Οι αόριστες υποσχέσεις δεν αρκούν. Η δεύτερη αξιολόγηση και τα μέτρα απομείωσης του χρέους θα πρέπει να κλείσουν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει «θα δούμε». Ταυτόχρονα.
Αυτό ήταν κύριο μήνυμα-απειλή (για γέλια) του κ. Τσίπρα από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και απευθυνόταν με επιθετικό τρόπο στους ευρωπαίους εταίρους για να χαϊδέψει με μπόλικο λαϊκισμό τα αφτιά του κομματικού ακροατηρίου που χειροκροτούσε με ενθουσιασμό.
Ο… αστροναύτης που θα προσγειωνόταν στην οροφή του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο θα συμπέραινε αμέσως ότι ο μεγάλος ηγέτης που επευφημούν νεαροί και ασπρομάλληδες έχει πετύχει –παρά τη μικρή του ηλικία –σημαντικό έργο για τη χώρα του, έχει βρει κάποια μοναδική λύση για τον λαό του.
Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο λαοπρόβλητος αρχηγός είναι το μοιραίο πρόσωπο της Ελλάδας –που κορόιδεψε εκατομμύρια πολίτες πουλώντας τους με το χαμόγελό του το μεγαλύτερο ψέμα της Μεταπολίτευσης: ότι χωρίς καμία προσπάθεια θα έχουν λεφτά με ουρά τα οποία θα πληρώσουν αδιαμαρτύρητα κάποιοι κουτόφραγκοι που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες.
Ο πολιτικός που πήρε στις αρχές του 2015 τη χώρα στο κατώφλι της επιστροφής της στις αγορές, με ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ και με δεκάδες προτάσεις ξένων επενδύσεων. Και κατάφερε μέσα σε 20 μήνες –με την παλαβή διακυβέρνησή του με μουσική υπόκρουση νταουλιών –να τη φέρει στα πρόθυρα του Grexit, να της φορτώσει τρίτο Μνημόνιο σκληρής λιτότητας, 85 δισ. ευρώ επιπλέον χρέος, και να τη σπρώξει πίσω στην ύφεση του -1,3% του ΑΕΠ!
Και συνεχίζει να κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο καταχειροκροτούμενος, δηλώνοντας –χωρίς ντροπή –ότι το δημοψήφισμα του «Οχι» που βάφτισε ο ίδιος «Ναι» και έκλεισε τις τράπεζες είναι «η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας»!
Κι αν οι Ευρωπαίοι πουν «θα δούμε» και δεν ελαφρύνουν το χρέος «ταυτόχρονα», αλλά το 2018 (όπως ακριβώς προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου που έχει υπογράψει και η Ελλάδα), τι ακριβώς θα τους κάνει ο κ. Τσίπρας;
Ισως –στη γραμμή Βαρουφάκη –η κυβέρνηση πάψει να εισπράττει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που της αναλογούν και στεγνή από ρευστό συνεχίσει ανένδοτη την υπερήφανη διαπραγμάτευση. Ισως, πάλι, ανοίξει τα σύνορά της σε λαθρομετανάστες, πρόσφυγες και μουσουλμάνους τζιχαντιστές, στη γραμμή Χριστοδουλοπούλου, Καμμένου, Κοτζιά. Ή ίσως τυπώσει δραχμές στη Ρωσία και εγκαταλείψει το ευρώ –στη γραμμή Λαφαζάνη.
Το καλύτερο όμως θα ήταν να πάει σε εκλογές. Μπας και γλιτώσουμε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ