα γιορτάσει κι εφέτος το Χαλογουίν, και εμείς, αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε υιοθετήσει την εν λόγω φιέστα (ακόμα, γιατί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα Halloween parties οργανώνονται και εδώ), ρίχνουμε μια ματιά στο γεμάτο ανατριχίλες τρόμου και αίμα-κέτσαπ πρόγραμμά της.
Πνεύματα και serial killers


Στην πραγματικότητα η γιορτή έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες, με όλα (σχεδόν) τα νέα επεισόδια των σίριαλ να αναφέρονται στον σκοτεινό κόσμο των πνευμάτων, των φαντασμάτων και των serial killers. To εξακοσιοστό επεισόδιο των «Simpsons» είχε τίτλο «Treehouse of Horror XXVII». Το «Halloween IV» γιόρτασαν οι αστυνομικοί της θεότρελης κωμωδίας του FOX «Brooklyn Nine – Nine» αλλά και o «Dr. Ken (ABC) με το «D. Κ. Korean Ghost Story». «Halloween 4: The Revenge of Rod Skyhook» ήταν ο τίτλος του εορταστικού επεισοδίου της «Modern Family».
Στο (κακό) πνεύμα των ημερών κινήθηκαν και οι σειρές «Scream Queens» (με το «Halloween blues»), «The Real Ο’ Neals», «Code black», «Hawaii Five – 0» και «Superstore». Δεν θα μπορούσαν βεβαίως να μην είναι εορταστικά και τα νέα επεισόδια των σίριαλ που θα προβληθούν κατά την «αιματοβαμμένη» Δευτέρα που μας έρχεται. Πρόκειται για τα «Gotham» και «Lucifer» του FOX και για τα «Kevin Can Wait», «The Odd Couple» και «Scorpion» του CBS.
«Aληθινό» φάντασμα


Σε ένα από τα πιο… στοιχειωμένα σπίτια της Αγγλίας θα μας μεταφέρει, την ίδια ημέρα, η σειρά «Paranormal Lockdown» (Destination America), με το επεισόδιο «The black monk house». Οι τηλεστάρ ερευνητές παραφυσικής δραστηριότητας Νικ Γκροφ και Κατρίνα Βάιντμαν θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με το πνεύμα που θεωρείται πως στοιχειώνει εδώ και δεκαετίες μια κατοικία στο West Yorkshire. Ηδη από το 1966 οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έκαναν λόγο για παράξενα γεγονότα: τα φώτα άναβαν μόνα τους, τα έπιπλα και οι πίνακες μετακινούνταν, παράξενοι θόρυβοι ακούγονταν μέσα στο βράδυ. Κάποια στιγμή ήρθαν και οι ίδιοι σε επαφή με το φάντασμα του μοναχού που κατοικοεδρεύει στην ιδιοκτησία τους, το οποίο άρχισε να πετάει πάνω από το κρεβάτι τους. Ακολούθως το άτακτο πνεύμα εμφανίστηκε (και φωτογραφήθηκε!) σε έναν καθρέφτη που κρεμόταν στον τοίχο του σπιτιού. Πρόκειται, λένε, για έναν μαυροντυμένο καλόγερο που τον δέκατο έκτο αιώνα απαγχονίστηκε στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το σπίτι επειδή είχε βιάσει ένα κορίτσι.
Απομένει να δούμε αν ο Γκροφ και η Βάιντμαν θα καταφέρουν να τον κάνουν να σπάσει τη σιωπή του και να τον στείλουν για πάντα εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη, στον σιωπηλό και αθέατο κόσμο των ψυχών, οδηγώντας τον εφετινό τηλεοπτικό εορτασμό του Halloween στην απόλυτη κορύφωσή του και χαρίζοντας στο τηλεοπτικό κοινό μια (όπως το θέλει και η παράδοση) χορταστική βραδιά τρόμου. Κάτι μου λέει πως όχι.
Η προέλευση της γιορτής


Πιστεύεται πως το Halloween έχει ρίζες στη λατρεία των δρυϊδών από τους Κέλτες, στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο, το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου οι ψυχές των νεκρών προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ζωντανούς. Οι δε ζωντανοί γυρίζουν στους δρόμους ντυμένοι με εντυπωσιακά κοστούμια και προσπαθούν με την έντονη και σουρεαλιστική παρουσία τους να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα, να τα πείσουν να επιστρέψουν στον κόσμο τους, εκεί όπου πλέον ανήκουν.
Η ρίζα της λέξης Halloween προέρχεται από το All – hallow – even και αναφέρεται στην παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day ή All Saints Day), που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου. Από τα χαρακτηριστικά έθιμα της ημέρας είναι το άδειασμα της κολοκύθας και η μεταμόρφωσή της σε πρόσωπο-φαναράκι μέσα στο οποίο καίει ένα κερί (παράδοση που προέρχεται από ιρλανδικό μύθο για τον Διάβολο) και η βόλτα των μασκαρεμένων παιδιών στα σπίτια της γειτονιάς τους για να ζητήσουν («trick or treat») κέρασμα από τους ιδιοκτήτες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.