Τι γυρεύει αυτή η «αφανής» ποικιλία της Κρήτης τόσο βόρεια; Να ικανοποιήσει τη δίψα του αμπελουργού για προκλήσεις. Γι’ αυτό, λέει, το φύτεψε, γιατί του υποσχόταν τη μεγαλύτερη πρόκληση. Και όλη η ιστορία με το κρασί έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Γιατί ήταν πρόκληση να κόψει το τσιγάρο και την καλλιέργεια του καπνού και να φυτέψει αμπέλι. Αυτή ήταν η αρχή του ονείρου, τέσσερα μόλις στρέμματα αμπέλι. Και συνεχίσαμε στα κομμάτια του Cabernet Sauvignon, του Trebbiano, του Ξινόμαυρου, και αλλού του Αγιωργίτικου και του Syrah. Οι τριανταφυλλιές στην άκρη των σειρών είναι πιο ευαίσθητες από τα κλήματα και ειδοποιούν έγκαιρα για τις ασθένειες πριν προλάβουν να φτάσουν σε αυτά. Θα αντιμετωπιστούν με φυσικά μέσα, όχι φυτοφάρμακα, αφού η καλλιέργεια των σταφυλιών είναι πιστοποιημένα βιολογική και ο τρύγος «πράσινος». Μας έκαναν μεγάλη εντύπωση τα τόσα τσαμπιά Ξινόμαυρου και Trebbiano κομμένα και αφημένα στο χώμα. Σχεδόν τα μισά. Αυτό σημαίνει «πράσινος τρύγος». Να θυσιάζεις τη μισή παραγωγή για να κάνεις δυνατή την άλλη μισή μόνο με τις φυσικές δυνάμεις του ίδιου του αμπελιού. Και βέβαια, αυτός ο τρύγος δίνει εξαιρετικά σταφύλια, προϋπόθεση των ποιοτικών κρασιών.
Η κυρία Αφροδίτη δεσπόζει στην αυλή με την εξαιρετική μαγειρική της. Η κόρη της Βάσω μαγειρεύει επίσης, αλλά και ζωγραφίζει κάποιες φιάλες των κρασιών. Η άλλη κόρη της, η Φιλιώ, έχει με τον σύζυγό της το κρεοπωλείο στη Ράχη και φτιάχνουν εξαιρετικά λουκάνικα. Ο κύριος Κώστας, ο πατέρας, είναι πιο κοντά στο αμπέλι, αλλά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εδώ στην αυλή, χωρίς να μιλάει πολύ. Κάθε φορά ένα καινούργιο φαγητό έρχεται να ταιριάξει με ένα νέο κρασί.
«Πιστέψτε με, δεν θα έχετε φάει νοστιμότερη πίτα» μου ψιθυρίζει η Βάσω. Και πράγματι η πίτα βγήκε λαχταριστή στην εμφάνιση και στη γεύση από τον καυτό ξυλόφουρνο της αυλής, μέσα στο σωστό ρηχό ταψί που έχει από τον γάμο της το 1964. Και η πίτα γεφύρωσε τα κρασιά και απογείωσε τη διάθεση, το λευκό ξηρό Οινόβιον από Ασύρτικο, Chardonnay και Trebbiano και ο ερυθρός ξηρός Οινόβιον από Ξινόμαυρο, Merlot και Cabernet Sauvignon. Και μετά ήρθε ο Oniros μαζί με το χοιρινό με πράσο της κυρίας Αφροδίτης: Τσιγαρίζει τις μερίδες του κομμένου σε μικρά κομμάτια χοιρινού λαιμού μαζί με το πράσο και προσθέτει νερό για να πάρουν μια βράση. Τα μεταφέρει στο ταψί και το βάζει στον φούρνο, στους 180°C, να σιγοψήνεται για 30 λεπτά, αφού προσθέσει χοντροκομμένο σέλινο, μαύρο και κόκκινο πιπέρι και ρίγανη. Στο τέλος ήρθε η ώρα της ροδοδάκτυλης, ροζέ ημίξηρης Ηώς από Ξινόμαυρο και Syrah που ταιριάζει πολύ με φράουλες. Και μετά υπάρχουν τα αποστάγματα των τσίπουρων, απλό και παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι. Εξω από το καζάνι του Αντώνη Κατσαμάγκα στη Ράχη, στοίβες οι κορμοί των δέντρων, περιμένουν να πάρει το καζάνι φωτιά και να αρχίζει να σταλάζει το άγιο τσίπουρο, αυτό που ανοίγει και κλείνει κάθε μεγάλη ή μικρή γιορτή.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ