Με αγωνιώδη απόπειρα διαχείρισης της φθοροποιού διακυβέρνησης έμοιαζε το τετραήμερο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Σε αντίθεση με την περίοδο των προσδοκιών και των υποσχέσεων του 2013, το 2ο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια εξωραϊσμού της μνημονιακής στροφής και των αντικρουόμενων επιλογών των τελευταίων 20 μηνών.
Η ατμόσφαιρα του Συνεδρίου σε τίποτε δεν θύμιζε την αντίστοιχη διαδικασία του 2013. Ο ενθουσιασμός έλειπε και αν κάτι κυριαρχούσε ως νέο στοιχείο ήταν η πολυπληθής προσωπική ασφάλεια του Αλ. Τσίπρα κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου –και όποτε βρισκόταν στον χώρο των εργασιών…
«Το κόμμα είμαι εγώ»


Στο φόντο αυτό, η προσπάθεια της ηγεσίας να επιβληθεί ολοκληρωτικά στους μηχανισμούς ήταν περισσότερο από σαφής. Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις διαθέσεις του ήδη κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
Αναφερόμενος εμμέσως στον περιορισμό της δράσης των τάσεων, έστειλε ένα μήνυμα που ακούστηκε σαν «το κόμμα είμαι εγώ», ενώ τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» και ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας», υπενόησε σαφώς ότι το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τον κομβικό ρόλο του ιδίου.
Πρόθεση και κεντρική επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο Συνέδριο ήταν η μετάλλαξη του κόμματος, όχι όμως σε επίπεδο ιδεολογικό ή με τη διάθεση μιας στροφής στη Σοσιαλδημοκρατία, όπως διακινήθηκε από κάποιες πλευρές.
Το βασικό εργαλείο με το οποίο ο κ. Τσίπρας προώθησε τη δημιουργία αυτού που κατά κάποιους θα συνιστά τον «ΣΥΡΙΖΑ Νο 2» ήταν το πρόταγμα της παραμονής στη διακυβέρνηση της χώρας και τον κρατικό μηχανισμό. Με γνώμονα αυτό, ήταν σαφείς οι παρεμβάσεις στους μηχανισμούς του κόμματος, οι προειδοποιήσεις προς τους διαφωνούντες και η προαναγγελία του βασικού πολιτικού πλαισίου στο οποίο θα επιδιώξει να κινηθεί η κυβέρνηση (ανοίγοντας κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών ένα νέο, ενδεχομένως επικίνδυνο παιχνίδι με τον χρόνο και τους δανειστές).
«Πνίγονται» οι τάσεις


Ο κ. Τσίπρας έδειξε καθαρά ότι, έπειτα από την κατάργηση των συνιστωσών, σήμερα δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ούτε και την αναβαθμισμένη δράση των τάσεων. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η απόφασή του 1ου Συνεδρίου για ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών έχει υλοποιηθεί. Και οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να υλοποιηθεί» είπε ο κ. Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό, άνοιξε και τον δρόμο για την πρακτική των κομματικών διαγραφών, εισηγούμενος τη δημιουργία ενός νέου οργάνου, της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αυτή «θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις», γιατί, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για την προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που, αφού δεν μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τούς μοιάζει».
Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στη λειτουργία του κόμματος και τη στροφή σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που προσομοιάζει πλέον περισσότερο από ποτέ στο ΠαΣοΚ της πρώτης κυβερνητικής περιόδου, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναγγέλθηκαν η νέα γραμμή της κυβέρνησης και η προσπάθειά της να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσει την περαιτέρω φθορά της.
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο κ. Τσίπρας συνέδεσε για πρώτη φορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ταυτόχρονη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είπε σχετικά: «Η αόριστη προτροπή «Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει «θα δούμε»».

Βολές και προς τα αριστερά
Στηρίζει το… ευρώ, χτυπάει τον Λαφαζάνη

Αντιφάσεις στους λόγους αναδείχθηκαν ήδη από την πρώτη ημέρα και όσο μιλούσε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας δήλωνε εμφατικά ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο», ενώ ουσιαστικά κατηγόρησε τον Π. Λαφαζάνη και τα σημερινά στελέχη της ΛΑΕ ότι συνέπλεαν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό, σύντροφοι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ηταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Οι αναφορές αυτές συνέπεσαν όμως με τις αποκαλύψεις της συνομιλίας του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με αυτές, ο Αλ. Τσίπρας την επομένη του δημοψηφίσματος ρώτησε τον πρόεδρο της Ρωσίας αν υπήρχε δυνατότητα να τυπωθούν ελληνικά νομίσματα στη Ρωσία. Κατά κάποιους, ο χρόνος της αποκάλυψης εκ μέρους του κ. Ολάντ ερμηνεύεται ως ένδειξη της μειωμένης πλέον διάθεσης του γάλλου προέδρου να παρέχει στήριξη και να επιδιώκει συνεννόηση με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Η ατμόσφαιρα του Συνεδρίου σε τίποτε δεν θύμιζε την αντίστοιχη διαδικασία του 2013. Ο ενθουσιασμός έλειπε και αν κάτι κυριαρχούσε ως νέο στοιχείο ήταν η πολυπληθής προσωπική ασφάλεια του Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας άνοιξε τον δρόμο για την πρακτική των κομματικών διαγραφών, εισηγούμενος τη δημιουργία ενός νέου οργάνου, της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο», ενώ κατηγόρησε τον Π. Λαφαζάνη και τα στελέχη της ΛΑΕ ότι συνέπλεαν με τον Σόιμπλε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ