Για φανταστείτε τον παρακάτω διάλογο μεταξύ του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Χατζή: «Πες μου τώρα, που δεν μας ακούει κανείς…» εξομολογείται ο Μίμης Πλέσσας στον Κώστα Χατζή. «Περάσανε έξι δεκαετίες; Να κάνω λίγη υπομονή… Θα βγάλω καινούργιο μαλλί; Κι αν βγει μαύρο; Θα το βάψω, για να σου μοιάσω. Ενα είναι σίγουρο… ότι δεν θα σ’ αρνηθώ…».
Αυτός ο διάλογος, μπορεί να μοιάζει φανταστικός, αλλά θα είναι αληθινός και μάλιστα επί σκηνής του «Μικρού Παλλάς» από τις 31 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένο αριθμών παραστάσεων. Οι δύο καλλιτέχνες θα συναντηθούν για πρώτη φορά στη σκηνή έπειτα από 60 χρόνια, όπου με τη χαρακτηριστική βραχνάδα του, ο Κώστας Χατζής θα ερμηνεύσει «Εφυγε η αγάπη μου», το πρώτο τραγούδι που του έγραψε ο Μίμης Πλέσσας, αλλά και το «Από σένα αρχίζουν όλα», που ο ίδιος διάλεξε, την ίδια στιγμή που είχε βρει και τη «δική του τη φωνή». Ο Μίμης Πλέσσας στο πιάνο, ο Κώστας Χατζής στην κιθάρα, θα δώσουν ουσιαστικά ένα ρεσιτάλ, ένα ρεσιτάλ της μακρόχρονης πορείας τους στη μουσική και το τραγούδι. Και για αυτό ίσως ο τίτλος των μουσικών παραστάσεων «Η μεγάλη συνάντηση» δεν είναι καθόλου υπερβολικός.
Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να ενώσει τους δύο αυτούς καλλιτέχνες στη σκηνή; Γεννημένος στη Λιβαδειά, ο Κώστας Χατζής, από οικογένεια τσιγγάνων λαϊκών μουσικών –ο παππούς ήταν από τους διασημότερους παραδοσιακούς δεξιοτέχνες του κλαρίνου στην εποχή του στην Ελλάδα -, γεννημένος στην Αθήνα ο Μίμης Πλέσσας, απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, με σπουδές στη φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπουδές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, βραβεία στις ΗΠΑ και φυσικά μια μεγάλη καριέρα ως συνθέτης εντός των συνόρων. Και όμως, οι συναντήσεις στην τέχνη και κυρίως στο τραγούδι δεν καθορίζονται (πάντα) από την κοινωνική διαστρωμάτωση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και συγκεκριμένα το 1961, ένας νεαρός τραγουδιστής ερμήνευε το κομμάτι «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου» στην κωμωδία «Φτωχαδάκι και λεφτάδες» του Ορέστη Λάσκου. Μπορεί την ίδια χρονιά ο Μίμης Πλέσσας να το ηχογράφησε με την Τζένη Βάνου, αλλά η πρωτιά ανήκει στον Κώστα Χατζή. Και δύο χρόνια αργότερα ξανασυναντιόνται όταν ο Κώστας Χατζής ζητά από τον «δάσκαλο» να τον βοηθήσει στην πρώτη του δισκογραφική προσπάθεια και του δίνει το «Εφυγε η αγάπη μου». Από κει και πέρα όλα είναι ιστορία.
«Ο Μίμης μού έδωσε ένα ποτήρι νερό να περάσω την έρημο…» θυμάται ο Κώστας Χατζής, που επιμένει να λέει «Δάσκαλο» τον Μίμη Πλέσσα. «Δάσκαλος» και «μαθητής» λοιπόν θα συνομιλούν κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Μικρό Παλλάς».
Συντελεστές

Ερμηνευτές: Αντωνία Χατζίδη – Μαυρίκιος Μαυρικίου

Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Παγιάτης – Μαυρίκιος Μαυρικίου

Πιάνο: Γιώργος Παγιάτης

Ακορντεόν: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Φλάουτο – σαξόφωνο – κλαρινέτο: Ρήγας Σαριτζιώτης

Μπουζούκι – κιθάρα: Χρήστος Βότσης

Τύμπανα – κρουστά: Χρήστος Αλεξόπουλος

Κοντραμπάσο: Αντωνία Τσολάκη

Επιμέλεια Προγράμματος: Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 21.30

Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 (City Link)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ