Οι οιωνοί…
  • Την προσεχή Τετάρτη εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο η αίτηση του Μαρινόπουλου για την ένταξή του στις διατάξεις 106 β και θ του Πτωχευτικού Κώδικα. Δηλαδή, για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο έχει συνυπογράψει το 70,2% των πιστωτών. Ανεξάρτητες πηγές στην αγορά υποστηρίζουν ότι «όλοι οι οιωνοί είναι καλοί» για μια θετική εξέλιξη της υπόθεσης που ταλαιπωρεί την ελληνική αγορά από την περασμένη άνοιξη.
…η λεπτοµέρεια…
  • Ωστόσο, μία «λεπτομέρεια» έχει την σημασία της. Αν τελικώς η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική και ο Σκλαβενίτης αποκτήσει τον Μαρινόπουλο, τότε θα πάρει μαζί και τη θυγατρική του Μαρινόπουλου που λειτουργεί στην Κύπρο, η οποία παρεμπιπτόντως δεν είχε την εξέλιξη της «μαμάς».
…και οι ωφέλειες
  • Ολη αυτή την περίοδο –με προβλήματα φυσικά –η κυπριακή εταιρεία λειτουργούσε. Εχασε την πρώτη θέση που κατείχε στην αγορά αλλά, εφόσον τα πράγματα κινηθούν ομαλά στην Ελλάδα, γρήγορα αναμένεται να ανακάμψει και οι πωλήσεις των 18 καταστημάτων της να υπερβούν τα 180 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι παράπλευρες… ωφέλειες του deal.
Μεταπωλήσεις
  • Στον εφοπλιστικό όμιλο του Αριστείδη Αλαφούζου φαίνεται πως καταλήγουν τα τελευταία δύο δεξαμενόπλοια της Metrostar του Θόδωρου Αγγελόπουλου που βρίσκονται υπό κατασκευή στα κορεατικά ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τradewinds».
  • Συνολικά ο κ. Αγγελόπουλος είχε παραγγείλει οκτώ πλοία. Σταδιακά όμως τα πούλησε όσο βρίσκονταν υπό κατασκευή σε τιμές, σύμφωνα με την εφημερίδα, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από αυτές που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τα ναυπηγεία, με τα δύο τελευταία να παραδίδονται από τη Hyundai στον νέο τους ιδιοκτήτη το 2017.
Δυστοκία
  • Στο «περίμενε» είναι ακόμα οι τράπεζες για τις αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να κάνουν οι διοικήσεις τους ως το τέλος του μήνα, προκαλώντας πονοκέφαλο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επείγεται να κλείσει το θέμα. Αυτό που ακούγεται ως σίγουρο είναι η επιλογή του Γιώργου Χατζηνικολάου στη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Ο κ. Χατζηνικολάου διαθέτει εμπειρία, καθώς έχει περάσει από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Dresdner Kleinwort και ήταν αντιπρόεδρος της ISDA, της International Swaps and Derivatives Association. Οσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει short list, αλλά ελάχιστοι πληρούν τα κριτήρια.
  • Το ίδιο ισχύει και για τη θέση του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Πάντως για την Πειραιώς οι αλλαγές αφορούν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα στελεχωθεί από «πολύ βαριά ονόματα». Ανάμεσά στους περιαλαμβάνεται o Ενρίκο Κουτισάνι που έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Intesa SanPaolo

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ