Σφίγγει τον κλοιό σε κακοπληρωτές και ληξιπρόθεσμους οφειλέτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη με την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για χρέη σε εφορίες, ταμεία και δήμους. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ύψος ρεκόρ (91 δισ. ευρώ) και το γεγονός ότι οι περισσότεροι οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) επικαλούνται αδυναμία πληρωμής έχουν κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προκειμένου να εξασφαλίσει το κράτος ένα μέρος έστω του τεράστιου αυτού συσσωρευμένου ληξιπρόθεσμου χρέους.
Με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε μια ληξιπρόθεσμη οφειλή να χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξης. Είναι όμως τόσο πολλές οι ασφαλιστικές δικλίδες που πολύ δύσκολα θα επικαλεστεί κάποιος αδυναμία πληρωμής και απλώς θα διαγραφεί το χρέος του. Πλέον, στο οπλοστάσιο της ΓΓΔΕ έχουν προστεθεί νέα εργαλεία μέσω των οποίων μπορεί να γίνει διασταύρωση στοιχείων (περιουσιακών και άλλων) και να διακριβωθεί αν όντως το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις και συγκεκριμένα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του.
Ελεγχος δαπανών


Ετσι «φύλλο και φτερό» θα κάνει η Εφορία περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, ενώ θα ελεγχθούν όλες οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο οφειλέτης, ακόμη και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ για πληρωμή κατανάλωσης ρεύματος, τηλεφώνου, νερού. Και οι έλεγχοι δεν σταματούν εδώ. Θα ελέγχονται μία σειρά από τεκμαρτές δαπάνες, όπως είναι τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα, ενώ από την κρησάρα της Εφορίας δεν θα γλιτώσουν ούτε οι δαπάνες σε γυμναστήρια, φροντιστήρια, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τ.λ.
Στο μικροσκόπιο της Εφορίας θα βρεθούν οι συνολικές καταθέσεις αλλά και συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ θα σπάσει και το «άβατο» των θυρίδων, καθώς από τότε που ξέσπασε η κρίση έχουν καταλήξει σε αυτές αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να υπάρξει λοιπόν διαγραφή χρεών θα πρέπει να αποδειχθεί με όλα τα πρόσφορα μέσα ότι ο φορολογούμενος – οφειλέτης βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία και ότι τα χρέη του στην Εφορία (εν μέρει ή συνολικά) δεν θα μπορέσει ποτέ να τα αποπληρώσει.
Ο χαρακτηρισμός της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης γίνεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής φορολογικής ή τελωνειακής υπηρεσίας κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου του Τμήματος που έχει την αρμοδιότητα του Δικαστικού και με σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου Υποδιεύθυνσης της υπηρεσίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ