Στον πυρήνα της στρατηγικής της ηγεσίας της ΝΔ το τελευταίο διάστημα εντάσσεται η κίνησή της να εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εν δυνάμει πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό σε αποδρομή. Η παγίωση της πρωτιάς της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα στη δημοφιλία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί κλίμα ευφορίας και οριοθετεί τη στρατηγική της ηγεσίας τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.
Αισιοδοξία και ενστάσεις


Αν και αρκετοί σε ΚΟ και κόμμα δεν συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία της ηγετικής ομάδας και εκφράζουν ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής, εν τούτοις ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του εμφανίζονται σίγουροι για την εκλογική επικράτηση της ΝΔ. Το ερώτημα όμως που θέτουν πολλοί παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου είναι κατά πόσον η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να κυβερνήσει.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ή προετοιμάζονται, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει να διανύσει δρόμο ακόμα για να είναι πανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την εικόνα έχουν όχι μόνο κορυφαία στελέχη της ΝΔ με μεγάλη διαδρομή στο Κοινοβούλιο και στο κόμμα, αλλά και παράγοντες του κεντρώου χώρου τους οποίους θέλει να προσεγγίσει ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικά, επιφανή κεντρώα στελέχη εκφράζουν σε συνομιλητές τους σοβαρότατες επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί η σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβληθεί των «βαρόνων» στην περίπτωση μελλοντικής συνεργασίας τους με τη ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία και προβάλλει με ένταση τη «Συμφωνία Αλήθειας» που παρουσίασε στη ΔΕΘ και αποτελεί τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Από εκεί και πέρα όμως, εκτός από τα βασικά σημεία επί της ουσίας του οικονομικού προγράμματος που είναι έτοιμα, στα άλλα πεδία υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στη ΔΕΘ και στη Βουλή, αλλά και προ ημερών στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς, δήλωσε πανέτοιμος για να κυβερνήσει. Ωστόσο η ανάληψη της διακυβέρνησης δεν είναι απλώς η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά σχετίζεται με βασικές δομές του κρατικού μηχανισμού. Εξάλλου, για να έχει το Μέγαρο Μαξίμου τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα υπουργεία, σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου, απαιτούνται εκατοντάδες στελέχη με καλό βιογραφικό.
Μέχρι στιγμής στη ΝΔ υπάρχει «μαγιά» με περίπου 150-200 άτομα που διαθέτουν καλό βιογραφικό και εμπειρία αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να εφαρμοστούν στην πράξη όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης και να μην επιστρέψει η ΝΔ στην πρακτική του παρελθόντος, όπου τοποθετούνταν σε θέσεις-«κλειδιά» αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη.
Η δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών αποτελεί για την ηγεσία τον καλύτερο τρόπο για την εξεύρεση στελεχών για το κράτος αλλά και για τα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, για να «τρέξει» η σχετική διαδικασία θέλει αρκετό χρόνο, ώστε να αξιολογηθούν δεκάδες στελέχη.
Παρά το γεγονός ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή και πρόωρες εκλογές είναι ψηλά στην ατζέντα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, εν τούτοις, όπως παραδέχονται κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ που δεν μετέχουν στον κεντρικό πυρήνα της κομματικής εξουσίας, όσο αργεί η εκλογική αναμέτρηση λειτουργεί… ευεργετικά, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα.
Βέβαια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και άρα το κόστος των εκλογών θα είναι μικρότερο από το κόστος που υπάρχει για την πατρίδα. Υπάρχουν όμως στελέχη της ΝΔ που αν και υποστηρίζουν το αίτημα για εκλογές, όπως οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, εν τούτοις παραδέχονται δημόσια ότι συμφέρει τη ΝΔ να παραμείνει και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Αν και από την ηγεσία της ΝΔ προβάλλουν με ένταση το αίτημα για εκλογές, καθώς, όπως λένε, αυτό υποστηρίζεται πλέον από την πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό άνω του 50%, εν τούτοις ακόμα και στον κεντρικό σύστημα της Πειραιώς υπάρχει η εκτίμηση ότι εντός του 2017 –δεν προσδιορίζουν το χρονικό σημείο –θα στηθούν κάλπες!
Υπ’ αυτή την έννοια έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος προέβλεψε εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Προειδοποιητικά πυρά


Οι «σαμαρικοί» δίνουν μάχη δικαίωσης του κ. Σαμαρά (απουσίαζε από την προ ημερών σύγκρουση των αρχηγών στη Βουλή για τη διαπλοκή) και πολλοί διατυπώνουν ερωτήματα για τη μελλοντική του στάση, ενώ φιλικά προς αυτόν sites «πυροβολούν» την ηγεσία.
Από τον χρόνο των εκλογών –ο οποίος δεν καθορίζεται από την αντιπολίτευση αλλά μόνο από εξωγενείς ή άλλους παράγοντες (π.χ. κοινωνική έκρηξη) –θα εξαρτηθούν πολλά για τη ΝΔ και για τους σχεδιασμούς διαφόρων πλευρών στο εσωτερικό του κόμματος.
Εξάλλου δεν περνάει απαρατήρητη η στάση πολλών υποστηρικτών του πρώην προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη (απουσίαζε και αυτός από τη συζήτηση στη Βουλή, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής), οι οποίοι επικρίνουν την ηγεσία για πολλές κινήσεις της, ενώ ζητούν εθνική συνεννόηση.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει να διανύσει δρόμο ακόμα για να είναι πανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την εικόνα έχουν όχι μόνο κορυφαία στελέχη της ΝΔ αλλά και παράγοντες του κεντρώου χώρου, τους οποίους θέλει να προσεγγίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Στελέχη της ΝΔ, όπως οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, αν και υποστηρίζουν το αίτημα για εκλογές, εν τούτοις παραδέχονται δημόσια ότι συμφέρει τη ΝΔ να παραμείνει και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Για το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης υπάρχει μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου λέγεται από αρκετούς ότι το κόμμα δεν μπορεί να λέει «Οχι» σε όλα, ακόμα και σε θετικές ενέργειες της κυβέρνησης.


Συζητήσεις στο παρασκήνιο
Ποιοι αναζητούν έδαφος για εθνική συνεννόηση

Ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής της ηγεσίας υπάρχουν και καταγράφονται από διάφορα στελέχη το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης τυγχάνει της στήριξης της οικογένειας Καραμανλή υπό τις σημερινές συνθήκες, αν και συχνά-πυκνά ορισμένοι «καραμανλικοί», όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εμφανίζονται με κριτική διάθεση και προτάσσουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Στο πλαίσιο της ενότητας των δύο βασικών πολιτικών οικογενειών, εντάχθηκε και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε –παρουσία μεγάλης ομάδας «καραμανλικών» –προχθές το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς.
Για το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης υπάρχει μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου λέγεται από αρκετούς πως το κόμμα δεν μπορεί να λέει «Οχι» σε όλα, ακόμα και σε θετικές ενέργειες της κυβέρνησης.
Στο πεδίο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη (τηρεί πιο μετριοπαθή στάση, θέλοντας να βρεθεί κοινός τόπος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ), ο οποίος, αν και στη λογική των «καθαρών λογαριασμών», ότι δηλαδή το κόμμα θα ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ζητεί εκλογές, είπε ότι πέρα από τις μεγάλες διαφορές των δύο κομμάτων υπάρχουν θέματα (π.χ. συνταγματική αναθεώρηση, Μεταναστευτικό και εξωτερική πολιτική) που το συμφέρον της πατρίδας επιβάλλει να τα δουν με εποικοδομητικό και πατριωτικό πνεύμα.
Ακόμη, η ανανέωση στο κόμμα, αν και προχωρεί, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει μεγάλο θέμα, όπως παραδέχονται πολλοί, με σημαντικό τμήμα της ΚΟ και την παρουσία βουλευτών (ορισμένοι απέχουν αδικαιολόγητα ακόμα και από ομιλίες του κ. Μητσοτάκη) στη Βουλή και στα ΜΜΕ, όπου εμφανίζονται σχεδόν αδιάβαστοι, με ελάχιστες καλές παρουσίες, όπως π.χ. του Βασίλη Κικίλια, της Νίκης Κεραμέως κ.ά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει με έμφαση την ανάγκη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ανανέωση που θα φανεί σαφώς και στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, καθώς σε πολλούς νομούς θα εμφανιστούν νέα πρόσωπα, μερικά εκ των οποίων ήδη γίνονται γνωστά, προκαλώντας «τοπικούς εμφύλιους» με νυν βουλευτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ