Φωτογραφίες από το epiruspost.gr
Μία ακόμη νύχτα στους δρόμους πέρασαν αρκετοί κάτοικοι των Ιωαννίνων και των χωριών στο Πάπιγκο, καθώς οι μετασεισμοί -ακόμα και 4,3 βαθμών- συνεχίζονται.
O χάρτης του Γευδυναμικού Ινστιτούτου με τη δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στην περιοχή της Ηπείρου:
Σήμερα, Δευτέρα, δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.
Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.
Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών.
Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.
Τι λένε οι επιστήμονεςΦυσιολογική χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν σε συναγερμό μετά τα 5,3 του Σαββάτου ανέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε ότι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους – ειδικά το πρώτο 24ωρο – οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί ήταν:
- Το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων.
- Το ότι η περιοχή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών.
- Η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 βαθμών. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε.
- Το ότι είχαμε ανώμαλη γέννεση μεγάλων μετασεισμών μέτα την πρώτη δόνηση
Όλες αυτές οι ενδείξεις δεν ήταν ευοίωνες αν και δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα όλα τα παραπάνω κατέληξε.
Η σεισμική δόνηση
O σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο προκαλώντας ζημιές στο οδικό δίκτυο, αλλά και αναστάτωση στους κατοίκους.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3χλμ. νότια του Παρακάλαμου και είχε εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε διάρκεια και προηγήθηκε βοή.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε, στις 02:06, σχεδόν δύο ώρες μετά την πρώτη δόνηση εντείνοντας φόβο στους κατοίκους. Η έντονη μετασεισμική ακολουθία δεν σταμάτησε εκεί: Στις 3:09 έγινε σεισμός 4,4 βαθμών και στις 3:41 ακολούθησε ένας ακόμη δυνατός σεισμός 4,8 βαθμών και, λίγα λεπτά αργότερα, στις 4:47 μία ακόμη δόνηση των 4,4 βαθμών.
Της αρχικής ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησαν και δύο μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών και στις 23:33 μεγέθους 3,2. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και οι δονήσεις άνω των 4 βαθμών που ακολούθησαν στη συνέχεια ήλθαν να εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων.
Συσκέψεις στα Ιωάννινα – Τι εκτιμά ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας
Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε στα Ιωάννινα.
Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτοτείο έδωσε πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Το βράδυ (23:15) σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών και ακολούθησαν εκατοντάδες μικροδονήσεις στην περιοχή, ακόμα και έως 4 με 5 βαθμούς.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης.
Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων.
Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη» είπε και προσέθεσε:
«Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5,3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος.»
Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:
«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».
Κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια
Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας ότι οφείλεται σε καθαρά προληπτικούς λόγους.
Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.
Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.
Οι μετασεισμοί έβγαλαν του κατοίκους στους δρόμους και τις πλατείες
Από τις 03.30 τα ξημερώματα της Κυριακής οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων
Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η χθεσινή σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε στις 23.14 βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Όπως έγινε γνωστό επίσης από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι. Ρωγμές σε σπίτια στο Καλπάκι
Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τουs. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.
Στην Κέρκυρα, όπου επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση, δεν αναφέρονται ζημιές. Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έκτακτα περιστατικά». Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικράτησε απόλυτη ηρεμία.