Tanorexia, ο νέος εθισμός

Πάει το καλοκαίρι, πάει και το μπρούντζινο χρώμα. Κάποιοι, ωστόσο, δεν παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν στη λευκότητα και κοιτάζουν επίμονα προς το σολάριουμ.

Πάει το καλοκαίρι, πάει και το μπρούντζινο χρώμα. Κάποιοι, ωστόσο, δεν παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν στη λευκότητα και κοιτάζουν επίμονα προς το σολάριουμ. Μια πρακτική, όμως, ιδιαιτέρως επικίνδυνη. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το σολάριουμ ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 και ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να μη χρησιμοποιείται. Στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας που έλαβε χώρα στη Βιέννη ο ιταλός ερευνητής Μαριάνο Σούπα ανέφερε ότι πάνω από 3.400 περιπτώσεις μελανώματος αποδίδονται στη χρήση σολάριουμ κάθε χρόνο στην Ευρώπη και ότι ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται σημαντικά για άτομα που έκαναν πρώτη φορά πριν από την ηλικία των 35.
Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι άλλο που μπορούν να προκαλέσουν τα κρεβάτια μαυρίσματος: εθισμό. Η εμμονική συμπεριφορά κάποιων ως προς το τεχνητό μαύρισμα ονομάζεται «tanorexia» (από τις λέξεις μαύρισμα και όρεξη). Πριν από μερικά χρόνια, μελέτη του Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη έδειξε πως το 35% των ατόμων που χρησιμοποιούν σολάριουμ μπορεί να αναπτύξουν εθισμό στο μαύρισμα, θέτοντας τον εαυτό τους σε άμεσο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στρες και είναι περισσότερο επιρρεπή στο αλκοόλ και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Τώρα, οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτή η καινούργια εξάρτηση οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών που εκλύονται κατά την έκθεση στην ακτινοβολία. Αυτό έχει ως συνέπεια την αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας. Μάλιστα, έχει προταθεί από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας η εθιστική χρήση του σολάριουμ να θεωρηθεί ως ένα είδος διαταραχής ανάλογης με την εξάρτηση από ουσίες. Το προφίλ του μέσου ένθερμου χρήστη του σολάριουμ είναι γυναίκα μεσήλικη, με ενδιάμεσο τύπο δέρματος, εργαζόμενη, μέσου-υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, καπνίστρια, με εμπειρία ηλιακών εγκαυμάτων, προερχόμενη από μη ηλιόλουστη ευρωπαϊκή χώρα. Ομως, η χρήση του σολάριουμ δεν είναι αμελητέα και σε χώρες του Νότου, και μάλιστα σε ηλικίες της εφηβείας ή της προεφηβείας, που είναι και οι πιο ευάλωτες στην καρκινογόνο επίδραση του τεχνητού μαυρίσματος. Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας πλέον είναι να πειστεί η βιομηχανία του σολάριουμ να παραδεχτεί ότι πουλά ένα προϊόν το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, αλλά και να ενισχύσει εθιστικές συμπεριφορές.

ΕΦΗΒΟΙ
Εξ ιδίων τα βέλη
Ο εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου (cyberbullying) στην εφηβεία είναι πιθανότερο να συμβεί μεταξύ πρώην φίλων και μεταξύ πρώην ερωτικών συντρόφων ισχυρίζονται οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Για τους εφήβους που υπήρξαν φίλοι, αυτό ίσως οφείλεται στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Οσον αφορά τον εκφοβισμό μεταξύ συντρόφων, οι νέοι συχνά αναπτύσσουν έντονα συναισθήματα απόρριψης και πόνου όταν τους χωρίζουν και αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσω επιθετικότητας στο Διαδίκτυο.

ΥΓΙΕΙΝΗ
Βουτιά στα βακτήρια
Οι μπουκίτσες ψωμιού που βουτάμε στο λάδι της σαλάτας είναι μια τακτική που μπορεί να κρύβει κινδύνους, προειδοποιεί ο δρ Ρόμπερτ Σμέρλινγκ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν τρώει κάποιος τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάει την υπόλοιπη στο λάδι ή στο ντιπ ή στη σάλτσα παρότι δεν τρώει μόνος του αλλά μαζί με άλλους. Αυτό έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται βακτήρια από το στόμα του στο λάδι ή στο ντιπ και στη συνέχεια στο στόμα των συνδαιτυμόνων του. Ποια είναι η λύση; Μετά το πρώτο δάγκωμα θα πρέπει να γυρίζουμε την μπουκιά μας από την άλλη πλευρά!

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.