Στέλνει τα βαρίδια στο κόμμα

Σύνθημα για ταυτόχρονες αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση έδωσε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύνθημα για ταυτόχρονες αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση έδωσε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» είπε εμφατικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».
Δεδομένου ότι το ίδιο βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προανήγγειλε δομικό ανασχηματισμό και αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων, θεωρείται πλέον και επισήμως ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση έχει αρχίσει.
Αντίστροφη μέτρηση


Το κλίμα των επικείμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαίωσε σε συζήτηση με τους πολιτικούς συντάκτες στον χώρο του Συνεδρίου και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Οταν ρωτήθηκε αν ο χρόνος του ανασχηματισμού είναι συνάρτηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, είπε: «Η διαπραγμάτευση ουδεμία σχέση έχει με τα πρόσωπα».
Ο χρόνος για τις όποιες αλλαγές και στα δύο επίπεδα καθορίζεται εν πολλοίς και από τις κομματικές διαδικασίες. Μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου και την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, το νέο όργανο θα πρέπει να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες (πιθανώς το επόμενο Σαββατοκύριακο), προκειμένου να εκλέξει τον νέο γραμματέα του κόμματος και την Πολιτική Γραμματεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να τοποθετήσει ένα από τα κορυφαία υπουργικά στελέχη στη θέση του γραμματέα (το όνομα που έχει ακουστεί επανειλημμένως είναι αυτό του Π. Σκουρλέτη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και υπό αυτήν την έννοια θεωρείται ένας από τους αποδέκτες του μηνύματος του κ. Τσίπρα).
Μια μετακίνηση υπουργού στο κόμμα θα σημάνει την ενεργοποίηση και των διαδικασιών για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης εντός των αμέσως προσεχών ημερών.
Εν όψει αυτών των εξελίξεων, στο παρασκήνιο –κομματικό και κυβερνητικό –διαδραματίζονται διάφορες μάχες και διαμάχες. Ενα από τα τρίγωνα στα οποία εντοπίζεται ένταση έχει στις κορυφές του τους υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππά, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από κομματικά, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη, εκεί πιθανώς να εντοπίζεται η αρχή του ντόμινο του ανασχηματισμού, σε συνδυασμό με το πρόσωπο του γραμματέα –εφόσον εν τέλει υλοποιηθεί η εξέλιξη την οποία περιέγραψε ο κ. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του.
Υπό το πρίσμα αυτό, ενδεικτικές θεωρούνται οι πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση της είδησης περί συστράτευσης του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Ν. Χριστοδουλάκη με την κυβέρνηση, από τη νευραλγική θέση του διαπραγματευτή για το χρέος. Ο κ. Χριστοδουλάκης διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και καλές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Ι. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Οχι όμως με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος λέγεται ότι αντέδρασε εντόνως στην προοπτική ανάθεσης του συγκεκριμένου ρόλου στον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, απειλώντας με σύγκρουση στο Συνέδριο. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, οι έντονες ενστάσεις του κ. Τσακαλώτου οδήγησαν και στην εκ μέρους του κ. Χριστοδουλάκη διάψευση της είδησης την Παρασκευή το μεσημέρι από τη συχνότητα του Βήμα FM. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να υφέρπει η φημολογία για ανάθεση στον κ. Παππά ενός μέρους του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αλλες παράμετροι που θεωρείται ότι θα επηρεάσουν τις διαδικασίες –όσο και θα θέσουν σε δοκιμασία τα περιθώρια ενός πραγματικού πολιτικού ανοίγματος σε άλλους πολιτικούς χώρους –είναι η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ προσώπων όπως ο Φ. Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Κίνηση ανάγκης


Παράλληλα κάποια στελέχη επιμένουν πλέον ότι με την επικοινωνιακή διαχείριση που έχει γίνει στο θέμα του ανασχηματισμού ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα στις όποιες αποφάσεις του. Οπως επισημαίνουν, κάθε πτυχή της σχετικής συζήτησης έχει επιδεινώσει την εικόνα αναποτελεσματικότητας και δυσλειτουργίας του σημερινού σχήματος και υπό αυτήν την έννοια ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον αναγκασμένος να κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.