Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες σχετικά με τη λειτουργία πλατφόρμας συναλλαγών που θα συνδέει τα χρηματιστήρια και τους χρηματιστές των Βαλκανίων, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα για ελεύθερη ροή κεφαλαίων από τη μία αγορά στην άλλη, προσελκύοντας ενδεχομένως και διεθνή κεφάλαια που θέλουν να πάρουν θέσεις στην περιοχή.
Οπως ανέφερε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Σόφιας Ivan Takev, «ο μόνος τρόπος για έναν ξένο επενδυτή να επενδύσει στην περιοχή είναι οι αναδυόμενες αγορές, όπου δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Ετσι, η έννοια του «χρηματιστή από μακριά» είναι σημαντική για μας».
Συνολικά οκτώ αγορές μαζί με το χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από κοινού στην εν λόγω πλατφόρμα με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων. Να σημειωθεί πάντως ότι την τεχνογνωσία για τη λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας την έχει ήδη έτοιμη η ΕΧΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Σωκράτης Λαζαρίδης αναφερόμενος στα δέκα χρηματιστήρια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε πως η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε 147,39 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,73% του αντίστοιχου μεγέθους των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης.
Ο ίδιος παρατήρησε πως το διάστημα 2012-2016, δηλαδή εν μέσω της κρίσης, αντλήθηκαν από την ελληνική κεφαλαιαγορά 52 δισ. ευρώ. «Αν και όλοι ενδιαφέρονται για τους δείκτες του χρηματιστηρίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια κεφαλαιαγορά είναι τα αντληθέντα κεφάλαια που μπορεί να δώσει από την πρωτογενή αγορά στις επιχειρήσεις» ανέφερε.
Τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη ρευστότητα και το visibility της αγοράς εξετάζουν στην πλειονότητά τους οι επενδυτές, σύμφωνα με τον Βασίλη Κλέτσα του IGROUP.
Μέχρι τα Χριστούγεννα άλλες δύο μεγάλες εταιρείες, μετά την IKEA, αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδουν ομόλογα, όπως έκανε γνωστό ο α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Νικόλαος Τρουλλινός, επισημαίνοντας πως η επιτροπή δίδει πλέον έμφαση και στο αναπτυξιακό κομμάτι. Απελευθέρωσε τα επιτόκια στα ομόλογα και εισήγαγε τον θεσμό του crowd funding, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, όπως π.χ. να μπορούν και οι ΙΚΕ να εκδίδουν ομόλογα. Σύμφωνα με τον κ. Τρουλλινό, υπάρχει θεσμικό κενό στο θέμα του microfinance και είναι κρίμα που οι ελληνικές τράπεζες δεν προωθούν κεφάλαια που υπάρχουν από το εξωτερικό για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

EBRD
Εμφαση στα εταιρικά ομόλογα

Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα τα εισηγμένα εταιρικά ομολόγα αξίζει να ενισχυθούν, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι αποφασισμένη να παίξει προωθητικό ρόλο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της για την Ελλάδα κ. Αλκης Δρακινός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ