Σχεδόν απαρατήρητο πέρασε το συνέδριο του Σύριζα από την κοινωνία. Πέρα από τον κομματικό μικρόκοσμο και τις μάχες χαρακωμάτων για μια θέση στον ήλιο της εξουσίας, οι τριήμερες συζητήσεις δεν δημιούργησαν καμιά αίσθηση, κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, ούτε καν στους ψηφοφόρους του κόμματος .

Ήταν ένα συνέδριο που επιβεβαίωσε απλώς την παντοκρατορία του κ.Τσίπρα ,που συγκέντρωσε μια πλειοψηφία υπέρ του η οποία παραπέμπει στα καθεστώτα του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας κατάφερε να επιβάλλει απολύτως τη θέληση του,ανατρέποντας μια καθοριστική ψηφοφορία με το απίστευτο για αριστερό κόμμα επιχείρημα «καταλάβατε ότι ψηφίσατε εναντίον της εισήγησης μου»! Και οι σύνεδροι έσπευσαν να υπακούσουν αποκαθιστώντας την επιταγή του ηγέτη…Η νέα σχέση με την κοινωνία που επικαλέστηκε ωστόσο στη δευτερολογία του ούτε φάνηκε, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο κομματικός πατριωτισμός και κυρίως η παραμονή στην εξουσία, ήταν τα συνεκτικά στοιχεία στις περισσότερες τοποθετήσεις των συνέδρων.Οι ελάχιστες εξαιρέσεις κριτικής για αυτά που είχαν υποσχεθεί και για αυτά που έκαναν, ήταν απλώς το άλλοθι για να προβάλλουν ορισμένοι την χαμένη αριστερή τους ταυτότητα.Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική απόφαση,που σε άλλες εποχές προκαλούσε ατελείωτες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις ψηφίστηκε εντός ολίγων λεπτών.

Είναι δεδομένο ότι κατά κανόνα τα συνέδρια των αριστερών κομμάτων, επιβεβαιώνουν προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας. Το συνέδριο του Σύριζα επιβεβαίωσε απλώς τη μονοκρατορία του κ.Τσίπρα.Όπως αποδείχθηκε, ουδείς τολμά να αμφισβητήσει , έστω και κατ ελάχιστον τις επιλογές του ηγέτη που τους οδήγησε στην πολυπόθητη εξουσία.Ιδεολογικες αρχές, και πολιτικές θέσεις υποτάχθηκαν απολύτως στο μεγάλο διακύβευμα της παραμονής στην εξουσία.

ΤΟ ΒΗΜΑ